Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τραπεζικά κέρδη, με το βλέμμα στις ΗΠΑ

Στα στοιχεία για τους δείκτες ανεργίας και τις θέσεις εργασίας είναι στραμμένες οι αγορές, συμπεριλαμβανομένου του ΧΑ, όπου οι συναλλαγές είναι ιδιαίτερα χαμηλές. ΕΤΕ, Alpha, MPB & Κύπρου "απορροφούν" την πίεση στην EFG.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Σε αναμονή τελούν οι επενδυτές από τη Νέα Υόρκη μέχρι την Ευρώπη και την Αθήνα.

Περιμένοντας την ανακοίνωση δεικτών ανεργίας και θέσεων εργασίας της αμερικανικής οικονομίας, στις ευρωπαϊκές αγορές οι βασικοί δείκτες διαμορφώνονται ελαφρώς ανοδικά.

Κάτι ανάλογο παρατηρείται και στο Χ.Α., καθώς η ρευστοποίηση θέσης τουλάχιστον ενός ξένου χαρτοφυλακίου πίεσε χαμηλότερα αρχικά τη μετοχή της Eurobank και στη συνέχεια δευτερευόντως του ΟΤΕ, του Τ.Τ. και τελευταία της Πειραιώς.

Η μετοχή της Εθνικής, που ξεκίνησε επιθετικά με ανοδικό χάσμα μέχρι και 2%, διαμορφώθηκε στη συνέχεια προς τα 34,20 ευρώ, επίπεδο όπου ενεργοποιήθηκαν εκ νέου εντολές αγοράς.

Η Εθνική στα 34,44 ευρώ (0,94%) "απορροφά" το μεγαλύτερο μέρος τής κατά 1,4% υποχώρησης της Εurobank προς τα 18,30 ευρώ.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο 20άρης να συντηρείται υψηλότερα των 2.200 μονάδων, ωστόσο η κορυφή ημέρας είναι περίπου 20 μονάδες υψηλότερα.

Από τεχνικής πλευράς, εάν καλυφθεί το "αρχικό κενό" που δημιουργήθηκε με το άνοιγμα στη μετοχή της Εθνικής, η τάση του FTSE μπορεί να παραμείνει σε φορά πάνω από τις 2.200 μονάδες.

Πολύτιμη μέχρι τώρα αποδεικνύεται η συνδρομή της Alpha Bank στα 22,26 ευρώ (1,5%), της ΜΡΒ στα 5,6 ευρώ (1,1%) και της Κύπρου στα 9,38 ευρώ (2,8%).

Μετά την αρχικά ανοδική αντίδραση και την υποχώρηση στη συνέχεια, διαμορφώνεται και πάλι ανοδική φορά για τον Μυτιληναίο στα 8,54 ευρώ και τον Τιτάνα προς τα 29,42 ευρώ.

Στα 11,72 ευρώ κυμαίνεται η μετοχή της ΕΧΑΕ, στα 3,86 της Γενικής και στα 2,55 ευρώ της Αγροτικής.

Η σχέση ανοδικών προς καθοδικές προφανώς και έχει αμβλυνθεί σε βάρος των πρώτων, με τη Vivere στο 17% (0,75 ευρώ), ενώ ακολουθούν Alpha Γκρίσιν στα 2,98 ευρώ, Αγροτική Ασφαλιστική στα 3,30 ευρώ, ΕΛΙΧΘ στο 1,05 ευρώ και Έλτον στο 1,05 ευρώ.

Σε γενικές γραμμές, όμως, το κλίμα και η διάθεση στη μεσαία - χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση παραμένουν υποτονικά.

Με μετρημένες συναλλαγές, με απουσία ουσιαστικού ενδιαφέροντος και με επιλεκτικές κινήσεις όπου υπάρχει πρόσφορο έδαφος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v