Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντόμινο πιέσεων στo Χρηματιστήριο

Στο Χ.Α. η σκυτάλη των πιέσεων μετά το «κραχ» της κινεζικής αγοράς και τις απώλειες που σημειώνουν οι ευρωαγορές. Παρελθόν οι 4.000 για τον Γ.Δ., ισχυρές απώλειες στις τράπεζες. Στο 1 προς 7,8 η αναλογία ανοδικών - πτωτικών.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Οι σημαντικές απώλειες του Χρηματιστηρίου της Κίνας, οι δηλώσεις του προέδρου της Fed, κ. Bernanke, για πιθανή αύξηση των επιτοκίων και το αρνητικό ξεκίνημα με αξιοσημείωτες απώλειες των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων δεν θα μπορούσαν να αφήσουν αδιάφορη τη Σοφοκλέους.
 
Το Χ.Α. ξεκίνησε με αρνητικό πρόσημο και συνεχίζει, αφού είναι ενδεικτικό ότι από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους, λίγο πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συνεδρίασης, στο «πράσινο» κινείται μόνο ο τίτλος του ΟΠΑΠ και αμετάβλητος αυτός του Τιτάνα.

Η μέχρι στιγμής εικόνα της συνεδρίασης δείχνει πιέσεις για ένα σημαντικό κομμάτι του ταμπλό και συναλλακτική απαξίωση για ένα ακόμα μεγαλύτερο, καθώς δεκάδες μετοχές μέχρι στιγμής δεν έχουν μπει στον κόπο να πραγματοποιήσουν συναλλαγές, ενώ αρκετές ακόμα κινούνται με ελάχιστα τεμάχια.

Και σήμερα στο επίκεντρο των πωλήσεων οι δεικτοβαρείς τραπεζικοί τίτλοι, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα ο τραπεζικός δείκτης (-1,42%) να υπεραποδίδει σε απώλειες έναντι του Γενικού, αφού ούτε ένας δεικτοβαρής τραπεζικός τίτλος δεν κατορθώνει να διασωθεί με θετικό πρόσημο.

Απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων για Κύπρου και Πειραιώς και αξιοσημείωτες απώλειες για MIG, MPB, Eurobank και Alpha Bank.

Προβληματίζει έντονα και η εικόνα του τίτλου της Εθνικής, που αν κλείσει και σήμερα στο «κόκκινο» θα συμπληρώσει έξι πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες επτά, με την επόμενη στήριξη να οριοθετείται στα 32,2 ευρώ.

Από τις υπόλοιπες μετοχές του 20άρη, με απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων τα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ με αξιοσημείωτες μέχρι στιγμής απώλειες κινούνται Βιοχάλκο, Intralot, Μυτιληναίος και Motor Oil (εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο εν λόγω τίτλος καταγράφει απώλειες 1,85%, με συναλλαγές μόλις 1.864 τεμαχίων).

Η μετοχή του ΟΤΕ υποχωρεί κατά 1,13%, στα 17,46 ευρώ, ενώ βρέθηκε και σε χαμηλό 52 εβδομάδων.

Ούτε λόγος για το υπόλοιπο κομμάτι του ταμπλό, αφού η αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών διαμορφώνεται στο 1 προς 7,8, ενώ αξιοπρόσεκτες απώλειες καταγράφουν και τα Συμβόλαια Υψηλής Κεφαλαιοποίησης στην αγορά Παραγώγων.

Ο Γενικός Δείκτης κινείται μέχρι στιγμής μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 3.950,54 μονάδες (10:47) και στις 11:15 βρίσκεται στις 3.960,22 μονάδες, με απώλειες 1,02%, ενώ ο τζίρος με διαθέσεις σχετικής ενίσχυσης «ακουμπά» στα 30 εκατ. ευρώ και δεν αποκλείεται να ενισχυθεί περισσότερο αν τα χαρτοφυλάκια που ακολουθούν το momentum των δεικτών αποφασίσουν να προχωρήσουν σε επιθετικότερες μειώσεις θέσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v