Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H αχίλλειος πτέρνα των τραπεζών μας

Πολλά έχουν γραφτεί για τις αδυναμίες των ελληνικών τραπεζών, όπως το υψηλό κόστος άντλησης χρήματος, ωστόσο υπάρχει ένας παράγοντας που ίσως αποδειχτεί πιο σημαντικός.

H αχίλλειος πτέρνα των τραπεζών μας
Η πιστωτική κρίση απέδειξε ότι ακόμη και τράπεζες που δεν είχαν άμεση ή έμμεση έκθεση στην αμερικανική αγορά στεγαστικών δανείων και των παραγώγων της δεν έμειναν τελείως αλώβητες απ’ αυτή.

Οι ελληνικές τράπεζες ανήκουν σ’ αυτήν την κατηγορία.

Πάντως, η διεθνής κρίση δεν κατόρθωσε να κάμψει καθόλου την αποφασιστικότητά τους να προστατέψουν το αναπτυξιακό στόρι τους με το οποίο έχουν συστηθεί στους ξένους θεσμικούς.

Παρά λοιπόν τις διάφορες δημόσιες διακηρύξεις, οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες συνέχισαν να δίνουν δάνεια στην Ελλάδα και στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται χωρίς ουσιαστικά να αλλάξουν σημαντικά την πιστοδοτική πολιτική τους.

Όμως, η ανάπτυξη χρειάζεται τόσο υλικούς πόρους, π.χ. επαρκή ρευστότητα και εποπτικά κεφάλαια, όσο και ανθρώπινους πόρους.

Οι πρώτοι είναι πιο εύκολο να βρεθούν αν πρόκειται περί μιας μεγάλης, χρηματοοικονομικά υγιούς τράπεζας.

Οι ανθρώπινοι πόροι είναι πιο δύσκολο να βρεθούν. Ιδίως αν οι ανάγκες τις οποίες δημιουργεί η γρήγορη επέκταση ξεπερνούν τις δυνατότητες της υφιστάμενης «λίμνης» στελεχών με τις απαραίτητες δεξιότητες.

Το γεγονός ότι αρκετές ελληνικές τράπεζες αναπτύσσονται ταχύτατα εντός και εκτός Ελλάδος τα τελευταία χρόνια έχει αυξήσει τις ανάγκες τους σε έμπειρο προσωπικό που να διαθέτει τα απαραίτητα προσόντα.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών για την προσέλκυση τέτοιων στελεχών είναι υπαρκτός, ιδίως σε ειδικότητες όπως το risk management, όπου υπάρχει έλλειψη.

Αν υπάρχει κάτι θετικό, αυτό είναι ότι δεν δυσκολεύονται πλέον όπως πριν από 8 - 10 χρόνια να βρουν έμπειρα στελέχη από την ελληνική αγορά που θα ήταν διατεθειμένα να πάνε να εργαστούν στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία κι αλλού.

Όμως, η βελτίωση των συνθηκών ζωής σ’ αυτές τις χώρες σε συνδυασμό με τα χρήματα, την εκεί προαγωγή και την εξασφάλιση κάποιας υπόσχεσης ότι θα επιστρέψουν «αναβαθμισμένα» στην Ελλάδα έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα έχουν κάνει θαύματα στην αντιστροφή του κλίματος.

Φυσικά, δεν αντιμετωπίζουν όλες οι τράπεζες τις ίδιες δυσκολίες στην προσέλκυση των στελεχών που θέλουν, είτε πρόκειται για την ελληνική αγορά είτε για το εξωτερικό.

Ο βαθμός ασφάλειας, ελευθερίας κινήσεων και αναπτυξιακής προοπτικής που παρέχουν στα στελέχη τους είναι μερικές φορές εξίσου σημαντικός με τα πακέτα παροχών τα οποία προσφέρουν.

Γι’ αυτό άλλωστε ορισμένες τράπεζες δεν μπορούν να προσλάβουν εκείνους που δυνητικά θα ήθελαν από την αγορά ακόμη κι όταν προσφέρουν μεγαλύτερα πακέτα.

Ένας τρόπος για να ξεπεραστεί το πρόβλημα είναι να προσλάβουν έμπειρα στελέχη από το εξωτερικό. Όμως, συνήθως αυτά δεν γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής και των άλλων γειτονικών αγορών και επιπλέον έχουν άλλη κουλτούρα που ίσως δεν ταιριάζει με αυτήν των υπολοίπων.

Παρ’ όλα αυτά, τα δεδομένα δεν αλλάζουν.

Ανάπτυξη χωρίς υποστήριξη από έμπειρο στελεχιακό δυναμικό δεν μπορεί να υπάρξει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ως εκ τούτου, η προσέλκυση τέτοιου ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες αλλά και αχίλλειο πτέρνα τους, αφού το υπάρχον στελεχιακό δυναμικό σε ορισμένους τομείς δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες που δημιουργεί η γρήγορη ανάπτυξή τους.


Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v