Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διόρθωση υπερβολών

Την ακραία υπερβολή της δημοπρασίας της Παρασκευής έρχεται να διορθώσει η αγορά. ΕΤΕ -  MIG στο επίκεντρο αλλά και με επενέργειες σε ΜΟΗ (αποκοπή μερίσματος), ΕΛΤΕΧ, Βιοχάλκο. Οι μέσες τιμές της Παρασκευής.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Κάτι η διόρθωση της υπερβολής που υπήρξε στη δημοπρασία της Παρασκευής, λίγο η αναδιάρθρωση δεικτών αλλά και το γύρισμα των ευρωπαϊκών αγορών διαμορφώνουν τη μέχρι τώρα πτωτική εικόνα στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX από το αρχικό +0,2% γύριζε μετά τις 11:05 μέχρι και 0,8% - 0,9% χαμηλότερα.

Όσον αφορά στους δείκτες, οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακής, Σφακιανάκη εντάσσονται στον FTSEM 40 και στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης της Eurobank ο Μυτιληναίος και η Σιδενόρ.

Στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση εντάσσεται και η ΑΒ Βασιλόπουλος, ενώ στην κατηγορία ειδικών χαρακτηριστικών τίθενται η Ατλάντικ και η Ζάμπα.

Και ερχόμαστε στο μέχρι τώρα γεγονός της συνεδρίασης που αφορά στη διόρθωση της υπερβολής που σημειώθηκε στη διαδικασία της δημοπρασίας την Παρασκευή.

Η μετοχή της Εθνικής υποχωρεί μέχρι τα 35 ευρώ, χάνοντας 3,7%, ενώ μέχρι τα 6,18 ευρώ διαμορφώνεται στο χαμηλό για τη μετοχή της MIG.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημείωναν πως ζητούμενο σε αυτή τη φάση είναι ο έλεγχος της υπερβάλλουσας προσφοράς που αναμενόταν να βγει στην αρχή της συνεδρίασης, σε επίπεδο υψηλότερο από τη μεσοσταθμική τιμή της Παρασκευής.

Πρακτικά για τη μετοχή της MIG υψηλή τιμή μπορεί να καταγράφηκε στα 6,58 ευρώ, ωστόσο η πραγματική υψηλή τιμή της ίδιας ημέρας ήταν τα 6,16 ευρώ. Αυτήν την τιμή αναζητούσε να βρει η μετοχή σήμερα, για να αντιδράσει στη συνέχεια υψηλότερα των 6,2 ευρώ.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως την Παρασκευή υπήρξε υψηλός δανεισμός στην ίδια μετοχή, που υπολογίζεται στο 1,6 εκατ. τεμάχια.

Θεωρούν λοιπόν, οι ίδιες πηγές, αναμενόμενη και δικαιολογημένη την προσφορά που εκδηλώνεται, πιστεύουν όμως ότι είναι σημαντική η διατήρηση της τιμής υψηλότερα των 6,16 ευρώ.

Στην περίπτωση της Εθνικής, μέγιστη τιμή με τη διαδικασία της δημοπρασίας σημειώθηκε στα 36,50 ευρώ.

Η μέση τιμή όμως της μετοχής στη διάρκεια της συνεδρίασης (εκτός της δημοπρασίας) διαμορφώνεται στα 35,6 - 35,7 ευρώ.

Προς ώρας, η Εθνική υποχωρεί αναλογικά περισσότερο απ' ό,τι θα έπρεπε να χάνει με βάση τη μέση τιμή και την τελική τιμή μέσω δημοπρασίας της συνεδρίασης στις 30 Μαΐου.

Κάτι ανάλογο σημειώνεται και για τη μετοχή του Υγεία, που από το 4,10 ευρώ κρατά τα 4,08 ευρώ, δηλαδή βρίσκεται πολύ κοντά στη μέση τιμή της προηγούμενης συνεδρίασης.

Στην περίπτωση της Motor Oil, που ταλαιπωρήθηκε την Παρασκευή και λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI, η υποχώρηση φτάνει στο 0,82 ευρώ, αλλά το μέρισμα 1 ευρώ θα αποκοπεί στη σημερινή συνεδρίαση.

Σε αυτές τις επιμέρους, κυρίως τεχνικής μορφής, λεπτομέρειες αναφέρονται χρηματιστηριακά στελέχη των εταιριών που έχουν εντολές αγοράς - πώλησης στις μετοχές-κλειδιά της σημερινής συνεδρίασης.

Τα ίδια στελέχη σημείωναν πως, δεδομένου του γυρίσματος των ευρωπαϊκών αγορών και της προσπάθειας αποκατάστασης της ισορροπίας στις μετοχές της Εθνικής, της MIG και δευτερευόντως όσων επηρεάστηκαν ακραία λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI, θα πρέπει να καταγραφεί η εικόνα της υπόλοιπης αγοράς.

Η μετοχή του ΟΠΑΠ αντιδρά μέχρι και 2,5% υψηλότερα στα 25,82 ευρώ, των ΕΧΑΕ κατά 1,94% προς τα 25,82 ευρώ, του Μυτιληναίου κατά 0,7% στα 8,64 ευρώ και της Ελληνικής Τεχνοδομικής κατά 3% στα 8,34 ευρώ.

Αντίδραση μετά την ακραία πίεση της Παρασκευής σημειώνεται και για τη Βιοχάλκο κατά 3,3% στα 6,22 ευρώ, ενώ έπειτα από περίπου μία ώρα συνεδρίασης για 85 μετοχές η τιμή διαμορφωνόταν αρνητικά και για 66 τίτλους θετικά.

Μεταξύ των κερδισμένων, με σχετικά αξιόλογες συναλλαγές, αναφέρονται η Inform Λύκος στα 3,82 ευρώ, η Βιοκαρπέτ στα 2,62 ευρώ, η Eurodrip στο 1,12 ευρώ, η Μηχανική στα 4,70 ευρώ, η Χ.Κ. Τεγόπουλος στα 2 ευρώ, η ΕΥΔΑΠ στα 11 ευρώ, η ΕΥΑΘ στα 6,80 ευρώ και ο Νηρέας στα 2,54 ευρώ.

Κατά συνέπεια, ζητούμενη για τη συνέχεια είναι η επιβεβαίωση (ή όχι) για την Εθνική, τη MIG αλλά και για όσες μετοχές κινήθηκαν ακραία στις δημοπρασίες την Παρασκευή της πραγματικής ουσιαστικής μέσης τιμής εκείνης της ημέρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v