Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aγορές: Η σύγκρουση δύο κόσμων

Όταν συγκρούονται τα βουβάλια την πληρώνει ο βάτραχος, λέει μια παροιμία. Όμως, την τωρινή διαφαινόμενη «σύγκρουση» των δύο μεγάλων πόλων του συστήματος μπορεί να πληρώσουν όχι μόνο τα βατράχια αλλά και τα βουβάλια.

Aγορές: Η σύγκρουση δύο κόσμων
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Τρισέ «σόκαρε» πολλούς με τις χθεσινές δηλώσεις του.

Χωρίς να ερωτηθεί από παρευρισκόμενο δημοσιογράφο, ο Γάλλος πρόεδρος της ΕΚΤ πήρε την πρωτοβουλία και δήλωσε ότι μια αύξηση του βασικού επιτοκίου της τράπεζας τον Ιούλιο είναι πιθανή.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Τρισέ κάνει κάτι ανάλογο.

Σε ομιλία του σε εκδήλωση στην Αθήνα αρκετό καιρό πριν αναλάβει καθήκοντα προέδρου στην ΕΚΤ, ο κ. Τρισέ είδε και αποείδε που δεν δεχόταν ερώτηση για τα επιτόκια από τους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους και πήρε την κατάσταση στα χέρια του.

Αφού εσείς δεν ρωτάτε, θα σας πω εγώ κάτι για τα επιτόκια, είχε τονίσει τότε ο κ. Τρισέ και διάβασε μια δήλωση για το θέμα από μια σελίδα χαρτί της ομιλίας του.

Οι συνέπειες των δηλώσεών του έγιναν άμεσα αισθητές.

Το ευρώ ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου, σκαρφαλώνοντας στο 1,555 από 1,537 προηγουμένως.

Οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές πιέστηκαν, αφού υψηλότερα επιτόκια και ισχυρότερο ευρώ δεν είναι ο καλύτερος συνδυασμός για τα κέρδη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Ακόμη και τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα αισθάνθηκαν την πίεση με την απόδοση του 2ετούς γερμανικού ομολόγου να ανεβαίνει στο 4,62%, που σηματοδοτεί το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 7 ετών.

Επίσης, η διολίσθηση του δολαρίου έδωσε ώθηση στο πετρέλαιο που βρέθηκε ξανά στα 128 δολάρια το βαρέλι.

Με άλλα λόγια, η δήλωση Τρισέ προκάλεσε αναταράξεις σε μια σειρά από αγορές κι αν οι μελλοντολόγοι έχουν δίκιο θα υπάρξουν κι άλλες.

Μία απ’ αυτές αφορά στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

H πιθανή αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ από την ΕΚΤ δεν πρόκειται να τις βοηθήσει να μειώσουν το υψηλό κόστος χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν.

Αρκετές από τις ευρωπαϊκές τράπεζες βλέπουν τα κέρδη τους να πληγώνονται και την κεφαλαιακή βάση τους να αποδυναμώνεται από τις απομειώσεις δομημένων προϊόντων στις οποίες προβαίνουν στα χαρτοφυλάκια συναλλαγών (trading) και στα χαρτοφυλάκια των διαθεσίμων προς πώληση (available for sale).

Το γεγονός είναι ότι δεν έχουν προβεί σε ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων τους σε τέτοιο βαθμό όπως οι αμερικανικές με βάση τις απομειώσεις που έχουν πάρει μέχρι σήμερα.

Όμως, ίσως πιο σημαντικό είναι κάτι άλλο.

Οι πολιτικές των δύο μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών του κόσμου, δηλαδή της Fed και της ΕΚΤ, κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση σε μια περίοδο κρίσης.

Από τη μια πλευρά, ο κ. Μπεν Μπερνάνκε τάσσεται με δηλώσεις του υπέρ ενός ισχυρού δολαρίου, ενώ ο κ. Τρισέ «απειλεί» με άνοδο του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ που ενδυναμώνει το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Φυσικά, άλλη είναι η εντολή που έχει η Fed κι άλλη της ΕΚΤ.

Η Fed προσπαθεί να συγκεράσει την ανάπτυξη με τη συγκράτηση του πληθωρισμού, ενώ η ΕΚΤ έχει μοναδικό στόχο τη σταθερότητα των τιμών.

Όμως, αυτή η σύγκρουση των δύο πολιτικών μπορεί να έχει συνέπειες για όλους.

Το βασικότερο είναι ότι απομακρύνει το ενδεχόμενο συγχρονισμένης παρέμβασης των δύο κεντρικών τραπεζών στην αγορά συναλλάγματος, αφού εμφανίζονται να έχουν διαφορετικές προτεραιότητες σ’ αυτή τη φάση.

Η μία θέλει ενίσχυση του δολαρίου και η άλλη παίρνει μέτρα που τονώνουν το ευρώ.

Είναι δύσκολο να προβλεφθεί τι ακριβώς θα συμβεί.

Το σίγουρο όμως είναι ότι η χθεσινή δήλωση Τρισέ φέρνει την ΕΚΤ και τη Fed σε πορεία σύγκρουσης.

Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v