Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ομπάμα και ξερό ψωμί…

Γιατί η -ενδεχόμενη- άνοδος Ομπάμα στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ θα ρίξει τις πετρελαϊκές τιμές και θα κάνει φθηνότερο το «καλάθι της νοικοκυράς»; Η απάντηση ακολουθεί…

Ομπάμα και ξερό ψωμί…

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα.

Γιατί η -ενδεχόμενη- άνοδος Ομπάμα στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ θα ρίξει τις πετρελαϊκές τιμές και θα κάνει φθηνότερο το «καλάθι της νοικοκυράς»;

Γιατί θα επιτρέψει τη διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα και θα διευκολύνει εκατομμύρια δανειολήπτες στην Ελλάδα και στην υφήλιο να σώσουν τα σπίτια τους;

Η απάντηση είναι τραγικά απλή: Διότι o Μπάρακ Ομπάμα δεν είναι ο Τζ. Μπους.

Παρά τη χθεσινή του φιλοϊσραηλινή δήλωση, που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών εκ μέρους των Παλαιστινίων, ο κ. Ομπάμα αναμένεται να αντιστρέψει την πολιτική Μπους σε ό,τι αφορά το χρηματοδοτικό εμπάργκο κατά του Ιράν.

Μία πολιτική την οποία εφαρμόζουν οι ΗΠΑ, την ίδια ώρα που απευθύνουν έκκληση στις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ να αυξήσουν την παραγωγή τους, ώστε να ανακοπεί η -μέχρι τώρα- ευθέως ανοδική πορεία των πετρελαϊκών τιμών.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ, το Ιράν, στερείται πολύτιμης ξένης χρηματοδότησης για την επέκταση των πετρελαϊκών της εγκαταστάσεων, εξαιτίας των μέτρων που η κυβέρνηση Μπους έλαβε εναντίον της.

Ακριβώς αυτά τα μέτρα την εμποδίζουν να πραγματοποιήσει αντίστοιχες επενδύσεις και σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση φυσικού αερίου, το οποίο διαθέτει σε αφθονία.

Και ακριβώς εδώ βρίσκεται η πλήρης παράνοια.

Την ίδια ώρα που οι ΗΠΑ πίεζαν την Ελλάδα να μη συμμετάσχει στον περίφημο αγωγό μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου South Stream και να επιλέξει τον «εναλλακτικό» αγωγό Nabuco, που οι ίδιες και η Ε.Ε. «προμοτάρουν», εμπόδιζαν μία χώρα που θα μπορούσε να αποτελέσει τον βασικό προμηθευτή φυσικού αερίου του αγωγού αυτού να κάνει τις απαραίτητες επενδύσεις ώστε να είναι σε θέση να το πράξει.

Περίπλοκο; Αυτή τη στιγμή, το 40% του φυσικού αερίου που αναλώνει η Ε.Ε. προέρχεται από τη Ρωσία. Η δημιουργία του South Stream θα αυξήσει το ποσοστό αυτό σημαντικά και θα «δέσει» χειροπόδαρα την Ευρώπη στο ρωσικό ενεργειακό άρμα.

Γεγονός που ούτε οι ΗΠΑ αλλά ούτε και οι «Βρυξέλλες» επιθυμούν.

Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο οι ΗΠΑ, και για την ακρίβεια η κυβέρνηση Μπους σε συνεργασία με την Ε.Ε., προωθούν τον εναλλακτικό αγωγό Nabuco, με βασικές προμηθεύτριες χώρες το Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν.

Έλα όμως που οι Ρώσοι την «είδαν τη δουλειά» και φρόντισαν να «καβατζάρουν» όσο φυσικό αέριο θα μπορούσε να τους προμηθεύσει το Τουρκμενιστάν, με αποτέλεσμα το αζέρικο καύσιμο να μην είναι αρκετό για την επαρκή τροφοδοσία του αγωγού Νabuco…

Και εδώ είναι που «μπαίνει» το Ιράν. Η μόνη χώρα που θα μπορούσε να φουλάρει τον Nabuco με καύσιμο δεν μπορεί να το πράξει, εμποδιζόμενη από το αμερικανικό χρηματοδοτικό εμπάργκο.

Μόλις πρόσφατα, όπως επισημαίνει ο Roger Howard στην «Guardian», η Shell και η Repsol υπέκυψαν στις πιέσεις της Ουάσινγκτον και ματαίωσαν επενδύσεις σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στο Ιράν.

Έπειτα από όλα αυτά, γιατί να μην υπάρχουν αυξητικές τάσεις στην τιμή του πετρελαίου και γιατί αυτή η ξέφρενη κούρσα που μας οδήγησε σχεδόν στα 130 δολ. το βαρέλι να μην επηρεάζει τις τιμές παντός άλλου προϊόντος παγκοσμίως, συμβάλλοντας στην αύξηση του πληθωρισμού και κατά προέκταση των επιτοκίων;

Ε; Γιατί;

Γι' αυτό, λοιπόν, Ομπάμα και πάλι Ομπάμα και ξερό ψωμί.

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v