Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Είμαστε Γερμανία;

Υπάρχουν θεσμοί ή όχι; Μπορεί ο κάθε κακομοίρης να κάνει ό,τι θέλει σε αυτή τη χώρα; Ποιος καλύπτει ποιον και γιατί πρέπει ο οιοσδήποτε να υποδύεται τον αφελή;

Είμαστε Γερμανία;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα και εβδομάδα.

Αν και το ενδιαφέρον των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης βρίσκεται -δικαίως- επικεντρωμένο από χθες το μεσημέρι στον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Ηλεία, στοιχίζοντας ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, το «στοίχημα», τόσο για τους κατοίκους αυτής της χώρας όσο και για όσους τους κυβερνούν, αφορά σε όσα ακολούθησαν τον -διάρκειας λίγων δευτερολέπτων- σεισμό.

Ήτοι στην ετοιμότητα ή μη μιας συντεταγμένης Πολιτείας να αντιμετωπίσει επαρκώς τις συνέπειες μίας φυσικής καταστροφής.

Όταν ο θόρυβος θα έχει κοπάσει και οι στιγμές που κυλούν δεν θα είναι συναισθηματικά φορτισμένες για όσους υπέστησαν τις συνέπειες αυτής της καταστροφής, η αξιολόγηση των προσπαθειών θα μπορεί να γίνει νηφάλια και να οδηγήσει -ενδεχομένως- σε ασφαλέστερα συμπεράσματα.

Ήτοι, εάν όντως η Πολιτεία αυτή είναι συντεταγμένη και λειτουργεί βάσει θεσμών, όπως αυτός της Πολιτικής Προστασίας.

Κατά ακριβώς τον ίδιο τρόπο παρατηρούμε στη διάρκεια του τελευταίου διαστήματος, κυρίως μέσω της ερευνητικής δημοσιογραφίας του Τάσου Τέλογλου, από τις σελίδες της «Καθημερινής» και τις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συχνότητες του «Σκάι», να ξετυλίγεται μπροστά μας η υπόθεση της «Siemens».

Παρακολουθούμε -από τη μία πλευρά- την αποτελεσματικότητα με την οποία Γερμανοί εισαγγελείς έχουν κατορθώσει να αποσπάσουν ομολογίες περί της εμπλοκής στελεχών της εταιρίας στην Ελλάδα σε δωροδοκίες πολιτικών και άλλων προσώπων.

Αντίστοιχα, παρακολουθούμε την προθυμία με την οποία οι αρμόδιοι δικαστικοί λειτουργοί στη Γερμανία απαντούν στα δημοσιογραφικά ερωτήματα του κ. Τέλογλου και μιλούν για την έρευνα που οι ίδιοι έχουν διεξαγάγει αναφορικά με off-shore εταιρίες, τραπεζικούς λογαριασμούς και παρένθετα πρόσωπα, στη Γερμανία, στην Ελλάδα ή αλλού.

Από την άλλη πλευρά, η αντίστοιχη δικαστική έρευνα που διεξάγεται στην Ελλάδα εμφανίζεται -προς το παρόν τουλάχιστον- να μην έχει οδηγήσει σε σαφή συμπεράσματα περί της εμπλοκής πολιτικών προσώπων.

Εάν εξαιρέσουμε όσα δημοσιοποιήθηκαν σχετικά με τον βουλευτή της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος -απ' ό,τι φαίνεται- δεν έκανε τίποτε άλλο παρά ό,τι κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, ήτοι να αγοράσει ορισμένο εξοπλισμό με διακανονισμό και να τον εξοφλήσει με δικά του χρήματα, ουδέν άλλο έχει δει το φως της δημοσιότητας αναφορικά με την εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Siemens.

Όταν καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός και από την υπόθεση αυτή, η διαδικασία αξιολόγησης και εξαγωγής συμπερασμάτων θα είναι αντίστοιχη.

Ήτοι θα καταδείξει εάν όντως η Ελλάδα, όπως και η Γερμανία, είναι μία συντεταγμένη Πολιτεία, που σέβεται θεσμούς όπως η Δικαιοσύνη.

Και θα είναι ένα συμπέρασμα που θα έχει εξαχθεί εκ του ασφαλούς.

Εκτός και εάν -ενδεχομένως- το έχουμε εξαγάγει ήδη...


Υ.Γ.
Με την αγορά μην ασχοληθείτε σήμερα. Δεν είμαι βέβαιος ότι αξίζει τον κόπο...

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v