Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Nερό: Το πετρέλαιο του μέλλοντος

Το πετρέλαιο καίει τις τσέπες μας και τις αγορές, αλλά αυτό ίσως δεν είναι τίποτα μπροστά σ’ εκείνα που θα δουν τα μάτια μας από το νερό στο μέλλον. Η Σοφοκλέους μας υπενθύμισε χθες ότι υπάρχουν αντίδοτα.

Nερό: Το πετρέλαιο του μέλλοντος
Το 70% της επιφάνειας της Γης καλύπτεται από νερό, αλλά μόλις το 3% απ’ αυτό είναι πόσιμο, όπως δείχνουν οι μελέτες.

Το 97% του νερού που υπάρχει στη Γη είναι αλμυρό και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ποτίσει τους αγρούς, για ανθρώπινη κατανάλωση ή για τις περισσότερες βιομηχανικές χρήσεις, λένε οι γνωρίζοντες.

Επιπλέον, μόλις το 1% από το 3% του πόσιμου νερού είναι άμεσα διαθέσιμο για κατανάλωση από τους ανθρώπους. Το υπόλοιπο 2% θα πρέπει να κάνουμε επενδύσεις για να το βρούμε.

Όλα δείχνουν ότι η κατάσταση μπορεί να γίνει χειρότερη και όχι καλύτερη τα επόμενα χρόνια.

Ο πληθυσμός της Γης διογκώνεται, η βιομηχανοποίηση προχωρά, η κατανάλωση νερού στη γεωργία αυξάνεται και οι κλιματικές αλλαγές φέρνουν πιο συχνά περιόδους ξηρασίας.

Επιπλέον, τα διάφορα λιπάσματα, χημικά και άλλα μολύνουν το υπέδαφος, καθιστώντας πιο επιτακτική την ανάγκη για καθαρό νερό.

Με άλλα λόγια, παρατηρείται έλλειψη νερού που δημιουργεί επενδυτικές ευκαιρίες.

Για τον μέσο Έλληνα επενδυτή δύο τρόποι για να επενδύσει στον κλάδο νερού είναι η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ.

Και οι δύο έχουν ξεχωρίσει το τελευταίο 12μηνο παρά τη διεθνή κρίση.

Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, που έκλεισε χθες στα 11,70 ευρώ, κερδίζει 24% τους 3 τελευταίους μήνες και 57% τους τελευταίους 12 μήνες.

Η μετοχή της ΕΥΑΘ, που έκλεισε χθες στα 7,08 ευρώ, είναι πάνω 22% το τελευταίο 3μηνο και 97% περίπου το τελευταίο 12μηνο.

Όμως, το Ρ/Ε της μετοχής της ΕΥΑΘ με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη του 2008 βρίσκεται στο 16,2, ενώ το αντίστοιχο της ΕΥΔΑΠ στο 21.

Το Ρ/Ε της ΕΥΑΘ πέφτει στο 11,9 με βάση τα προβλεπόμενα κέρδη του 2009, ενώ της ΕΥΔΑΠ διαμορφώνεται στο 21.

Με άλλα λόγια, η εταιρία της Θεσσαλονίκης είναι φθηνότερη σε όρους Ρ/Ε.

Με δεδομένο ότι η τιμή του νερού θα ανέβει τα επόμενα χρόνια, το ερώτημα που γεννάται είναι αν οι δύο εταιρίες μπορούν να το εκμεταλλευτούν, επεκτεινόμενες σε παρεμφερείς δραστηριότητες (π.χ. εμφιαλωμένο νερό) για να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Η απάντηση δεν είναι εύκολη, αν και δυνητικά το περιβάλλον ευνοεί κάτι τέτοιο.

Φυσικά, υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια στο εξωτερικό.

Τα υπό διαπραγμάτευση Αμοιβαία Κεφάλαια (ETFs) που προσπαθούν να έχουν την ίδια απόδοση με τους χρηματιστηριακούς δείκτες νερού, όπως ο Palisades Water Index και o Dow Jones US Water Index, ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία.

Οι πιθανότητες να έχει το νερό ως εμπόρευμα την ίδια εξέλιξη με το πετρέλαιο και τον χρυσό είναι πλέον αυξημένες.

Η αντιστάθμιση κινδύνου υπαγορεύει ένα μέρος του χαρτοφυλακίου να τοποθετείται σε επενδύσεις νερού.


Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v