Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοίγει ο δρόμος για dual listing στη Σοφοκλέους

Η αναζήτηση μεγάλου πιστωτικού ιδρύματος που θα έχει ρόλο θεματοφύλακα είναι η λύση που προκρίνει το Χ.Α. ώστε να ανοίξει ο δρόμος για το dual listing εταιριών στη Σοφοκλέους. Οι εταιρίες-"στόχοι".

Ανοίγει ο δρόμος για dual listing στη Σοφοκλέους
Η ύπαρξη ενός transfer agent, δηλαδή κάποιου μεγάλου πιστωτικού ιδρύματος που θα έχει τον ρόλο του θεματοφύλακα, φαίνεται πως θα είναι η λύση στο πρόβλημα διακανονισμού που αντιμετωπίζει σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο και το οποίο αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για dual listing επιχειρήσεων σε αυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές του χρηματιστηρίου έχουν καταλήξει στη λύση αυτή η οποία, σε συνδυασμό με τη λειτουργία της Κοινοπραξίας Αποθετηρίων στην οποία συμμετέχει η ΕΧΑΕ, θα ανοίξει τον δρόμο για ταυτόχρονη διαπραγμάτευση επιχειρήσεων στο ελληνικό και σε κάποιο διεθνές χρηματιστήριο.

Αφορμή για... επίσπευση των κινήσεων από πλευράς ελληνικών αρχών αποτέλεσαν οι πρόσφατες επαφές με εκπροσώπους της ναυτιλίας, μετά και τις κανονιστικές αλλαγές που ολοκληρώθηκαν προκειμένου να προσελκυστούν στην ελληνική αγορά εταιρίες του ευρύτερου ναυτιλιακού χώρου.

Σήμερα, περισσότερες από 20 εταιρίες του κλάδου είναι εισηγμένες σε διεθνή χρηματιστήρια και είναι προφανές ότι η παράλληλη εισαγωγή τους στο Χ.Α. θα ενισχύσει ουσιαστικά την εικόνα της ελληνικής αγοράς.

Όμως, οι χρηματιστηριακές αρχές επιθυμούν άμεση λύση στο ζήτημα διακανονισμού για μια σειρά λόγους.

Κατ' αρχάς, για τη δυνατότητα άλλων εταιριών -διαφορετικών κλάδων- που σήμερα διαπραγματεύονται σε άλλα χρηματιστήρια, να πραγματοποιήσουν παράλληλη εισαγωγή στο Χ.Α. Στις εταιρίες αυτές περιλαμβάνονται και κυπριακές, αφού ούτε η ύπαρξη Κοινής Πλατφόρμας δίνει πλέον στις εταιρίες του ΧΑΚ την ευκαιρία να εισαχθούν εάν το επιθυμούν και στο Χ.Α.

Στους στόχους της ΕΧΑΕ είναι και η εισαγωγή στην ελληνική αγορά Διαπραγματεύσιμων Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ΕTFs), τα οποία επενδύουν σε τίτλους αγορών όπως η Κίνα ή σε βασικούς δείκτες μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων (DAX 30, CΑC 40 κ.λπ.).

Τέλος, ξένες επιχειρήσεις που σήμερα βρίσκονται εισηγμένες σε μικρές αγορές, όπως π.χ. του Μαυροβουνίου ή της Γεωργίας, περιλαμβάνονται στο «στόχαστρο» των Ελλήνων αρμοδίων για παράλληλη εισαγωγή στο Χ.Α.

---Τρία ζητήματα

Αλλά δύο θέματα πρέπει να επιλυθούν πολύ σύντομα προκειμένου να είναι εφικτό το dual listing εταιριών στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Εκτός από την ύπαρξη θεματοφύλακα, οι αρμόδιοι δίνουν μεγάλη σημασία στο εξής σημείο: Να εξασφαλιστεί η διαφάνεια για τις εταιρίες που θα πραγματοποιήσουν παράλληλη εισαγωγή στο Χ.Α., χωρίς όμως το κόστος να είναι αφόρητο γι' αυτές, καθώς θα έχουν πλέον ανάλογες χρεώσεις σε δύο χρηματιστήρια.

Οριστική απόφαση, τέλος, δεν έχει ληφθεί ακόμα από τις αρχές της Ε.Κ. και του Χ.Α. σχετικά με το εάν για τις παραπάνω αλλαγές αρκεί η αλλαγή κανονισμού ή απαιτείται νομοθετική ρύθμιση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v