Σοφοκλέους: Το 13άρι της... γκρίνιας!

Φούσκες που έσκασαν, stories που μπορούν να... περιμένουν, ίσως και αγοραστικές ευκαιρίες, κρύβουν οι 13+4 μετοχές που παρουσιάζονται. Για όσους δίνουν βάση στο ρητό "αγόρασε χαμηλά και πούλα ψηλότερα".

  • του Στ. Κοτζαμάνη
Σοφοκλέους: Το 13άρι της... γκρίνιας!
Οι 13+4 μετοχές που βρέθηκαν στο ελάχιστο του δωδεκαμήνου. Φούσκες που έσκασαν, stories που μπορούν να περιμένουν, αλλά ενδεχομένως και καλές αγοραστικές ευκαιρίες...

Περίοδος γκρίνιας για τους χρηματιστηριακούς επενδυτές, καθώς από τη μία πλευρά ο αυξημένος πληθωρισμός πλήττει τα οικονομικά των νοικοκυριών τους και από την άλλη, οι απώλειες στο ταμπλό είναι ουκ ολίγες για όσους τοποθετήθηκαν την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2007.

Με βάση το κλείσιμο της 10ης Ιουνίου, 17 μετοχές «έγραψαν» νέο χαμηλό δωδεκαμήνου. Άλλες γιατί διαπραγματεύονταν σε πολύ υψηλές τιμές πέρυσι, άλλες γιατί υπήρχαν σενάρια που δεν επιβεβαιώθηκαν, άλλες...

Η ουσία πάντως είναι ότι ενδεχομένως μεταξύ αυτών να βρίσκονται και μερικές αγοραστικές ευκαιρίες, καθώς το πιο γνωστό χρηματιστηριακό ρητό υποστηρίζει: «Αγόραζε χαμηλά και πούλα ψηλά».

ΑΤΕbank: Περιμένοντας το placement που δεν ήρθε

Δύσκολοι καιροί για τράπεζες γενικότερα, με την ΑΤΕbank ειδικότερα να δέχεται «σκληρές επιθέσεις» από οίκους του εξωτερικού.

Εκτός των άλλων, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που προσδοκούσαν κάποιο placement από τη μετοχή, προκειμένου το Δημόσιο να καλύψει μερικές από τις μόνιμες «τρύπες» του προϋπολογισμού. Όταν αυτό δεν ήρθε, απογοητεύτηκαν και ρευστοποίησαν.

Σήμερα ορισμένοι οίκοι εξακολουθούν να βλέπουν με επιφυλακτικότητα τον τίτλο της τράπεζας, ωστόσο κάποιοι παράγοντες του λεγόμενου «έξυπνου χρήματος» έχουν αρχίσει να χτίζουν θέσεις.


Euromedica: Μια «ισορροπία» με νόημα

Από τα πλέον επιθετικά χαρτιά της Σοφοκλέους, συνηθίζει να υπεραντιδρά τόσο στην άνοδο όσο και στην πτώση του Γενικού Δείκτη. Με το μέγιστο του δωδεκαμήνου να βρίσκεται στα 12,38 ευρώ, η μετοχή έχει υποχωρήσει δραματικά, παρά τις συχνές ανακοινώσεις για εξαγορές κλινικών και διαγνωστικών κέντρων και παρά τις προθέσεις του management για νέα «ανοίγματα».

Παρά τη μεγάλη πτώση, το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρούνται κινήσεις «σκουπίσματος» της προσφοράς και διατήρησης του τίτλου αρκετά πάνω από τα 6 ευρώ. Ειδικότερα, το επίπεδο των 6 ευρώ, εκτός από ψυχολογικό όριο, είναι ένα από τα σημεία της συμφωνίας του βασικού μετόχου με τους ξένους θεσμικούς που κάλυψαν την τελευταία αύξηση κεφαλαίου.


Πετζετάκις: Για να γυρίσει ο ήλιος...

Όταν η μετοχή επέστρεψε στο ταμπλό ορισμένοι νόμισαν ότι ο δρόμος θα ήταν στρωμένος με... ροδοπέταλα και έτσι έσπευσαν να εκτινάξουν την τιμή της έως και το 1,46 ευρώ, πριν ακολουθήσει η «καταβύθιση» του τίτλου.

Ουσιαστικά ακόμη και σήμερα τα προβλήματα «είναι εδώ» και ο δρόμος προς την οριστική επιβίωση... μακρύς. Επίσης, η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση γύρω στα 16 εκατ. ευρώ κρίνεται σαφώς απαιτητική, όταν άλλες εισηγμένες παρόμοιου μεγέθους είναι κερδοφόρες και αποφέρουν μέρισμα.


ΟΤΕ: Βγενόπουλε... γύρνα πίσω!

Η μετοχή του ΟΤΕ είχε φτάσει ακόμη και στα 26,98 ευρώ το φθινόπωρο του 2007, όταν ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν σε υψηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα αλλά και όταν η MIG είχε αποκτήσει το 20% περίπου του συνόλου των τίτλων του Οργανισμού.

Σήμερα -και παρά τη δρομολόγηση του deal με τους Γερμανούς της Deutsche Telekom- ο ΟΤΕ διαπραγματεύεται κάτω από τα 18 ευρώ, με την αγορά άλλοτε να φοβάται ότι το deal δεν θα πιάσει και άλλοτε να υποθέτει ότι οι Γερμανοί θα προχωρήσουν σε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα το μέρισμα.


Γενική Τράπεζα: Σειρά για νέα σενάρια

Όσοι διέδιδαν πέρυσι ότι το 2008 θα ήταν χρονιά πολύ υψηλής κερδοφορίας για την τράπεζα διαψεύστηκαν, καθώς τα αποτελέσματα τριμήνου απογοήτευσαν ακόμη και τους πλέον αισιόδοξους.

Η μετοχή βρίσκεται πλέον πολύ κάτω και από τα 4 ευρώ της περυσινής αύξησης κεφαλαίου (μέγιστο 12μήνου τα 6,42 ευρώ) και κάποιοι τώρα διαδίδουν σενάρια περί δημόσιας πρότασης. Μεταξύ των «εγκλωβισμένων» και εκπρόσωποι του λεγόμενου έξυπνου χρήματος.


Eurobank: Επιφυλακτική η αγορά

Κάτι το γενικότερο κλίμα, κάτι τα αποτελέσματα τριμήνου που ενόχλησαν ορισμένους αναλυτές, κάτι, τέλος, η στάση της τράπεζας να αυξήσει σημαντικά τα επιτόκια καταθέσεων, φαίνεται να επηρέασαν πτωτικά την τιμή του τίτλου. Με το μέγιστο 12μήνου στα 26,92 ευρώ, η τρέχουσα τιμή του τίτλου στις 10 Ιουνίου έκλεισε κάτω από τα 17 ευρώ.


Ελληνικά Καλώδια: «Καλές προοπτικές», αλλά...

Πριν από δώδεκα μήνες περίπου, στην περυσινή τακτική γενική συνέλευση, η διοίκηση των Ελληνικών Καλωδίων είχε μιλήσει για πολύ καλές μελλοντικές προοπτικές. Τα περυσινά αποτελέσματα ήταν ανοδικά και οι ίδιες θετικές προοπτικές επαναδιατυπώθηκαν φέτος κατά την παρουσίαση της εισηγμένης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Ωστόσο, τα κέρδη του τριμήνου υστέρησαν, λόγω συγκυριών όπως δηλώνει η εισηγμένη. Αν τώρα επαναληφθούν τα περυσινά κέρδη, τότε το P/E της μετοχής θα είναι έντονα μονοψήφιο... Από το μέγιστο του 12μήνου των 7,30 ευρώ ο τίτλος έχει χάσει γύρω στο 55% με βάση το κλείσιμο της 10ης Ιουνίου.


ΕΛΒΑΛ: Φτωχά αποτελέσματα

Άλλη μία εταιρεία του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ που στις 10 Ιουνίου σημείωσε νέο ελάχιστο δωδεκαμήνου (2,09 ευρώ έναντι του μέγιστου 4,76). Κακό χρηματιστηριακό κλίμα αλλά και μετριότατα οικονομικά αποτελέσματα.


Μοτοδυναμική: Μερισματική απόδοση άνω του 10%

Από το μέγιστο των 8 ευρώ η μετοχή έχει απολέσει γύρω στο 50% της αξίας της και με δεδομένο ότι διανεμήθηκε μέρισμα 42 λεπτών η μερισματική απόδοση υπερβαίνει πλέον το 10%.

Η έντονη πτώση της μετοχής μπορεί να αποδοθεί στο γενικότερο κλίμα της Σοφοκλέους καθώς επίσης και σε άλλους παράγοντες όπως, πρώτον, ότι η αγορά περίμενε πέρυσι αύξηση κερδών γύρω στο 10% που τελικά δεν ήρθε και, δεύτερον, ότι τα κέρδη κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο ήταν σαφώς πτωτικά.

Παρ’ όλα αυτά, κύκλοι προσκείμενοι στη διοίκηση επισημαίνουν ότι κατά το δίμηνο Απριλίου - Μαΐου το άνοιγμα έχει μειωθεί και πως δεν είναι απίθανο στο σύνολο της χρήσης τα φετινά κέρδη να προσεγγίσουν ή και να υπερβούν τα περυσινά. Επίσης, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η Μοτοδυναμική θα εξακολουθήσει να διανέμει πολύ μεγάλο ποσοστό των κερδών της στους μετόχους.


Autohellas: Πλήγμα... από αέρος!

Με το μέγιστο του δωδεκαμήνου να ανέρχεται σε 6,18 ευρώ, η τρέχουσα τιμή του τίτλου έχει απολέσει περισσότερο από το 50% της αξίας της.

Πέρα από το γενικότερο χρηματιστηριακό κλίμα, η μετοχή της Autohellas επηρεάστηκε και από το γεγονός ότι οι αναλυτές περίμεναν πολύ καλύτερη αποτίμηση στο ταμπλό της Σοφοκλέους για την Aegean, στην οποία η εταιρεία συμμετέχει. Σε αντίθεση με αυτές τις προσδοκίες η μετοχή της Aegean διαπραγματεύεται σήμερα πολύ κάτω από την τιμή εισαγωγής της.

Οι προσδοκίες των αναλυτών για φέτος κάνουν λόγο για οριακή υποχώρηση κερδών, εξαιτίας των αυξημένων τόκων που θα καταβάλει η εισηγμένη (πρόσθετος δανεισμός προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η επιστροφή κεφαλαίου, ύψους 1,30 ευρώ ανά μετοχή), ενώ αρκετές ΑΧΕΠΕΥ που την καλύπτουν δίνουν τιμές-στόχους σαφώς ανώτερες από την τρέχουσα αποτίμηση της μετοχής.


Cardico: Το «στοίχημα» του β΄ εξαμήνου

Ραγδαία η πτώση της μετοχής από το μέγιστο του δωδεκαμήνου (3,36 ευρώ), λόγω και του ότι η αγορά περίμενε πολύ καλύτερα αποτελέσματα από το υλοποιούμενο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης. Η διοίκηση, πάντως, της Cardico επικαλείται γι’ αυτό συγκυριακούς παράγοντες και τώρα -με δεδομένη τη χαμηλή κεφαλαιοποίησή της - το «στοίχημα» της μετοχής θα παιχτεί στο κατά πόσον η εισηγμένη θα καταφέρει να επιτύχει σημαντική κερδοφορία στο δεύτερο εξάμηνο...


Vell: «Ξεφούσκωσαν» οι προσδοκίες

Οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί στην αγορά από τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ Τασόγλου και ομίλου Βελάνη φαίνεται ότι είχαν μεγάλη δόση υπερβολής. Κάτι το κλίμα που χάλασε, κάτι τα λειτουργικά κέρδη που εξακολουθούν να διατηρούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα (βλέπε αποτελέσματα πρώτου τριμήνου), είχαν ως συνέπεια το υψηλό του δωδεκαμήνου (2,12 ευρώ) να φαίνεται τώρα μόνο με... τηλεσκόπιο.


Τρία Άλφα: Έμεινε από σενάριο...

Η μετοχή της εριουργίας Τρία Άλφα είχε εκτιναχτεί έως και τα 36 ευρώ, δηλαδή σε επίπεδο περίπου διπλάσιο από τα τρέχοντα, με βάση το σενάριο περί απορρόφησης της Vivodi προκειμένου η τελευταία να εισαχθεί έμμεσα στο χρηματιστήριο. Όταν το σενάριο ξεθώριασε και το γενικότερο κλίμα χάλασε, ο τίτλος είπε να γυρίσει προς τα πίσω...


ΕΧΑΕ, Εμπορική, Πλαίσιο, Shelman

Η κερδοφορία της ΕΧΑΕ επηρεάζεται από τον όγκο συναλλαγών και όλα δείχνουν ότι οι φετινές επιδόσεις της θα είναι χαμηλότερες των αντίστοιχων περυσινών. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε την αβεβαιότητα λόγω Mifid και την έλλειψη κάποιου deal στο εξωτερικό, δικαιολογείται ίσως τόσο μεγάλη υποχώρηση του τίτλου από το μέγιστο του δωδεκαμήνου.

Μετοχή χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις αυτή της Εμπορικής Τράπεζας. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει ο τραπεζικός κλάδος στο ταμπλό, έφερε τον τίτλο μια «ανάσα» από το ελάχιστο του δωδεκαμήνου.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τη μετοχή της Πλαίσιο, που μπορεί μεν να βρίσκεται στο ελάχιστο σχεδόν του δωδεκαμήνου, ωστόσο απέχει μόνο 17% από το μέγιστο των 8,68 ευρώ. Πολύ ισχυρό growth αποτελεσμάτων και φέτος με σαφώς ικανοποιητική μερισματική απόδοση.

Τέλος, στην περίπτωση της Shelman κάποιοι νόμιζαν ότι η υπόθεση του turn around story θα ήταν πολύ πιο γρήγορη και πολύ πιο έντονη. Έσφαλαν όμως... 

* Ο αναλυτικός πίνακας με τις αποδόσεις των 17 τίτλων σε ετήσια βάση αλλά και εντός του 2008 δημοσιεύεται στη διπλανή στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v