Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χ.Α.: Στο κλείσιμο η ουσία

Το κλείσιμο στο «βαθύ κόκκινο» της Wall Street δείχνουν να ακολουθούν οι μεγάλες διεθνείς αγορές. Η Σοφοκλέους, εκτός απροόπτου, θα ακολουθήσει την κίνηση, ενώ πολλά θα παιχτούν στο ψυχολογικό όριο των 4.000 μονάδων.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
"Ρίχτερ" επιστρέφουσας ανησυχίας ισοπέδωσαν τις όποιες προσδοκίες και μαζί με αυτές και το θετικό διάλειμμα που είχε δημιουργήσει η διαφαινόμενη αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου.

Ο "μαύρος χρυσός" σε δύο μόλις συνεδριάσεις όχι μόνο ανέκτησε το απολεσθέν έδαφος, αλλά την Παρασκευή έδωσε και νέο ιστορικό υψηλό που σε συνάρτηση με τον δείκτη ανεργίας για τον μήνα Μάιο στις ΗΠΑ, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 5,5% δίνοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση των τελευταίων 22 ετών, ουσιαστικά "γονάτισαν" την Wall Street.

Την κίνηση αυτή φάνηκαν να ακολουθούν σήμερα το πρωί τα μεγάλα χρηματιστήρια του Ειρηνικού, ενώ πτωτικό ξεκίνημα δείχνουν και τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Στα αρνητικά και η επιστροφή των προσδοκιών για ανάγκη νέας χρηματοδότησης των επενδυτικών τραπεζών που αναμένεται να ξεκινήσουν να ανακοινώνουν αποτελέσματα στις 16 και 17 Ιουλίου με Lehman Brothers και Goldman Sachs αντίστοιχα.

Σε αναταραχή και οι αγορές ισοτιμιών μετά την προαναγγελία αύξησης επιτοκίων εντός του Ιουλίου από την ΕΚΤ, που έφεραν σε εκνευρισμό όσους προχώρησαν σε τοποθετήσεις σε δολαριακά assets και υπέστησαν τη σημαντική υποχώρηση του αμερικανικού νομίσματος έναντι του ευρώ.

Την ίδια ώρα στη Σοφοκλέους και η δεύτερη ανάγνωση των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου ουσιαστικά δεν άλλαξε κλίμα και διαθέσεις, καθώς ούτε επιθετικές αγορές σημειώθηκαν, αλλά ούτε και οι πωλήσεις πήραν μαζικό χαρακτήρα στις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να κινείται στο γνωστό εύρος 4.000 - 4.200 μονάδων, η διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου πλησιάζει στο ναδίρ, ενώ αντίθετα η διάθεση διαφύλαξης ρευστότητας παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί θετικό  στοιχείο η διατήρηση των χαμηλών τζίρων, κάτι που κάνει τη Σοφοκλέους να ακολουθεί σε απόσταση τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όμως θα πρέπει να επισημανθεί ότι παραμένουν ενεργά στην αγορά χαρτοφυλάκια που ακολουθούν το momentum και τα οποία δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθούν σε περίπτωση που διασπαστεί ένα από τα δύο όρια, δίνοντας στροφές στην τάση και αυξάνοντας τον τζίρο.

Συμπερασματικά, κατά τη σημερινή συνεδρίαση το ξεκίνημα θα είναι οι εντυπώσεις και το κλείσιμο η ουσία. Όμως αν ο Γενικός Δείκτης κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης πείσει ότι μάλλον χάνει τις 4.000 μονάδες, η αμέσως επόμενη στήριξη οριοθετείται προς τις 3.890 μονάδες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v