Χ.Α.: Αναζητείται αντίδραση...

Πιθανότερο σενάριο δείχνει αυτό του ανοδικού ξεκινήματος, έπειτα από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Παραμένει ζητούμενο το πόσοι θα πιστέψουν ότι η όποια ανοδική αντίδραση δεν είναι απλώς ευκαιρία ρευστοποιήσεων.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Έπειτα από 3 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 4,78%, επικρατέστερο σενάριο δείχνει, αν μη τι άλλο, το «ελαφρώς ανοδικό ξεκίνημα» και βλέπουμε.

Οι πιέσεις που έχουν υποστεί οι μετοχικές αξίες στα διεθνή χρηματιστήρια δίνουν εικόνα υπερπουλημένων αγορών και αν δεν υπάρξουν νεότερες αρνητικές ειδήσεις, δεν αποκλείεται να σημειωθεί συγκρατημένη πλαγιοανοδική αντίδραση, τουλάχιστον μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου από τις αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες, που ξεκινούν στις 16 τρέχοντος.

Μάλιστα, αυτή η βραχυπρόθεσμη εξισορρόπηση πιθανότατα θα διευκολύνει και το έργο των εν δυνάμει πωλητών της Σοφοκλέους, που αν συνεχίσει να υποχωρεί με τόσο μεγάλους διασκελισμούς σε λίγο οι αγοραστές θα εξελιχτούν σε «σπάνιο είδος».

Το μικτό χθεσινοβραδινό κλείσιμο της Wall Street ακολούθησε ανοδική αντίδραση στα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ ελαφρώς ανοδικό ξεκίνημα δείχνουν και τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών.

Σε δυσχερέστερη θέση δείχνει να βρίσκεται το Χ.Α., καθώς είναι εμφανές εδώ και πολλές συνεδριάσεις ότι τα ξένα χαρτοφυλάκια θέλουν να αυξήσουν ρευστότητα και να μειώσουν τις θέσεις τους, τουλάχιστον στις μετοχές του 20άρη.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι η έλλειψη αναχωμάτων από εγχώρια κεφάλαια θα επιτρέψει σε αυτούς που ρευστοποιούν να επανατοποθετηθούν αν και όποτε το αποφασίσουν, σε όχι ιδιαίτερα διαφοροποιημένες τιμές.

Λιγότερο «εκτεθειμένες» μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, δείχνουν να υποφέρουν περισσότερο από συναλλαγματική απαξίωση και λιγότερο από τις επιθετικές κινήσεις των πωλητών.

Δυστυχώς, σε κάθε επιστροφή των πτωτικών διαθέσεων το Χ.Α. θα συνεχίσει «να πληρώνει» την απόλυτη και επιδεικτική αποχώρηση των κωδικών λιανικής, την ξενοκεντρική εικόνα του και την υψηλή εξάρτησή του από τα ξένα κεφάλαια.

Και όλα αυτά σε μια αποδεδειγμένα ρηχή αγορά.

Ασφαλώς και θα χρειαστούν πολλές πειστικές ανοδικές συνεδριάσεις προκειμένου η όποια αντίδραση να μην εκληφθεί ως ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε καλύτερα επίπεδα και βέβαια για να αποκατασταθούν εν μέρει οι τεχνικές απεικονίσεις που δείχνουν να έχουν «κρεμάσει» στους περισσότερους δείκτες, αλλά και σε επιμέρους μετοχές.

Αξίζει, παραδείγματος χάριν, να αναφερθεί ότι ο τίτλος της Eurobank κινείται σε χαμηλά 24 μηνών, η Εθνική συμπλήρωσε έξι πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες επτά, με αθροιστικές απώλειες 10,96%, ο ΟΤΕ κινείται σε χαμηλό 23 μηνών, ενώ οι απώλειες για τον τίτλο της ΕΧΑΕ από την αρχή του χρόνου φτάνουν στο 57,9%.

Τεχνικά ζητούμενο όσον αφορά στον FTSE 20 είναι η επιστροφή υψηλότερα των 2.100 μονάδων και όσον αφορά στον Γενικό Δείκτη κατ' αρχάς τουλάχιστον το κλείσιμο υψηλότερα των 4.034 - 4.064 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v