Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Ζητείται... ελπίς

Με απώλειες για τις τράπεζες, κλάδο-βαρίδι του ΧΑ για το 2008, βασικοί δείκτες και μετοχές υποχωρούν στο… χείλος της διόρθωσης. Ζητούμενη, μετά από 4 πτωτικές συνεδριάσεις, η στήριξη στις 2.020-2.017 για τον FT 20.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Απώλειες 7,2% μετρά τις τελευταίες επτά ημέρες η αγορά, που πιέζεται αυτή τη φορά όχι μόνο από τον διεθνή περίγυρο, αλλά και από εγγενείς παθογένειες της ελληνικής οικονομίας.

Ούτως ή άλλως στο Χρηματιστήριο Αθηνών σημειώνεται η συγκριτικά μεγαλύτερη αρνητική απόκλιση βασικών δεικτών-μετοχών, σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης, από την αρχή του έτους.

Το πρόβλημα στο ΧΑ είναι πως με αδύναμο κρίκο τον τραπεζικό κλάδο, χάθηκαν τουλάχιστον τρεις-τέσσερις αφορμές για ανοδική αντίδραση που δόθηκαν από τα ξένα χρηματιστήρια.

Πλην όμως ήμασταν… πρωτοπόροι σε φάσεις διόρθωσης των αγορών, με αποτέλεσμα οι απώλειες για τη μετοχή για παράδειγμα της Εθνικής να προσεγγίζουν πλέον το 30% από την αρχή του έτους.

Τις τελευταίες συνεδριάσεις οι απώλειες είναι σημαντικές σε τραπεζικές μετοχές των Eurobank (στα 16,48 ευρώ), Πειραιώς (στα 19,40 ευρώ) και λιγότερο Alpha Bank (στα 20,72 ευρώ).

Καλά ενημερωμένοι τραπεζικοί κύκλοι σημείωναν πως σε αυτή τη φάση των αγορών βρίσκεται σε εξέλιξη ένας ιδιότυπος «εκβιασμός» ισχυρών ξένων επενδυτικών κύκλων, οίκων, προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να δημιουργηθούν επιχειρηματικές συνέργιες, συνενώσεις δυνάμεων.

Μέχρι τώρα η πλευρά των ελληνικών τραπεζών φαίνεται αντίθετη, αν και τα όσα κατά καιρούς φημολογούνται στην αγορά δείχνουν να έχουν «ψήγματα» αλήθειας.

Η αγορά όμως αρχίζει να ταλανίζεται πλέον από ουσιώδη προβλήματα της εθνικής οικονομίας μας, και αυτό είναι το πρόβλημα.

Δεν είναι τυχαίο πως η JP Morgan «βλέπει» αύξηση 12,4% στα τιμολόγια της ΔΕΗ, με πρόσχημα την υψηλή τιμή πετρελαίου και την αγορά δικαιωμάτων ρύπων.

Προλειαίνεται το έδαφος, σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, για αυξήσεις πάνω από 12%.

Έρχεται δηλαδή το ίδιο το κράτος να «δυναμιτίσει» εκ των έσω τον πληθωρισμό που «φουσκώνει» και πάλι προς το 5%, πυροδοτώντας έναν κύκλο ανατιμήσεων και πιέσεων στην κατανάλωση.

Εάν το κράτος επιχειρεί έτσι μέσω μιας μονοπωλιακού χαρακτήρα επιχείρησής του, τότε η πενταπλή συμμαχία μεγάλων στην ενέργεια θα μπορούσε να αποτελέσει διέξοδο. Σε βάθος χρόνου βέβαια. Στο σχετικό θέμα της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου, αναφέρονται ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τον Θανάση Σταυρόπουλο, η τεχνική εικόνα της αγοράς, εξαιρετικά βεβαρημένη, «διακινδυνεύει» αρκετά στην περιοχή στήριξης των 2.020-17 και 2.005 μονάδων για τον FTSE 20.

Με τον Dow να χάνει χθες 200 μονάδες, ζητούμενο για τη σημερινή συνεδρίαση είναι η επιβεβαίωση ή όχι των ανωτέρω στηρίξεων.

Το χθεσινό 1,1% για τη μετοχή της Εθνικής στα 32,86 ευρώ, μετά από σημαντική υποχώρηση από τα 35,6 ευρώ (4/6) μέχρι το χαμηλό των 32,10 ευρώ (10/6), με συναλλαγές 1,4 εκατ. τεμαχίων, αποτελεί από τις ελάχιστες ενθαρρυντικές ενδείξεις για σήμερα, δεδομένου ότι τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις η μετοχή της Πειραιώς διορθώνει από τα 20,98 ευρώ μέχρι τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά χθες των 19,26 ευρώ και η Eurobank από τα 18,76 ευρώ μέχρι τα 16,40 ευρώ (χθεσινό ενδοσυνεδριακά χαμηλό).

Στα 24,50 ευρώ διαμορφώνεται η μετοχή της ΔΕΗ, με αρκετούς αναλυτές να περιμένουν τις ανακοινώσεις της διοίκησης της Επιχείρησης στη γενική συνέλευση που ξεκινά γύρω στις 11:00 σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v