Δίκοπο μαχαίρι τα hedge funds

Οι κινήσεις των hedge funds έχουν κρίνει αρκετές φορές την πορεία της Σοφοκλέους και των άλλων αγορών. Αν λοιπόν θέλει κάποιος να εκτιμήσει τι θα συμβεί από εδώ και πέρα δεν έχει παρά να προβλέψει τη συμπεριφορά τους.

Δίκοπο μαχαίρι τα hedge funds
hedge funds είναι οι σημαντικότεροι νέοι θεσμικοί παίκτες στη Σοφοκλέους και στις άλλες χρηματιστηριακές αγορές παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια.

Πιθανόν το ράλι από τον Μάρτιο του 2003 μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού του 2007 να μην είχε το μέγεθος και τη διάρκεια που κατέληξε να έχει χωρίς τη συνδρομή των επιθετικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων, που έγιναν ευρύτερα γνωστά στη χώρα μας για άλλο λόγο.

Την κατάρρευση της στερλίνας και την έξοδό της από τον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ERM) από τον George Soros στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Η δύναμη των hedge funds οφειλόταν αναμφισβήτητα στη μεγάλη και διαρκώς αυξανόμενη ρευστότητα που είχαν υπό τον έλεγχό τους.

Αυτή η ρευστότητα προερχόταν από τρεις πηγές.

Πρώτον, τις εισροές από πλούσιους ιδιώτες, συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλους παραδοσιακούς θεσμικούς επενδυτές.

Δεύτερον, τις υπεραξίες που δημιουργούσε η μεγάλη άνοδος των μετοχών και άλλων κινητών αξιών και τρίτον, τη μόχλευση που πρόσφεραν απλόχερα οι επενδυτικές τράπεζες με το αζημίωτο, αφού εισέπρατταν επιπλέον προμήθειες.

Η διεθνής πιστωτική κρίση άλλαξε μερικά απ’ αυτά τα δεδομένα, αλλά όχι όλα.

Πλέον η πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση δεν είναι ούτε εύκολη ούτε φθηνή όπως πριν. Επομένως τα πιστωτικά όρια που έχουν στη διάθεσή τους είναι σαφώς πιο περιορισμένα.

Όμως, αντίθετα απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς οι εισροές στα hedge funds συνεχίζονται με υψηλούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα του Hedge Fund Manager Week, κάπου 230 δισ. δολάρια εισέρρευσαν στα ταμεία όλων των hedge funds ανά τον κόσμο το τελευταίο εξάμηνο που έληξε τον Απρίλιο παρά την κρίση.

Αν μάλιστα οι προβλέψεις αποδειχτούν σωστές, η συγκεκριμένη βιομηχανία θα συνεχίσει να προσελκύει κεφάλαια καθώς παραδοσιακοί θεσμικοί επενδυτές επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους, μειώνοντας το ρίσκο τους.

Από τη μία πλευρά λοιπόν τα hedge funds βρίσκονται με περισσότερα κεφάλαια λόγω των εισροών.

Από την άλλη έχουν προχωρήσει ή προχωρούν ενίοτε σε μείωση της μόχλευσης (δανεισμού) τους και του βαθμού έκθεσής τους σε μετοχές ή αγορές που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, π.χ. οι αναδυόμενες αγορές στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Είναι μια κατάσταση που λογικά δεν μπορεί να διατηρηθεί επί μακρόν.

Σε κάποιο σημείο, η ρευστότητα των hedge funds θα πρέπει να επανατοποθετηθεί.

Δεν είναι όμως σαφές πότε θα συμβεί αυτό και αν θα συμπεριλάβει, σε πρώτη τουλάχιστον φάση, τα αναπτυξιακά στόρι που χαρακτηρίζουν τη Σοφοκλέους.

Το σίγουρο είναι ότι προς το παρόν τουλάχιστον τα hedge funds δεν δείχνουν διάθεση να κάνουν κάτι τέτοιο στη Σοφοκλέους.

Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v