Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκροές ρεκόρ 2,45 δισ. ευρώ στο πεντάμηνο για Α/Κ

Νέες εκροές 515 εκατ. ευρώ εμφάνισε τον Μάιο η αγορά Αμοιβαίων Κεφαλαίων και από τις αρχές του χρόνου ανέρχονται πλέον στα 2,45 δισ. ευρώ επίδοση που αποτελεί την χειρότερη των τελευταίων ετών.

Εκροές ρεκόρ 2,45 δισ. ευρώ στο πεντάμηνο για Α/Κ
Νέες εκροές 515 εκατ. ευρώ εμφάνισε τον Μάιο η αγορά Αμοιβαίων Κεφαλαίων και από τις αρχές του χρόνου ανέρχονται πλέον στα 2,45 δισ. ευρώ επίδοση που αποτελεί την χειρότερη των τελευταίων ετών.

Το καθαρό υπό διαχείριση ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων ανέρχεται στο τέλος Μαΐου στα 20,69 δισ. Ευρώ, έναντι 21,17 δισ. Ευρώ του Απριλίου, παρουσιάζοντας μείωση 481 εκ. Ευρώ (-2,3%).

Από τις αρχές του έτους οι συνολικές εκροές των Αμοιβαίων Κεφαλαίων ανήλθαν στα 2,45 δισ. ευρώ και αν συνεχισθούν με αυτό το ρυθμό τότε το 2008 θα αποτελέσει την χειρότερη χρονιά από πλευράς φυγής κεφαλαίων τα τελευταία δέκα χρόνια.

Σημειώνεται πάντως ότι μεγάλο μέρος των εκροών κατά τους τελευταίους μήνες εκδηλώνεται στα Διαχείρισης Διαθεσίμων (583,2 εκατ. ευρώ εκροές για Δ/Δ Εσωτερικού και Εξωτερικού από το ξεκίνημα του 2008) λόγω και της στροφής πελατών των τραπεζών απευθείας στις προθεσμιακές καταθέσεις. Μεγάλες εκροές παρατηρούνται και στα Ομολογιακά Α. Κ λόγω της μεταβλητότητας των τιμών και των ανησυχιών εισόδου της αμερικανικής οικονομίας σε περίοδο ισχνής ανάπτυξης και στασιμοπληθωρισμού.

Στον αντίποδα το Μάιο εισροές κεφαλαίων παρατηρήθηκαν στα Μικτά Α/Κ Εσωτερικού (23 εκ.€) και στα Μικτά Α/Κ Εξωτερικού (13 εκ.€).

Το ύψος των συνεχιζόμενων εκροών πάντως από την αγορά Αμοιβαίων προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό καθώς οι επενδυτές δεν αντιδρούν ούτε σε ευκαιρίες που δίνει η αγορά όπως για παράδειγμα τα νέα χαμηλά που σημείωσαν όλες οι αγορές του Χ. Α συμπεριλαμβανομένου εντός του Μαρτίου.

Μετά τα χαμηλά του Μαρτίου διεθνώς υπήρξαν εισροές στα Μετοχικά Αμοιβαία Κεφάλαια όχι όμως στην Ελλάδα.

Τον Απρίλιο η συνολική αγορά Αμερικανικών Μετοχικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων είχε εισροές 12,2 δισ. δολάρια από εκροές 9,42 δισ. δολάρια τον Μάρτιο. Συνολικά κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου τα Αμερικανικά Μετοχικά Α/Κ εμφάνισαν εκροές 44,7 δισ. δολαρίων που αποτελούν την χειρότερη ιστορικά επίδοση τους.

Μέσα σε ένα τρίμηνο ουσιαστικά έχασαν τις μισές εισροές που είχαν όλο το 2007 (95,79 δισ. δολάρια) . Τις χειρότερες επιδόσεις εμφανίζουν τα Μετοχικά Εσωτερικού τα οποία τον Απρίλιο είχαν εισροές 6,22 δισ. δολάρια έναντι εκροών 8,27 δισ. δολαρίων το Μάρτιο. Ο δε Απρίλιος ήταν ο δεύτερος θετικός μήνας του τελευταίου 12μήνου στη διάρκεια του οποίου κατέγραψαν εκροές 97,93 δισ. δολαρίων

Στον αντίποδα τα International Equity Funds είναι οι κερδισμένοι. Τον Απρίλιο είχαν εισροές 5,99 δισ. δολαρίων έναντι εκροών μόλις 1,15 δισ. δολάρια το Μάρτιο. Στη διάρκεια του 2007 είχαν δε εισροές 138 δισ. δολαρίων. Όσα περίπου και το 2006.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v