ΧΑ: Πιθανότερο σενάριο νευρικότητα & εναλλαγές

Νευρικότητα και εναλλαγές πρόσημων αναμένεται στη σημερινή συνεδρίαση για μία Σοφοκλέους που δείχνει εικόνα «κρεμασμένης» αγοράς, σε αρκετές περιπτώσεις δεικτών και επιμέρους δεικτοβαρών τίτλων.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Νευρικότητα και εναλλαγές πρόσημων δείχνει σαν επικρατέστερο σενάριο για τη σημερινή συνεδρίαση στο ΧΑ, που παραμένει πάντα σε εξαιρετικά υψηλή εξάρτηση από τις διεθνείς αγορές.

Το χθεσινό μεικτό κλείσιμο της Wall Street (θετικά Dow Jones και S&P 500, αρνητικά έκλεισε ο Nasdaq), ουσιαστικά έδειξε τη διττή ψυχολογία που προκάλεσαν τα νέα αφενός από τις εκτιμήσεις για ζημιές 2,8 δισ. δολαρίων από τη Lehman Brothers και την πιθανολογούμενη αύξηση κεφαλαίου 6 δισ. δολαρίων και από την άλλη τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία από τις επικείμενες πωλήσεις κατοικιών, που για τον μήνα Απρίλιο στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν κατά 6,3%, έναντι εκτιμήσεων για υποχώρηση κατά 0,5%.

Αντίθετα οι εμπλεκόμενοι στα μεγάλα χρηματιστήρια του Ειρηνικού, δεν φάνηκαν να έχουν ενδοιασμούς με αποτέλεσμα το κλείσιμο σε χαμηλότερα επίπεδα, ενώ τουλάχιστον αρνητικό άνοιγμα δείχνουν και τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων (μετά και την «έκρηξη» 8,1% του δείκτη τιμών χονδρικής στη Γερμανία το Μάιο, σε υψηλό 26 ετών).

Δυστυχώς στη Σοφοκλέους η τεχνική εικόνα σε δείκτες αλλά και επιμέρους δεικτοβαρείς τίτλους δεν φαίνεται να είναι με το μέρος ούτε των συγκρατημένα αισιόδοξων. Και έτσι ο μεν FTSE θα κληθεί να δώσει μία ακόμη μάχη με το όριο των 2.100 μονάδων, ο δε Γενικός Δείκτης (άφησε gap κατά τη χθεσινή συνεδρίαση μεταξύ 4.037 και 4.087 μονάδων), θα συνεχίσει τη μάχη με το ψυχολογικό όριο των 4.000 μονάδων και το τεχνικό των 3.978 μονάδων.

Αξίζει να επισημανθεί ότι κλείσιμο χαμηλότερα των 3.978 μονάδων επιβαρύνει σημαντικότατα την εικόνα και δημιουργεί προϋποθέσεις για υποχώρηση έως και τις 3.700 μονάδες, με τις πρώτες στηρίξεις στις 3.964 και 3.938 μονάδες.

Προβληματισμός σε τεχνικό επίπεδο για αρκετούς δεικτοβαρείς τίτλους, όπως της Εθνικής Τράπεζας, που έχασε εύκολα τη στήριξη στα 33,30 ευρώ και έχει τις αμέσως επόμενες στα 32,20 και στη ζώνη 31,90-31,70 ευρώ, του ΟΤΕ που θα προσπαθήσει να διακρατήσει τα 17,40 ευρώ, της Eurobank που πολλά «θα παιχτούν» στη στήριξη των 17,20 ευρώ (προκειμένου να μην μπει σε δοκιμασία η επόμενη στα 16 ευρώ), ενώ εξαιρετικά μεγάλο προβληματισμό δημιουργεί και η μετοχή των ΕΧΑΕ, που από την αρχή του χρόνου καταγράφει απώλειες 55% και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση «είδε κλείσιμο» χαμηλότερα των 11 ευρώ, κάτι που είχε να συμβεί από τις 13/6 του 2006.

Ο τίτλος αν δεν αντιδράσει, άμεσα, ανοδικά πιθανότητα θα κινηθεί προς την επόμενη στήριξη των 10,30 ευρώ. Επίσης ο τραπεζικός δείκτης ξαναμπήκε στη ζώνη 5.500-5.400, καθοδική διάσπαση της οποίας οδηγεί προς τις 5.300 και 5.040 μονάδες.

Βέβαια οι υψηλές τιμές του πετρελαίου και τα αναμενόμενα περιορισμένα κέρδη του τραπεζικού κλάδου δημιουργούν κάποιες πρώτες προϋποθέσεις για σκέψεις εξαγορών-συγχωνεύσεων που δεν αποκλείεται να αυξηθούν προς το τέλος του 2008 και αρκετοί είναι αυτοί που βλέπουν υψηλή τάση συσσώρευσης τόσο στη Ναυτιλία (δείχνει να βρίσκεται σε σχετική ασφυξία, λόγω των υψηλών τιμών στα καύσιμα, αλλά και υψηλών δανειακών υποχρεώσεων σε αρκετές περιπτώσεις), όσο και στον τραπεζικό κλάδο, ιδιαίτερα αν τα κέρδη συνεχίζουν την τάση συρρίκνωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v