Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συναλλακτική απαξίωση για το μισό ταμπλό

Στις 3.900 μονάδες έχει μεταφερθεί η "μάχη των εντυπώσεων", καθώς τα blue chips παραδίδουν τα κέρδη τους. Ωστόσο, 53 τίτλοι έχουν μηδενικές συναλλαγές, ενώ άλλοι 100 δεν ξεπερνούν τα 2.000 τεμάχια.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Αργά αλλά σταθερά ο Γενικός Δείκτης διολισθαίνει σε χαμηλότερα επίπεδα και η επόμενη "μάχη εντυπώσεων" δείχνει να μεταφέρεται στο ψυχολογικό όριο των 3.900 μονάδων (αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι στις 14:00 ο Γενικός Δείκτης είδε τα μέχρι στιγμής χαμηλά ημέρας στις 3.897,92 μονάδες).

Για να συμβεί αυτή η σταθερή και βασανιστική διολίσθηση έχουν μειωθεί σημαντικά τα αρχικά κέρδη των δεικτοβαρών τίτλων που συντηρούσαν την ανοδική αντίδραση και κυρίως αυτά της Εθνικής, ενώ συνεχίζουν να βαραίνουν τον δείκτη Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελληνική Τεχνοδομική, Motor Oil και ΟΤΕ (που αν κλείσει και σήμερα με αρνητικό πρόσημο θα συμπληρώσει πέντε πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες έξι).

Αντίθετα, συνεχίζουν να κινούνται με θετικό πρόσημο Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Intralot, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Αγροτική, Εθνική, ΜΡΒ και MIG.

Σαφώς χειρότερα τα πράγματα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όχι βέβαια λόγω ημερήσιων απωλειών, αλλά εξαιτίας απόλυτης συναλλακτικής απαξίωσης.

Είναι ενδεικτικό ότι στις 14:00 53 τίτλοι είχαν κυριολεκτικά μηδενικές συναλλαγές και άλλοι 100 δεν ξεπερνούσαν σε όγκο τα 2.000 τεμάχια.

Με τέτοια εικόνα αγοράς κρίνεται απαγορευτική ακόμα και η σκέψη τοποθετήσεων, έστω και αν σε αρκετές περιπτώσεις τίτλων μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης υπάρχουν, τουλάχιστον θεωρητικά, "επενδυτικές ευκαιρίες".

Η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαιώνει κατά τον πλέον δηκτικό τρόπο ότι στην παρούσα φάση οι μόνοι που παραμένουν ενεργοί είναι οι εν δυνάμει πωλητές και αυτό φάνηκε κυρίως κατά τα πρώτα 90 λεπτά των συναλλαγών, όταν ο τζίρος κινήθηκε σε ιδιαίτερα υψηλά (για τα δεδομένα των τελευταίων συνεδριάσεων) επίπεδα, καθώς όπως φαίνεται αρκετοί θεώρησαν το ανοδικό ξεκίνημα ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε καλύτερες τιμές.

Τέλος, και όσον αφορά στην τεχνική ανάλυση, η επόμενη στήριξη για τον Γενικό Δείκτη οριοθετείται στις 3.893 μονάδες και η αμέσως επόμενη στις 3.865 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v