Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Επέστρεψαν οι πωλητές στις τράπεζες

Επιστροφή στην καθημερινότητα, δηλ. στην υψηλή εξάρτηση από τις διεθνείς αγορές, αλλά και επάνοδος των πωλητών στους τραπεζικούς τίτλους με την Εθνική στο -3%.  Υπεραπόδοση για τα λιμάνια, αλλά και για την "Επιτήρηση".

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Επιστροφή στην καθημερινότητα (για το Χ.Α.), δηλαδή στη υψηλή εξάρτηση από τις διεθνείς Αγορές. Οι ενδείξεις αποκλιμάκωσης των τιμών του πετρελαίου δεν φαίνεται να διασκέδασαν τις ανησυχίες των μεγάλων Ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων για τα μέτωπα του πληθωρισμού και της πιστωτικής κρίσης.

Μάλιστα τόσο η εκτίμηση της JP Morgan που αναμένει περαιτέρω απομειώσεις συνολικού ύψους 9,5 δισ. ευρώ από τις προ φόρων αποτιμήσεις στην τρέχουσα αξία για τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες μετά το πρώτο τρίμηνο του 2008, όσο και αυτή της Fitch Ratings που εκτιμά ότι οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες BNP Paribas SA, Societe Generale SA και Barclays Plc ενδεχομένως να χρειαστεί να αντλήσουν και νέα κεφάλαια από τις αγορές μετά την επιδείνωση των ισολογισμών τους, ήλθαν να πυκνώσουν τις τάξεις των επιφυλακτικών και να δώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα στο βραδινό κλείσιμο της Wall Street.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την Σοφοκλέους η σημερινή συνεδρίαση (που διεξήχθη εν μέσω αρνητικού διεθνούς κλίματος) δεν είχε καμία σχέση με την αμέσως προηγούμενη.

Οι προτιμήσεις των όποιων αγοραστών περιορίστηκαν σε Λιμάνια και μετοχές που διαπραγματεύονται στην κατηγορία επιτήρησης (Ευρωσυμμετοχές, Ιπποτούρ, Κεραμεία Αλλατίνη, Προοδευτική, Χαλυβδόφυλα, Ατέρμων και Vivere), ενώ η κινητικότητα που σημειώθηκε μόλις χθες σε αρκετούς τίτλους μικρότερης κεφαλαιοποίησης, σήμερα εγκαταλείφθηκε καθώς οι αγοραστές φαίνεται να το ξενασκέφτηκαν.

Ασφαλώς ακόμα μεγαλύτερο προβληματισμό δημιούργησε η επιστροφή των πιέσεων σε Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα ο κλαδικός δείκτης (-2,01%) να υπεραποδώσει σε απώλειες του Γενικού. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και έχασε το κατ΄ αρχήν τεχνικά ζητούμενο, δηλαδή κλείσιμο υψηλότερα των 5668 μονάδων.

Μία από τα ίδια και για τον FTSE που έχασε τις 2200 μονάδες και “βλέπει” προς τις επόμενες στηρίξεις που οριοθετούνται στις 2184, 2177-74 και 2154-50 μονάδες. Οι πρώτες αντιστάσεις στις 2195-2200, 2207 και 2215 μονάδες.

Περισσότερο απαισιόδοξοι, σήμερα και όσοι εμπλέκονται στην Αγορά Παραγώγων, με τα συμβόλαια της υψηλής κεφαλαιοποίησης (χωρίς να ανεβάσουν συναλλαγές) να δείχνουν σχετικά χειρότερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη και να αυξάνουν κάπως τις υπάρχουσες υποτιμήσεις που η χθεσινή συνεδρίαση σχεδόν τις είχε εξαλείψει.

Ξεκινώντας από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές που με την σημερινή τους εμφάνιση δικαίωσαν όσους “απαισιόδοξους” υποστηρίζουν ότι υπάρχει ανεπτυγμένη σχέση με τους εν δυνάμει πωλητές και η οποία απλά διακόπτεται από ανοδικά διαλείμματα, με θετικό πρόσημο τερμάτισε της συνεδρίαση μόνο ο τίτλος της MIG.

Αντίθετα με απώλειες μεγαλύτερες του 3% και τεχνικούς προβληματισμούς ο τίτλος της Εθνικής, απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων για MPB και Eurobank, αξιοσημείωτες απώλειες για Ταχ. Ταμιευτήριο και Alpha Bank και αρνητική μεταβολή για Αγροτική, Κύπρου και Πειραιώς.

Από τις υπόλοιπες μετοχές του 20αρη που όλες έκλεισαν με αγοραστές, με θετικό πρόσημο διασώθηκαν ΔΕΗ και Coca-Cola.

Αντίθετα με απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων Intralot και Motor oil, των δύο ποσοστιαίων μονάδων Βιοχάλκο, Μυτιληναίος και ΟΤΕ.

Αξιοσημείωτες οι απώλειες για ΟΠΑΠ και Τιτάνα και αρνητικό τελικό πρόσημο για Ελ. Πετρέλαια και Ελ. Τεχνοδομική.

Ο Γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 4109,42 μονάδες και έκλεισε στις 4113,55 με απώλειες 1,52%, ενώ ο τζίρος σχετικά αυξημένος έφθασε τα 291 εκατ. από τα οποία τα 27,6 αφορούσαν “πακέτα”.

Επέστρεψε στην καχεξία η τελική εικόνα με 73 ανοδικές μετοχές έναντι 174 πτωτικών, όμως 20 τίτλοι (οι περισσότεροι των οποίων δημιουργούν ερωτήματα για τα “γούστα” των αγοραστών) κέρδισαν από 4 έως 14,29%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v