Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Δοκάρι πωλητών στο τελευταίο πέναλτι

Οι δημοπρασίες συμπλήρωσαν το παζλ μίας άσχημης συνεδρίασης με το Γενικό Δείκτη στο χαμηλό ημέρας και στα όρια των 4.000 μονάδων. Από τον FTSE διασώθηκαν  ΕΛΤΕΧ και ΜΟΗ. Στο 1 προς 5 η αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Πτωτική συνεδρίαση που ξεκίνησε άσχημα και τελείωσε χειρότερα και έτσι αν ισχύει αυτό που γράφτηκε στο πρώτο σχόλιο ότι στο ξεκίνημα είναι οι εντυπώσεις και στο κλείσιμο είναι η ουσία, ασφαλώς και τα δύο τα κέρδισαν οι πωλητές.

Μία συνεδρίαση με άκρως ανησυχητικά τεχνικά μηνύματα, αφού οι περισσότεροι κλαδικοί δείκτες αλλά και οι περισσότεροι δεικτοβαρείς τίτλοι ξεκίνησαν με gap down (το οποίο στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις μένει να αποδειχθεί αν είναι gap εκκίνησης ή gap εκτόνωσης) και σαν να μην έφτανε αυτό ήρθαν και οι τελικές δημοπρασίες που έκλεισαν τον δείκτη στα χαμηλά ημέρας και οριακά υψηλότερα των 4.000 μονάδων, αλλά και αρκετούς δεικτοβαρείς τίτλους όπως Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Εθνική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Ακόμα προβληματικότερη η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς εκεί το καμπανάκι κινδύνου δεν το έκρουσαν οι επιθετικές διαθέσεις των πωλητών αλλά η ολοένα αυξανόμενη συναλλακτική απαξίωση.

Πως είναι δυνατόν σε μία «ζωντανή» αγορά, το ένα τρίτο του ταμπλό ή και περισσότερο να έχει συναλλαγές από 0 έως 5.000 τεμάχια;

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η Σοφοκλέους στη σημερινή συνεδρίαση «πλήρωσε» την καλύτερη εικόνα που επέδειξε σε σχέση με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ενώ για πολλοστή φορά οι δεικτοβαρείς τραπεζικοί τίτλοι (όλοι ανεξαιρέτως με αρνητικό κλείσιμο) αποδείχθηκαν η πρώτη επιλογή των πωλητών.

Είναι ενδεικτικό ότι από τις μετοχές του FTSE, Ελληνική Τεχνοδομική και Motor Oil ήταν οι μόνοι τίτλοι που διασώθηκαν με θετικό πρόσημο. Από εκεί και πέρα απώλειες «για όλα τα γούστα».

Έτσι, με απώλειες μεγαλύτερες του 4% η Πειραιώς, του 3% οι Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ και Τιτάνας και του 2% οι Alpha Bank, Εθνική (πέντε πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες έξι), Eurobank, Κύπρου, MPB, MIG, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια και Μυτιληναίος. Τέλος, αξιοσημείωτες απώλειες για Αγροτική, Coca Cola, Intralot και OTE.

Λίγο περισσότεροι φειδωλοί στην απαισιοδοξία οι εμπλεκόμενοι στην αγορά παραγώγων, όπου με μάλλον μειωμένες συναλλαγές έδωσαν στα συμβόλαια της υψηλής κεφαλαιοποίησης απώλειες ελαφρώς μικρότερες από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, περιορίζοντας σχετικά τις μικρές υπάρχουσες υποτιμήσεις.

Ο Γενικός Δείκτης δεν άφησε περιθώρια ούτε για συγκρατημένη αισιοδοξία, ξεκίνησε με πτωτική gap και κινούμενος μόνιμα με αρνητικό πρόσημο έδωσε μια πρώτη υποχώρηση μέχρι τις 4.003,76 μονάδες, για να ακολουθήσει σχετική αντίδραση που στις 16:30 τον έφερε στις 4.018,12, όμως την τελευταία λέξη την είχαν οι πωλητές με τις τελικές δημοπρασίες που τον έστειλαν να κλείσει στις 4.000,98 μονάδες, με απώλειες 2,33%, ενώ ο τζίρος ελαφρώς τσιμπημένος προς το τέλος έφτασε τα 216 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 10,4 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ασφαλώς και δεν αύξησε τις τάξεις των αισιόδοξων η τελική εικόνα με 43 ανοδικές μετοχές έναντι 205 πτωτικών, ενώ 21 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 5% έως 9,62%.

Οι ισορροπίες που διαγράφονται πλέον στη Σοφοκλέους δείχνουν εξαιρετικά εύθραυστες, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι παραμένουν ακόμα ενεργά στην αγορά χαρτοφυλάκια που ακολουθούν το momentum των δεικτών και έτσι καθοδική διάσπαση των 4.000 μονάδων και σε ακρότητα των 3.978, θεωρείται εξαιρετικά βέβαιο ότι θα ανεβάσει στροφές στην πτωτική τάση, που πιθανότητα να συνδυαστούν και με αύξηση του τζίρου.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v