Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με πικρή γεύση... ξεχείλισε η Σοφοκλέους

Η υποβάθμιση προβλέψεων από την 3Ε ωθεί σε βουτιά έως και 20% τη μετοχή, επιτείνει τις αρνητικές διαθέσεις και οδηγεί  τον ΓΔ σε χαμηλά έτους. Ακολουθούν ΔΕΗ (-6,45%) & ΜΟΗ (-4,7%). Πτώση για τον ευρωπαϊκό κλάδο τροφίμων.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Στα χαμηλά έτους διαμορφώνεται πλέον η αγορά, καθώς ο Γενικός Δείκτης αγγίζει τις 3.735 μονάδες. Με τη δυσάρεστη έκπληξη της Coca Cola 3E να επισπεύδει τη ρευστοποίηση θέσεων από την πλευρά κυρίως ξένων διαχειριστών.

Είναι ενδεικτικό πως για πρώτη φορά φέτος, συναλλαγές μετοχής που δεν ανήκει σε τράπεζες, τηλεπικοινωνίες και κοινή ωφέλεια, ξεπερνούν σε αξία τον τζίρο για παράδειγμα της Εθνικής, της Eurobank, της Πειραιώς, ή του ΟΤΕ.

Αναμφίβολα η περίπτωση της Coca Cola 3E είναι ουσιαστικό πλήγμα για την αγορά μας, καθώς μετά τον τραπεζικό κλάδο διαπιστώνεται επιβράδυνση ανάπτυξης και μεγεθών για έναν από τους ελάχιστους ελληνικούς πολυεθνικούς ομίλους.

Γι’ αυτό και τα όσα αναφέρονται στη σχετική ανακοίνωση της εισηγμένης, πέραν της σημασίας που έχουν για την ίδια, αφορούν -και αυτό είναι το αποθαρρυντικό- σε ένα μεγαλύτερο μέρος της ουσιαστικής - πραγματικής οικονομίας.

Σε απόλυτο μέγεθος, η σχέση των συναλλαγών της Coca Cola 3E διαμορφώνεται πλέον στο 3 προς 1, έναντι για παράδειγμα της Εθνικής, με την τιμή «κολλημένη» στο -19,3% και τα 21,7 ευρώ.

Πέραν της Coca Cola 3E, σημαντικές ρευστοποιήσεις σημειώνονται σε μετοχές εταιρειών Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης (Σαράντης, Motor Oil, Ελληνική Τεχνοδομική, Ελληνικά Πετρέλαια, Alapis), ενώ εσπευσμένη θεωρείται η αποχώρηση εγχώριων διαχειριστών από ΕΥΔΑΠ, J&P Άβαξ, ενώ ακόμα και στη μετοχή της ΑΒ Βασιλόπουλος η αξία των συναλλαγών προσεγγίζει πλέον το μισό εκατ. ευρώ.

Με τον Γενικό Δείκτη στο χείλος των χαμηλών έτους, ένα μεγάλο μέρος της αγοράς αγγίζει ή υποχωρεί χαμηλότερα κρίσιμων περιοχών «μόχλευσης».

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκφράζουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο επαρκούς εξυπηρέτησης κωδικών που κινούνται με βάση το περιθώριο δανεισμού.

Με βάση τις χθεσινές τιμές κλεισίματος, η μετοχή του ΟΤΕ χάνει 34,6% από τα 25,2 ευρώ (στις 31/12/2007). Η μετοχή του ΟΤΕ σήμερα στα 16,10 ευρώ, κινείται χαμηλότερα της μέχρι χθες ελάχιστης τιμής 52 εβδομάδων των 16,34 ευρώ.

Η μετοχή της Coca Cola, με σχετικά ανθεκτική μέχρι και χθες συμπεριφορά, υποχωρεί με βάση την τρέχουσα τιμή προς το χαμηλό 52 εβδομάδων των 21,07 ευρώ.

Κοντά στα χαμηλά 52 εβδομάδων των 16,08 ευρώ υποχωρεί η Eurobank, με την τρέχουσα τιμή στα 16,36 ευρώ, ενώ η ΔΕΗ στα 23,52 ευρώ απέχει σχετικά αρκετά από τα χαμηλά 52 εβδομάδων των 19,02 ευρώ.

Από τον FTSE 20, συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά (με βάση την τρέχουσα τιμή), σημειώνεται για τις μετοχές της Marfin Investment Group (χαμηλό 52 εβδομάδων τα 3,7 ευρώ), του ΟΠΑΠ (χαμηλό 52 εβδομάδων τα 18,12 ευρώ) και Τιτάν (χαμηλό 52 εβδομάδων στα 25,20 ευρώ).

Χειρότερη διαμορφώνεται η εικόνα για μετοχές του FTSEM 40, απ’ όπου ξεχωρίζουν συγκριτικά οι Υγεία, Βωβός, ΜΕΤΚΑ, ΔΟΛ, Βασιλόπουλος και ακόμη δυο-τέσσερις εισηγμένες.

Λίγο μετά τις 12:00 ο Γενικός Δείκτης έχανε 2,8% (3.733 μονάδες), με τον 20άρη χαμηλότερα των 2.000 μονάδων, να υποχωρεί περισσότερο από δυο ποσοστιαίες μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v