ΧΑ: Συχνότερο "παρών" δίνουν οι πωλητές

Η αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων σε blue chips, οι εναλλασσόμενοι πρωταγωνιστές στην περιφέρεια και το ενδιαφέρον για μετοχές επιτήρησης συνέθεσαν το τοπίο. Διάκριση για ΤΤ-ΔΕΗ. Πιέσεις σε ΑΛΦΑ, λιμάνια.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Όσοι παρακολούθησαν την συνεδρίαση μετά τις 14.50, ουσιαστικά τα είδαν όλα. Δηλαδή τόσο την κίνηση του Δείκτη που ξέφυγε από το μέχρι εκείνη την στιγμή εύρος διακύμανσης και έφθασε μέχρι το υψηλό ημέρας των 4151,97 μονάδων, όσο και την επιστροφή των πωλητών σε Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους.
 
Συγκεκριμένα σε Εθνική και Alpha Bank που σε συνδυασμό με την διάβρωση των κερδών του ΟΤΕ γύρισαν τον Δείκτη στις 4112,51 μονάδες και σε αρνητικό πρόσημο, για να κλείσει τελικά με μικρά κέρδη έχοντας την βοήθεια της ΔΕΗ, αλλά και των Eurobank, Κύπρου, Πειραιώς, Ταχ. Ταμιευτηρίου, Βιοχάλκο, Ελ. Πετρελαίων και Τιτάνα.

Σαφώς ήταν μία συνεδρίαση ήπιου βηματισμού και σχετικά χαμηλομένων συναλλαγών, με τους αγοραστές να δείχνουν σχετικά ενθαρρυμένοι, αλλά και τους πωλητές σε συγκεκριμένους τίτλους να δηλώνουν παρόντες και να αυξάνουν τον υπάρχοντα προβληματισμό.

Αρκετοί επαγγελματίες του χώρου εξηγούν την διττή εικόνα των Δεικτοβαρών μετοχών σε αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, ενώ συνεχίζεται με εναλλασσόμενους πρωταγωνιστές κάποια κινητικότητα στην μικρότερη κεφαλαιοποίηση, αλλά και το “παράξενο” ενδιαφέρον για μετοχές που διαπραγματεύονται στις κατηγορίες “ειδικών χαρακτηριστικών” και “επιτήρησης”.

Τεχνικά το γεγονός ότι ο FTSE δεν πέτυχε κλείσιμο υψηλότερα των 2200 μονάδων (που φάνηκε να τις “έχει” ενδοσυνεδριακά) δεν είναι θετικό. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2190, 2177 και 2165 μονάδες και οι πρώτες αντιστάσεις στις 2214 και 2230 μονάδες.

Χαμηλές συναλλαγές και στην Αγορά Παραγώγων και στα Σ.Μ.Ε. της υψηλής κεφαλαιοποίησης όπου ουσιαστικά ακολούθησαν την κίνηση της υποκείμενης. Ούτε λόγος για την συναλλακτική δραστηριότητα των συμβολαίων του FTSEM που φτάνει να αποτελεί είδηση όταν οι συναλλαγές ξεπερνούν τα 100 συμβόλαια.

Ασφαλώς η υψηλή εξάρτηση της Σοφοκλέους με τις διεθνείς Αγορές δίνει βαρύτητα στο βραδινό κλείσιμο της Wall Street, όμως η παρατεταμένη αδυναμία του Τραπεζικού κλάδου είναι γεγονός ότι έχει στερήσει από το Χ.Α. την “ατμομηχανή” του, με ότι αυτό συνεπάγεται, ενώ οι ανά τακτά χρονικά διαστήματα “δηλώσεις παρουσίας” των πωλητών ασφαλώς και αυξάνουν τις τάξεις των επιφυλακτικών.

Από τις μετοχές του 20αρη με απώλειες μεγαλύτερες του 2% η Alpha Bank, αξιοσημείωτες απώλειες και προβληματισμός για την επανεμφάνιση των πωλητών στην Εθνική, αρνητική μεταβολή για Αγροτική, MIG, Coca-Cola και αμετάβλητη η μετοχή της Motor oil.

Αντίθετα από τις θετικές παρουσίες ξεχώρισαν ΔΕΗ (+3,86%) ΚΑΙ Ταχ. Ταμιευτήριο (+3,93%), με κέρδη μεγαλύτερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων Βιοχάλκο, Ελ. Πετρέλαια, Τιτάν και Κύπρου, αξιοσημείωτα κέρδη για Πειραιώς και Eurobank και θετικό πρόσημο για MPB, Intralot, Ελ. Τεχνοδομική, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σχεδόν μόνιμα με θετικό πρόσημο (πλην του χρονικού διαστήματος που έγραψε το χαμηλό ημέρας) και τελικά έκλεισε στις 4122,91 μονάδες με κέρδη 0,23%, ενώ ο τζίρος στα 254 εκατ. από τα οποία τα 31,3 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Η τελική εικόνα με 124 ανοδικές μετοχές έναντι 101 πτωτικών, στους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές οι Δομική Κρήτης, Ζληνων, Άλφα Γκρίσιν, ΚΛΜ, Ιντρακόμ και Unibrain (λόγω HOL), Newsphone, Eurodrip, Nexans, ενώ με διαθέσεις διόρθωσης οι τίτλοι των Λιμένων μετά τις αποσαφηνίσεις της Cosco όσον αφορά την πρόσφατα ανακοινωθείσα προσφορά.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v