Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χ.Α.: Τα «κρατικόχαρτα» δημιουργούν κλίμα

Επιμένουν στη διόρθωση οι ξένες αγορές σε μια περίοδο που το ΧΑ αναζητεί ασφαλέστερο επενδυτικό λιμάνι. Προς επιβεβαίωση (ή όχι) οι πρώτες βραχυπρόθεσμες περιοχές στήριξης. Υπό προϋποθέσεις εφικτή η συντήρηση στα μικρομεσαία.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Επιμένουν στον ρυθμό της διόρθωσης οι ξένες αγορές, με το ελληνικό χρηματιστήριο να παρουσιάζεται συγκριτικά ανθεκτικό σε αυτή τη συγκυρία.

Ελέω της «μόχλευσης» που επιχειρείται και πάλι στα «κρατικόχαρτα», με αφορμή όμως αυτή τη φορά τη δικαιολογημένη υπεραντίδραση για τη μετοχή του ΟΛΠ.

Με βάση την προσφορά που κατέθεσε ο επικρατέστερος με τα μέχρι τώρα ενδιαφερόμενος (Cosco), η Εθνική - Π&Κ θεωρεί «δίκαιη τιμή» τα 40 ευρώ για τη μετοχή του Οργανισμού.

Είναι λογικό στη ρότα του ΟΛΠ να κινείται και ο ΟΛΘ, καθώς ισχυροί επιχειρηματικοί και επενδυτικοί κύκλοι ποντάρουν στην επικράτηση των Αράβων της Dubai Ports και με τίμημα που θα ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ.

Με βάση τα δεδομένα, δικαιολογείται υπεραντίδραση για ΟΛΠ - ΟΛΘ. Ωστόσο, ισχυροί επενδυτικοί κύκλοι «μοχλεύουν» μετοχές εταιριών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα την ουσιαστικά ελάχιστη διασπορά.

Για τα όσα δικαιολογούνται να συμβούν σταδιακά και σε βάθος χρόνου βέβαια στα «νερά», άκρως ενδιαφέρουσα είναι η σημερινή προσέγγιση του Dr. Money, που δικαιολογημένα χαρακτηρίζει το πολύτιμο αυτό αγαθό «πετρέλαιο του μέλλοντος».

Ωστόσο σε αυτή τη φάση, που δεν βοηθά την ανοδική αντίδραση, θα επιμείνουμε πως η Alpha Bank παραμένει η λυδία λίθος των εξελίξεων στον τραπεζικό κλάδο.

Στο εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα του Γιώργου Μαντέλα γίνεται αναφορά σε «τέσσερις θεσμικούς, που ελέγχουν το 10%» της τράπεζας.

Το ενδιαφέρον των ξένων για την Alpha Bank δικαιολογείται απόλυτα, κατά την εκτίμηση χρηματιστηριακών αναλυτών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που παρουσίασε και στο α΄ τρίμηνο.

Ζητούμενο για σήμερα είναι η επιβεβαίωση, εάν αυτό είναι δυνατόν, των κύριων στηρίξεων για Γενικό, FTSE 20 και μετοχές-σηματωρούς του Χ.Α.

Στα ενδιαφέροντα της επικαιρότητας συμπεριλαμβάνονται η νέα μεγάλη δουλειά της J&P Άβαξ, προϋπολογισμού 207,2 εκατ. ευρώ στην αγορά της Πολωνίας, η νέα μονάδα της Σιδενόρ στη Βουλγαρία, η αντίδραση μετοχών της μεσαίας - χαμηλότερης αποτίμησης. Ειδικότερα των Κούμπα, Albio Βιοκαρπέτ, Καράτζη, Intrakat, SingularLogic, Moda Bagno και αρκετών ακόμη από αυτή την κατηγορία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v