Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προσπάθειες αντίδρασης με... διαβατήριο

Την έξωθεν αντίδραση και συνδρομή αναζητεί το Χρηματιστήριο. Εάν μπορεί να γίνει λόγος για… ελπίδα, αυτή θα έρθει από τους ξένους και την τακτική που θα ακολουθήσουν σε Εθνική, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Πως κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών; Πτωτικά και αντίθετα από την κίνηση ανοδικής αντίδρασης των ευρωπαϊκών αγορών. Η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου και η άνοδος του δολαρίου δείχνουν να προσφέρουν «ανάσα» στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το ελληνικό να αγωνίζεται ασθμαίνοντας να ακολουθήσει.

Αυτό το λέμε γιατί από τα χαμηλά των 3.839,6 μονάδων, ο Γενικός Δείκτης αντιδρά μερικώς προς τις 3.860-3.865 μονάδες.

Για τον FTSE 20, η διακύμανση του οποίου είναι ζητούμενη, ελάχιστο ημέρας έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής στις 2.041,8 μονάδες, αντιδρά όμως και αυτός προς τις 2.058 μονάδες. Αρχής γενόμενης από ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Marfin Popular Bank και σταδιακά σε Εθνική, Αγροτική Τράπεζα, Μυτιληναίος.

Η αγορά κερδίζει έδαφος, αν και η ρευστοποίηση θέσεων σε Eurobank, Πειραιώς, κρατά χαμηλότερα κατά 2,1% και 1,3% αντίστοιχα προς τα 16,24 και 19,14 ευρώ την τιμή των δυο τραπεζικών τίτλων.

Ωστόσο η εικόνα ενός μέρους της αγοράς αλλάζει σταδιακά μετά τις 11:00-11:05, καθώς ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύεται μέχρι και 0,48%.

Δεδομένου ότι πρόκειται για μια αντίδραση κατ’ αρχήν μετοχών εταιρειών Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης, «κλειδί» παραμένει η τάση μετοχών όπως Εθνική, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και λιγότερο τίτλων εταιρειών μεσαίας-χαμηλότερης αποτίμησης.

Αν και η σχέση ανοδικών προς καθοδικές δείχνει θεωρητικά μοιρασμένη, για ελάχιστες μετοχές αυτής της κατηγορίας σημειώνεται άξια αναφοράς μεταβολή.

Ξεχωρίζει η αντίδραση της Intracom, που αντιδρά από περιοχή πολύ κοντά στα ιστορικά χαμηλά της, προς τα 2,30 ευρώ, της Sato προς τα 1,40 ευρώ, των Ελληνικών Καλωδίων προς τα 3,34 ευρώ, της Βαλκάν προς τα 3,38 ευρώ, της Μηχανικής προς τα 4,30 ευρώ, της Επιλέκτου προς τα 0,56 ευρώ και ακόμη ελάχιστων περιπτώσεων, μεταξύ αυτών Betanet, Μαΐλλης, Lavipharm, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, ΑΝΕΚ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v