Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χωρίς... αναψυκτικό και ρεύμα η Σοφοκλέους

Κολλημένη με τα χαμηλά έτους παραμένει η αγορά. Στην εμπλοκή της 3E, ήρθε να προστεθεί και το… βραχυκύκλωμα της ΔΕΗ, με την τιμή να υποχωρεί μέχρι και 9%. Κόντρα στο ρεύμα ΟΠΑΠ, MIG, Μυτιληναίος, Intralot, ΤΤ, Τιτάν.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Παραμένουν κολλημένοι στα χαμηλά έτους βασικοί δείκτες και μετοχές, με τον Γενικό στις 3.728 μονάδες (-2,9%) και με την αξία των συναλλαγών στα 210 εκατ. ευρώ.

Από τον 20άρη, που «χωλαίνει» χαμηλότερα των 2.000 μονάδων, καταγράφηκε –ενδοσυνεδριακά- χαμηλή τιμή έτους για Αγροτική Τράπεζα, Eurobank, Βιοχάλκο, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Coca Cola 3E.

Για τη μετοχή της Βιοχάλκο καταβάλλονται είναι αλήθεια φιλότιμες προσπάθειες να «γυρίσει» η τιμή προς τα 5,94 ευρώ (1,01%). Κάτι ανάλογο επιχειρείται για τη μετοχή της Αγροτικής Τράπεζας προς τα 2,46 ευρώ.

Από τον FTSEM 40, χαμηλή τιμή έτους σημειώθηκε ενδοσυνεδριακά για τα Ελληνικά Χρηματιστήρια, ΕΛΒΑΛ, Χαλκόρ, J&P Αβαξ, Euromedica, Γενική Τράπεζα, Ιατρικό, Lamda Development, Eurobank Properties, ενώ πολύ κοντά με ακόμη ένα χαμηλό βρέθηκε η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου.

Όμως, στην εμπλοκή με την μετοχή της Coca Cola 3E, έρχεται να προστεθεί και του «κρούσμα» της ΔΕΗ. Η μετοχή της Επιχείρησης υποχώρησε μέχρι τα 21,6 ευρώ, με σημαντικές πωλήσεις καθώς οι συναλλαγές ξεπέρασαν τις 720.000 τεμάχια, προς τα 22 ευρώ.

Καλά ενημερωμένες χρηματιστηριακές πηγές σημείωναν πως ειδικά στην περίπτωση της ΔΕΗ, το πρόβλημα δείχνει πιο σύνθετο απ’ ότι για την Coca Cola.

Κατ’ αυτούς, αρκετοί ξένοι θεωρούν πολύ δύσκολο με τον πληθωρισμό στο 4,9%, τις πιέσεις στο κόστος παραγωγής να επιτείνονται, να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα της διοίκησης της ΔΕΗ για αυξήσεις όχι μόνο στα τιμολόγια, αλλά και στην αγορά δικαιωμάτων ρύπων.

Η διοίκηση της ΔΕΗ μπορεί, ανατρέποντας την κοινά αποδεκτή αρχή να πληρώνει αυτός που ρυπαίνει, να προτείνει το κόστος της ρύπανσης να επιβαρύνει αυτόν που ρυπαίνεται, ωστόσο η εισήγησή της δεν είναι σίγουρο πως βρίσκει ανταπόκριση στην κυβέρνηση. Τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.

Εύλογα λοιπόν, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ορισμένοι ξένοι εκτιμούν πως δύσκολα η κυβέρνηση θα ικανοποιήσει –σε αυτή τη φάση- τις απαιτήσεις της διοίκησης της ΔΕΗ, σπεύδοντας να ρευστοποιήσουν μέρος των θέσεών τους.

Για τη μετοχή της Επιχείρησης δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλος αριθμός ανοικτών θέσεων, καθώς για την σειρά Ιουνίου πριν από λίγη ώρα υπήρχαν 1.650 συμβόλαια (δηλαδή πρακτικά 165.000 μετοχές) και 720 συμβόλαια για την σειρά του Σεπτεμβρίου (δηλαδή 72.000 μετοχές).

Μέσα στο γενικότερο κλίμα, μετρημένες είναι οι περιπτώσεις-εξαιρέσεις όπου επιχειρείται κίνηση κόντρα στο ρεύμα.

Η Intralot στα 10,74 ευρώ (+3,3%), ο Μυτιληναίος στα 8 ευρώ (1,3%), ο ΟΠΑΠ στα 24,68 ευρώ (0,5%), το ΤΤ στα 10,98 ευρώ (0,7%), η MIG στα 5,50 ευρώ, ο Τιτάνας στα 27,70 ευρώ και ακόμα δυο-τέσσερις εισηγμένες, αποτελούν την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα απαξίωσης της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v