Σοφοκλέους: Υπό αμφισβήτηση (;) οι τράπεζες

Χαμηλότερα «δείχνουν» οι ξένες αγορές και η Αθήνα φαίνεται πρόθυμη να ακολουθήσει. Κρίσιμο σημείο θεωρούν οι αναλυτές τις 2.154 μονάδες για τον 20άρη. Στην «πρέσα» και πάλι ο τραπεζικός κλάδος διεθνώς.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Διορθώνουν οι αγορές, με σημαντικότερη την υποχώρηση χθες το βράδυ του S&P 500 στη Wall Street. Λίγο νωρίτερα στη Φρανκφούρτη τα συμβόλαια του DAX έδειχναν μέχρι και 0,6% χαμηλότερα, ενώ και στο Χ.Α. ο Ιούνιος δεν έκανε καλό ποδαρικό. Με υποχώρηση του Γενικού Δείκτη χθες κατά 0,6% στις 4.153 μονάδες και χαμηλό ημέρας στις 4.113,4 μονάδες.

Όμως η χθεσινή συνεδρίαση είχε επιμέρους ιδιαιτερότητες, με χαρακτηριστικότερη αυτήν που αφορούσε στον εξορθολογισμό της ακραίας διακύμανσης των Εθνικής, MIG.

Να θυμηθούμε πως η μετοχή της Εθνικής διαμορφώθηκε στη συνεδρίαση της 30ής/5 στα 36,5 ευρώ (με τη διαδικασία της δημοπρασίας), αλλά η ουσιαστική τιμή συνεδρίασης υπολογιζόταν περί το 1 ευρώ χαμηλότερα.

Κάτι ανάλογο συνέβη και με τη μετοχή της MIG, που χθες πάντως «κράτησε» επαφή με τα 6,14 - 6,16 ευρώ.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημείωναν πως σε αυτήν τη φάση διόρθωσης των αγορών η ελληνική στερείται ουσιαστικών ειδήσεων και επιχειρηματικών κινήσεων ικανών να διαμορφώσουν ανοδική τάση.

Τα αποτελέσματα τριμήνου που έχουν ανακοινωθεί, σύμφωνα και με την επεξεργασία στοιχείων από τον κ. Μάνο Χατζηδάκη (Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ), επιβεβαιώνουν τον ρυθμό επιβράδυνσης των αποτελεσμάτων του μεγαλύτερου μέρους της αγοράς.

Η αγορά θα μπορούσε να ελπίζει σε κάτι καλύτερο εάν βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο τα όσα αναφέρουν οι "Financial Times", κάνοντας λόγο για μεγάλη συμφωνία στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.

Κάτι τέτοιο όμως προφανώς και δεν αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση, που πρακτικά σημαίνει πως θα πρέπει να περιμένουμε τον 20άρη χαμηλότερα.

Οι αναλυτές θεωρούν κρίσιμο σημείο τις 2.154 μονάδες (χαμηλό 29/5), με τον Δείκτη να διαμορφώνεται στις 2.214,6 μονάδες.

Για τον FTSE 20 φάνηκε να λειτουργούν αντίρροπα χθες ο ΟΠΑΠ στα 25,70 ευρώ (με υψηλό 7 ημερών στα 27,70 ευρώ), εν μέρει ο ΟΤΕ στα 18,06 ευρώ, αλλά κυρίως η Alpha Bank στα 22,84 ευρώ με ένα καλό σερί τεσσάρων συνεδριάσεων που φέρνει τη μετοχή από τα χαμηλά των 20,20 ευρώ (27/5) μέχρι το υψηλό χθες των 22,84 ευρώ που ήταν και η τιμή κλεισίματος.

Να προσεχθεί πως η κίνηση αυτή της Alpha Bank γίνεται ειδικά αυτήν την περίοδο με την αξία των συναλλαγών να ξεπερνά τα 130 εκατ. ευρώ και την κεφαλαιοποίηση του ομίλου κοντά στα 9,4 δισ. ευρώ.

Πρακτικά αυτό φέρνει την Alpha Bank και πάλι σε απόσταση βολής από τη Eurobank με αποτίμηση στα 9,6 δισ. ευρώ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι η Eurobank στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις εμφανίζει μόνο μία πτωτική, στις 29/5, και διαμορφώνεται κοντά στο υψηλό αυτής της περιόδου, κλείνοντας μάλιστα στο υψηλό ημέρας των 18,48 ευρώ.

Όμως, κατά την εκτίμησή μας, η απογοήτευση του 20άρη είναι η ΔΕΗ των 5,6 δισ. ευρώ. Με σημαντικές απώλειες σε διάρκεια ενός μήνα (10%), τριπλάσιες από την αρχή του έτους, και με την Επιχείρηση να αδυνατεί να δώσει μια προοπτική σε αυτήν τη φάση.

Επιπρόσθετα, η διοίκησή της επαναφέρει παλαιότερο αίτημα άλλων διοικούντων τη ΔΕΗ για «κύμα αυξήσεων στα τιμολόγια».

Σημειωτέον πως η μεσοσταθμική αύξηση κατά 7% που θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου προφανώς ξεπερνά κατά πολύ τον στατιστικό πληθωρισμό. Και όμως, η Επιχείρηση παρουσιάζει το τρίμηνο που παρουσιάζει.

Ενδιαφέρον όμως έχει η επισημοποίηση χθες της παρουσίας καταρχήν του ομίλου Eurobank στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΥΔΑΠ. Μάλιστα εκπρόσωπος θυγατρικής του ομίλου (με έδρα το Λουξεμβούργο) κατέλαβε χθες θέση στο Δ.Σ. της Επιχείρησης.

Θα επιμείνουμε πως στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΥΔΑΠ γίνονται συστηματικά εδώ και καιρό αγορές από χαρτοφυλάκιο που εδρεύει σε ευρωπαϊκή χώρα, η θέση του οποίου υπολογίζεται κοντά στο 5%.

Η εκτίμησή μας είναι πως ο χρυσοφόρος τομέας των «υδάτων» δεν ενδιαφέρει μόνο πανίσχυρα επιχειρηματικά - εφοπλιστικά συμφέροντα (θα μπορούσε να είναι και ο όμιλος Λάτση, όπως και ο όμιλος Ελληνικής Τεχνοδομικής), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για πιθανές εξελίξεις σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ κάποια στιγμή μέσα στον χρόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v