Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ING: Ξεκινά κάλυψη για Κύπρου-ΜΡΒ

Κάλυψη των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου και της Marfin Popular Bank, με σύσταση “buy” και τιμή-στόχο τα 14,7 ευρώ και 7,5 ευρώ αντίστοιχα, ξεκινά η ING. Υποβαθμίζει Τ.Τ., μειώνει τιμές για ΕΤΕ, EFG, ΠΕΙΡ, Αlpha.

ING: Ξεκινά κάλυψη για Κύπρου-ΜΡΒ
Κάλυψη των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου και της Marfin Popular Bank, με σύσταση “buy” και τιμή-στόχο τα 14,7 ευρώ και 7,5 ευρώ ανά μετοχή αντίστοιχα, ξεκινά με έκθεσή της ("Τhe sunny side of the street") για τις ελληνικές και κυπριακές τράπεζες η ING.

Παράλληλα επιβεβαιώνει τη θετική άποψη για τις ελληνικές τράπεζες επισημαίνοντας μεταξύ άλλων την ανάπτυξη της Ελλάδας και την ισχυρή κεφαλαιακή θέση των τραπεζών.

Επίσης, προχωρά σε υποβάθμιση της σύστασης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε “hold” από “buy” και μείωση της τιμής-στόχου για την τράπεζα στα 12 ευρώ ανά μετοχή, από 18,5 ευρώ προηγουμένως.

Η ING μειώνει παράλληλα την τιμή-στόχο για την Εθνική Τράπεζα στα 39,7 ευρώ ανά μετοχή, από 47 ευρώ προηγουμένως, διατηρώντας τη σύσταση “hold”, για την EFG Eurobank στα 26,5 ευρώ από 30 ευρώ, με σύσταση “buy”.

Για την Τράπεζα Πειραιώς περικόπτει την τιμή - στόχο  στα 34 από 36 ευρώ προηγουμένως, με σύσταση “buy”, και για την Alpha Bank στα 30 από 30,5 ευρώ προηγουμένως, διατηρώντας τη σύσταση “buy”.

Μεταξύ άλλων, ο διεθνής οίκος σημειώνει ότι τα top picks του στην Ελλάδα παραμένουν η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank, ενώ από τις δύο τράπεζες τις οποίες ξεκινά να καλύπτει δείχνει προτίμηση στην Τράπεζα Κύπρου.

Πιο αναλυτικά, η ING αναφέρει ότι κορυφαία επιλογή της στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο παραμένει η Τράπεζα Πειραιώς, καθώς το δίκτυο των καταστημάτων της αρχίζει να «καρποφορεί», αλλά και λόγω της αύξησης του δανεισμού της προς επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την ING, η Τράπεζα Πειραιώς διαπραγματεύεται με Ρ/Ε 11,4 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2008 και 8,4 φορές αυτά του 2009.

Για την Alpha Bank θεωρεί πως η ηγετική θέση της στον επιχειρηματικό δανεισμό θα «μεταφραστεί» σε επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης του κύκλου εργασιών της. Το Ρ/Ε της Alpha Bank είναι 9,9 για το 2008 και 8,9 για το 2009.

Για την EFG Eurobank σημειώνει πως το franchise στη «Νέα Ευρώπη» θα αντισταθμίσει τις ισχνές επιδόσεις στην εγχώρια αγορά. Η Eurobank διαπραγματεύεται σε επίπεδο Ρ/Ε 10,6 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2008 και 8,7 φορές αυτά του 2009.

Όσον αφορά στην Εθνική Τράπεζα, συνιστά «διακράτηση» καθώς η κεφαλαιακή θέση της, σε συνδυασμό με την ισχυρή στάθμιση των καταθέσεων στα καθαρά έσοδα από τόκους και την πολιτική αστάθεια στην Τουρκία, θα μπορούσε να επηρεάσει τις επιδόσεις της μετοχής της τράπεζας. Το Ρ/Ε της Εθνικής διαμορφώνεται στο 9,2 για το 2008 και στο 8 για το 2009.

Η υποβάθμιση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου οφείλεται στο γεγονός ότι η ING «βλέπει» περιορισμένες πιθανότητες εξαγοράς του με σημαντικό premium, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας. Επίσης, σε θεμελιώδη βάση, εντοπίζει λόγους για τους οποίους η τράπεζα θα υποαποδώσει έναντι των άλλων ελληνικών τραπεζών. Το Ρ/Ε του Τ.Τ. διαμορφώνεται στο 24,1 για το 2008 και στο 12,5 για το 2009.

Για την κυπριακή τραπεζική αγορά, η ING επισημαίνει ότι προτιμά την Τράπεζα Κύπρου έναντι της Marfin Popular Bank, αν και θεωρεί ότι και οι δύο τράπεζες θα επωφεληθούν από την αναμενόμενη ανάπτυξη των διεθνών τραπεζικών δραστηριοτήτων τους, χάρη στις υψηλές τιμές του πετρελαίου και στην ταχύτατη ανάπτυξη των αγορών της κοινοπολιτείας ανεξάρτητων χωρών.

Αν και η Τράπεζα Κύπρου απογοήτευσε στα αποτελέσματα α΄ τριμήνου, λόγω των πιέσεων στα margins από τη μετάβαση στο euro και λόγω των πιέσεων στην ελληνική αγορά, η ING θεωρεί ότι όλοι οι «παίκτες» θα πληγούν από τις ίδιες πιέσεις στα margins, μη εξαιρουμένης της Marfin Popular Bank.

Σύμφωνα με την αποτίμηση της ING και οι δύο αυτές τράπεζες διαπραγματεύονται με discount έναντι των ευρωπαϊκών αγορών, παρά την ισχυρότερη κεφαλαιακή θέση τους και τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης. Η Τράπεζα Κύπρου διαπραγματεύεται με Ρ/Ε 9,5 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2008 και 8,1 φορές του 2009, ενώ το Ρ/Ε για τη Marfin διαμορφώνεται στο 9 για το 2008 και στο 7,6 για το 2009.

Σημειώνεται ότι οι δυτικές ευρωπαϊκές τράπεζες διαπραγματεύονται με Ρ/Ε 9,2 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2008 και 8,2 φορές αυτά του 2009.

Η ING αναφέρει επίσης ότι διατηρεί τη θετική στάση της για τις ελληνικές τράπεζες, σημειώνοντας ότι «της αρέσουν» λόγω της εγχώριας έκθεσής τους, ενώ «προτιμά» τις τράπεζες με μεγαλύτερη δραστηριοποίηση στον δανεισμό επιχειρήσεων, έναντι αυτών με μεγαλύτερη δραστηριοποίηση στο retail.

Η Ελληνική τραπεζική αγορά

Ο κύριος οδηγός της δανειακής ανάπτυξης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος υπήρξαν κατά τα περασμένα έτη τα νοικοκυριά, επισημαίνει ο οίκος, με τον όγκο να αποδίδεται όχι μόνο στα στεγαστικά αλλά και στον καταναλωτικό δανεισμό, ο οποίος κινήθηκε με μέσο ρυθμό αύξησης στο 30% για την περασμένη πενταετία.

Κατά την εκτίμηση της ING, ο δανεισμός των επιχειρήσεων θα είναι ο καταλύτης της μελλοντικής ανάπτυξης. Η χαμηλή διείσδυση στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα προσφέρει σημαντικό upside στο τμήμα αυτό. Η ING χρησιμοποιεί τον εταιρικό δανεισμό ως ποσοστό του ΑΕΠ για να υπολογίσει το επίπεδο της διείσδυσης. Ο μέσος όρος της Ευρωζώνης βρίσκεται στο 70%, ενώ η Ελλάδα στο 42%.

Σε ό,τι αφορά τον δανεισμό των νοικοκυριών, εκτίμηση του οίκου είναι πως εξακολουθεί να προσφέρει δυνατότητες ανάπτυξης κυρίως σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά δάνεια. Αναλύοντας τον αριθμό των γεννήσεων, η ING παρατηρεί ότι η ελληνική οικογένεια βίωσε ένα δεύτερο baby boom μεταξύ των ετών 1970 και 1980- κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα διατηρήσει τη ζήτηση για κατοικίες τα ερχόμενα χρόνια.

Αναφερόμενος στην ιδιοκτησία ακινήτων, ο οίκος αναφέρει πως η Ελλάδα έχει έναν από τους υψηλότερους μέσους όρους στην Ευρώπη με ποσοστό 85% των Ελλήνων να κατέχουν δικό τους σπίτι. Η Ελλάδα βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την Ισπανία και χαμηλότερα από την Ιρλανδία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v