Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Απειλούνται κρίσιμες στηρίξεις

Με απώλειες μεγαλύτερες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων δείχνει να κινείται μέχρι στιγμής η Σοφοκλέους, ενώ οι δεικτοβαρείς τραπεζικοί τίτλοι για μία ακόμα συνεδρίαση αποτελούν πρώτη επιλογή των πωλητών.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Σταδιακά επιβαρυνόμενη εικόνα, με την πτωτική τάση στη Σοφοκλέους να "ανεβάζει στροφές" και να υπεραποδίδει σε απώλειες έναντι των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ενώ ο Γενικός Δείκτης λίγο μετά τις 14:00 είδε νέα χαμηλά ημέρας στις 3.941,71 μονάδες.

Σαφώς εντεινόμενες οι πιέσεις στους δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους, με τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει απώλειες μεγαλύτερες του Γενικού και να έχει διασπάσει καθοδικά τη ζώνη των 5.500 - 5.400 μ., βάζοντας σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στις 5.300 μονάδες.

Ιδιαίτερα θορυβημένοι όσοι ασχολούνται με τη διαγραμματική απεικόνιση δεικτών και επιμέρους τίτλων, που εκτιμούν ότι όλα τα διαγράμματα "έχουν κρεμάσει" και αν δεν δοθεί πειστική ανοδική αντίδραση δημιουργούνται όλες οι προϋποθέσεις η αγορά να ξεφύγει σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα, γεγονός που θα καταστήσει το "συμμάζεμα" σαφώς δυσκολότερο.

Αυτό, σε συνδυασμό με την έλλειψη αγοραστών, φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τα ξένα χαρτοφυλάκια και γενικότερα τους εν δυνάμει πωλητές, οι οποίοι επιθυμούν να μειώσουν τις ακόμα υψηλές θέσεις τους σε τίτλους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Από τις μετοχές του FTSE 20 και λίγο πριν συμπληρωθούν 4 ώρες συνεδρίασης, με θετικό πρόσημο διασώζονται Ελληνική Τεχνοδομική, ΟΠΑΠ, Τιτάνας και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ αντίθετα οι μεγαλύτερες μέχρι στιγμής απώλειες σημειώνονται σε MIG (-3,07%), Πειραιώς (-2,90%), Eurobank (-2,75%), Intralot (- 2,52%), ΟΤΕ (-2,27%) και στη Μυτιληναίος (-2,21%).

Ο Γενικός Δείκτης για μία ακόμα συνεδρίαση κινείται με μόνιμα αρνητικό πρόσημο, έχοντας αποχαιρετήσει το ψυχολογικό όριο των 4.000 μονάδων και πλέον ζητούμενο παραμένει το κλείσιμο υψηλότερα των 3.978 μονάδων. Όμως για να συμβεί αυτό θα χρειαστεί κάποια κίνηση αντίδρασης από σημαντικό αριθμό δεικτοβαρών μετοχών, το οποίο εδώ και ελάχιστα λεπτά προσπαθεί να επιτύχει ο τίτλος της Εθνικής.

Είναι γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις μετοχών ο μέχρι στιγμής όγκος συναλλαγών δεν συνηγορεί για τόσο σημαντικές απώλειες, φαινόμενο που εμφανίζεται σε πολύ μεγαλύτερη έκταση για τίτλους της μεσαίας και της μικρότερης κεφαλαιοποίησης, όπου με ελάχιστες συναλλαγές καταγράφονται απώλειες 3%, 4% ή και 5%.

Μάχη φαίνεται να δίνεται και στον FTSE 20 και στο όριο των 2.100 μονάδων, αφού καθοδική διάσπαση της εν λόγω στήριξης οδηγεί προς την επόμενη στήριξη που οριοθετείται στις 2.085-82 μονάδες, ενώ τάση αύξησης συναλλαγών δείχνουν και τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης στην αγορά παραγώγων.

Η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών που διαμορφώνεται περίπου στο 1 προς 7 δεν επιτρέπει επιμέρους σχόλια και βέβαια πολλά θα κριθούν στο τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v