Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βραχυκύκλωμα με ... αναψυκτικό στη Σοφοκλέους!

Έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 9,31% είχαν σαν αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να γυρίσει 23 μήνες πίσω. Coca Cola, ΔΕΗ, Motor Oil και δεικτοβαρείς τραπεζικοί τίτλοι πρώτες επιλογές των πωλητών.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας δεν έδωσε απλά την έκτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, αλλά ταυτόχρονα κατέδειξε με τον πλέον εμφανή τρόπο ότι οι εν δυνάμει πωλητές και εναλλακτικές λύσεις έχουν και εξαιρετικό συντονισμό.

Απόλυτα ενδεικτικό αυτό που συνέβη μετά τις 15:30, όταν άρχισε να γίνεται εμφανής ο περιορισμών των απωλειών στη ΔΕΗ και να ξεκινάει κάποιου είδους αντίδραση στον «ταλαιπωρημένο» τίτλο του ΟΤΕ όλως τυχαίως εντάθηκαν οι πιέσεις στους δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους και κυρίως σε Εθνική και Κύπρου, ενώ άρχισε η σταδιακή διάβρωση των κερδών του ΟΠΑΠ, ο τίτλος του οποίου τελικά έκλεισε αμετάβλητος.

Για τους λάτρεις των στατιστικών, ο «λογαριασμός» των έξι συνεχόμενων πτωτικών συνεδριάσεων για τον Γενικό Δείκτη δείχνει απώλειες 9,31%, η εβδομάδα έκλεισε με απώλειες 8,72%, ενώ από την αρχή του έτους οι απώλειες εκτινάχθηκαν στο 27,8%.

Μετά από όλα αυτά θεωρείται απόλυτα φυσιολογικό η σημερινή συνεδρίαση να στείλει τον Γενικό Δείκτη όχι μόνο σε νέα χαμηλά τρέχοντος έτους (δείχνουν ακόμα να αντέχουν FTSE, FTSE/M, FTSE/S και τραπεζικός δείκτης) αλλά και να τον γυρίσει 23 μήνες πίσω και σε επίπεδα Ιουλίου 2006.

Πρώτος στόχος για σήμερα των επιθετικών πωλήσεων ο τίτλος της Coca Cola, μετά την πτωτική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τα κέρδη του 2008.

Στην συνέχεια οι πωλητές θυμήθηκαν ότι ο υψηλός πληθωρισμός απαγορεύει και νέες αυξήσεις τιμολογίων για την ΔΕΗ (πλην αυτών που έχουν ήδη εγκριθεί) με αποτέλεσμα ενδοσυνεδριακά ο τίτλος να βρεθεί να καταγράφει απώλειες έως και 13,58% για να τις περιορίσει σχετικά προς το τέλος.

Εντυπωσιακές ριπές πωλήσεων και στον τίτλο της Motor Oil, ενώ δεν έλειψαν οι συνεχείς πωλήσεις στους δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους. Ιδιαίτερα η μετοχή της Eurobank έκλεισε σε χαμηλά 33 μηνών.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η εικόνα της σημερινής συνεδρίασης δεν συνάδει ούτε με τις αρχικές εκτιμήσεις των αναλυτών, ούτε βέβαια και με την εικόνα των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Η Σοφοκλέους βρίσκεται στο έλεος των πωλητών, αφού δείχνει να έχει συνέχεια το επιχειρούμενο “cash out” και βέβαια σχετικό ρόλο μπορεί να έπαιξε και το επερχόμενο τριήμερο καθώς με τέτοια διεθνή μεταβλητότητα μάλλον δεν ήταν πολλοί αυτοί που επιχείρησαν θαρραλέες τοποθετήσεις.

Συμπερασματικά η εικόνα της αγοράς έχει και «κρεμάσει» και κουράσει, καθώς η ανία που έχει δημιουργήσει η παρατεταμένη πτώση καθώς και η υπεροπλία που επιδεικνύουν οι πωλητές έχουν μειώσει στο ελάχιστο το όποιο ενδιαφέρον.

Ξεκινώντας από τις μετοχές του 20άρη, που το τελικό τους κλείσιμο δίνει μάλλον διττή εικόνα, αξίζει αναφοράς η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση κόντρα στο αρνητικό κλίμα για τον Τιτάνα (+2,34%), η παρατεταμένη πλαγιοκαθοδική κίνηση από τα 12 μέχρι τα 10,4 ευρώ έφερε ανοδική αντίδραση στην Intralot (+4,81%), αξιοσημείωτα κέρδη για τον Μυτιληναίο, την Βιοχάλκο και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η υποχώρηση του ΟΤΕ μέχρι τα 15,96 ευρώ έφερε σχετική αντίδραση και κλείσιμο στα 16,6 ευρώ (+0,73%), ενώ λίγο μετά τις 16:00 βρέθηκε μέχρι τα 16,82 ευρώ.

Εντυπωσιακά κέρδη για τα Ελληνικά Πετρέλαια (+4,55%), που όμως σημαντικότατο ρόλο έπαιξαν οι τελικές δημοπρασίες, τουλάχιστον αξιοσημείωτα κέρδη για την MIG (+2,55%), ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος του ΟΠΑΠ, ο οποίος ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να καταγράφει κέρδη μεγαλύτερα του 2%.

Από την άλλη πλευρά, στο -20,82% ο τίτλος της Coca Cola, με απώλειες μεγαλύτερες του 5% η Motor Oil και του 4% οι Κύπρου και ΔΕΗ.

Απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς, αξιοσημείωτες απώλειες για Eurobank και Ελληνική Τεχνοδομική, και αρνητική μεταβολή για Αγροτική και MPB.

Όσο και αν φαίνεται παράδοξο ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά, όμως τα όποια αρχικά κέρδη εξαντλήθηκαν στο πρώτο πεντάλεπτο, από εκεί και πέρα μόνιμη πλαγιοκαθοδική κίνηση μέχρι τις 3.713,85 μονάδες και τελικό κλείσιμο στις 3.739,27 μονάδες, με απώλειες 2,61%, ενώ ο τζίρος σαφέστατα ενισχυμένος ξεπέρασε τα 440 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 33,3 αφορούσαν πακέτα.

Αυξημένες συναλλαγές και στην αγορά παραγώγων (ασφαλώς και λόγω μετακύλισης θέσεων) με τα συμβόλαια της υψηλής κεφαλαιοποίησης να ακολουθούν την κίνηση του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη διατηρώντας τις μικρές υποτιμήσεις.

Η τελική εικόνα με 83 ανοδικές μετοχές έναντι 140 πτωτικών, ασφαλώς και δεν ενισχύει τις τάξεις των αισιόδοξων, ενώ 21 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 4% έως 20,82%.

Στις διεθνείς αγορές και στην πιθανολογούμενη περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου στρέφονται οι όποιες ελπίδες της Σοφοκλέους για αντίδραση έστω και τεχνικού χαρακτήρα που θα αποσοβήσει τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα τα χειρότερα.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 3.739,27 μονάδες, με εβδομαδιαίες απώλειες 8,72%, με αποτέλεσμα οι απώλειές του από την αρχή του χρόνου να ανέλθουν στο 27,80%. Ο FTSE 20 υποχώρησε κατά 8,72%, ο Mid 40 σημείωσε πτώση 5,70%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 4,50% χαμηλότερα.

Πτωτικά κινήθηκαν στην τελευταία χρηματιστηριακή εβδομάδα και όλοι οι επιμέρους κλάδοι, καταγράφοντας απώλειες από 0,10% έως και 22,91%.

Ειδικότερα, με εντυπωσιακές απώλειες ολοκλήρωσαν οι κλάδοι των Τροφίμων και Ποτών (-22,91%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-10,19%), ενώ με απώλειες πάνω από πέντε ποσοστιαίες μονάδες έκλεισαν επίσης οι κλάδοι των Τραπεζών (-8,99%), των Τηλεπικοινωνιών (-7,78%), των Βιομηχανικών Προϊόντων και Υπηρεσιών (-7,46%), των Προσωπικών και Οικιακών Προϊόντων (-6,12%), των Χημικών (-6,02%), της Υγείας (-5,74%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-5,65%)

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Πραξιτέλειο (155,14%), Πραξιτέλειο (Π 150,57%), Everest (10,06%), Yalco (7,34%), Informer (6,93%), Elbisco (6,17%), Μπουτάρης (ΠΑ 6,17%), Επίλεκτος (6,12%), ΒΙΣ (5,86%) και Mermeren FHL (ΕΛΠ 5,58%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Coca Cola 3E (-24,63%), Interfish (-18,18%), Δίας ΑΕΕΧ (-16,52%), Ρόκας (ΠΟ -16,12%), Cyclon (-15,38%), Προοδευτική (-15,15%), ΒΕΤΑΝΕΤ (-15%), Βιοσώλ (ΠΟ -14,55%), Τράπεζα Πειραιώς (-14,35%) και Plias (-13,33%).


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v