Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κυριάρχησε το "υδάτινο στοιχείο"

Ως συνεδρίαση “υδάτινων εταιρειών” χαρακτηρίζεται η σημερινή συνεδρίαση, με Λιμάνια, Νερά, ακόμα και την Eurodrip, στις πρώτες προτιμήσεις των αγοραστών. Θετικά μηνύματα από μεγάλο μέρος του ταμπλό.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Συνεδρίαση δύο όψεων με τον Γενικό Δείκτη να ξεκινά με πτωτικές διαθέσεις αλλά σταδιακά να αντιδρά, γυρίζοντας σε θετικό πρόσημο και μάλιστα κα κλείνει σχετικά κοντά στα υψηλά ημέρας, σαφώς διαφοροποιημένος (προς το καλύτερο) από την εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών.

Οι τελευταίες σε κίνηση πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος ή λίγο χαμηλότερα, είχαν στραμμένη την προσοχή τους στην Βαρκελώνη όπου σε τηλεδιάσκεψη θα συμμετείχαν ο πρόεδρος της Fed Ben Bernanke, ο διοικητής της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet και ο Ιάπωνας ομόλογός του Masaaki Shirakawa, με τα πρώτα μηνύματα να αναφέρουν σαν πιο πιθανή την μη περαιτέρω μείωση των επιτοκίων και την διάθεση ενίσχυσης του δολαρίου.

Επίσης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος οι General Motors και Lehman Brothers, με την πρώτη να ανακοινώνει σχέδια για κλείσιμο τεσσάρων μονάδων παραγωγής και την δεύτερη να φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης κεφαλαίου.

Εν τω μεταξύ στην Σοφοκλέους η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν συνεδρίαση των “υδάτινων εταιρειών”, με Λιμάνια, Νερά, ακόμα και την Eurodrip να βρίσκονται στις πρώτες προτιμήσεις των αγοραστών.

Ασφαλώς οι προσφορές για τους ΣΕΜΠΟ του ΟΛΘ που ανακοινώθηκαν και που αιφνιδίασαν θετικά και τους πλέον αισιόδοξους έδωσαν “καύσιμο” ανόδου για τους τίτλους των ΟΛΘ και ΟΛΠ, ενώ αντανακλαστική αντίδραση εν μέσω προσδοκιών καταγράφτηκε σε ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ.

Όμως η σημερινή συνεδρίαση μετά από πολύ καιρό χαρακτηρίστηκε και από την κινητικότητα που επέδειξαν τίτλοι εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης, όμως εδώ ζητούμενο παραμένει η διάρκεια προκειμένου να συντηρηθεί ή ακόμα και να αυξηθεί το ενδιαφέρον.

Τεχνικά η σημερινή συνεδρίαση άφησε θετικές υποσχέσεις και αν σε αυτό συνηγορήσει το διεθνές κλίμα δεν αποκλείεται η αναρρίχηση σε υψηλότερα επίπεδα. Έτσι και όσον αφορά τον FTSE οι επόμενες αντιστάσεις στις 2239, 2255-60 και 2273 μονάδες και οι πρώτες στηρίξεις στις 2213-10 και 2194-88 μονάδες.

Δεν ανέβασαν συναλλαγές αλλά επέδειξαν καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη και μείωσαν σημαντικά τις υποτιμήσεις στα Σ.Μ.Ε. της υψηλής κεφαλαιοποίησης στην Αγορά Παραγώγων.

Ξεκινώντας από τις μετοχές του FTSE, ασφαλώς και ξεχωρίζει το +5,16% του Ταχ. Ταμιευτηρίου, ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 2% έκλεισαν ΟΤΕ, Ελ. Τεχνοδομική, Μυτιληναίος και MPB. Επίσης αξιοσημείωτα ημερήσια κέρδη για ΔΕΗ, Αγροτική, Eurobank, θετικό κλείσιμο για Εθνική, Βιοχάλκο, Intralot, Motor oil και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Πειραιώς και Ελ. Πετρελαίων.

Αντίθετα με απώλειες που δεν ξεπέρασαν την μία ποσοστιαία μονάδα (πλην της Coca-Cola), έκλεισαν οι Alpha Bank, MIG, Κύπρου, ΟΠΑΠ και Τιτάν.

Ο Γενικός Δείκτης μπορεί να ξεκίνησε πτωτικά υποχωρώντας μέχρι τις 4116,6 μονάδες, όμως σχετικά γρήγορα φάνηκε ότι είχε διαθέσεις αντίδρασης, λίγο πριν τις 15.00 γύρισε σε θετικό πρόσημο φθάνοντας μέχρι τις 4182,15 μονάδες και έκλεισε τελικά στις 4177,18 με κέρδη 0,58%, ενώ ο τζίρος όχι ιδιαίτερα υψηλός ξεπέρασε τα 258 εκατ. από τα οποία τα 26,3 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 179 ανοδικές μετοχές έναντι 75 πτωτικών, ενώ μετά από αρκετό καιρό 33 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη από 5 έως 17,06%.

Επικεφαλής των κερδισμένων η Έντερσοφτ που ντεμπουτάρησε στην ΕΝ.Α, ενώ μεταξύ άλλων στις προτιμήσεις των αγοραστών και οι Κούμπας, Ιντρακάτ, Ίλυδα, Αλλατίνη, Newsphone, Singularlogic, Lavipharm, Revoil, Moda Bagno και Nexans.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v