Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι έχουν τα… έρμα και δεν αντιδρούν;

Με αρνητικό σερί (5 στις 5 πτωτικές συνεδριάσεις) το Χ.Α. συμπεριφέρεται περισσότερο ως αναδυόμενο και όχι ως ανεπτυγμένο χρηματιστήριο. Ελάχιστες οι θετικές εξαιρέσεις, που δυστυχώς επιβεβαιώνουν τον απαξιωτικό κανόνα.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Η συνεδρίαση που θα σπάσει το αρνητικό σερί είναι η ζητούμενη στο Χ.Α.

Μόλις μία εβδομάδα πριν από την «τριπλή λήξη» παράγωγων - σύνθετων προϊόντων, βασικοί δείκτες και μετοχές παραμένουν σε χαμηλή τροχιά.

Και αν το Χ.Α. έχει χάσει τις περισσότερες ανοδικές αφορμές των ξένων αγορών, από την αρχή του έτους, οι τρέχουσες συνθήκες σε Ν. Υόρκη και Ευρώπη μάλλον δεν διευκολύνουν την κατάσταση.

Χαμηλότερα κατά 0,5% ξεκινά ο DAX στη Φρανκφούρτη, στο… χείλος των 1.340 μονάδων διαμορφώνεται ο S&P 500 στη Wall.

Ειδικότερα για τον τελευταίο δείκτη, ένας από τους πλέον αξιόπιστους τεχνικούς αναλυτές με αποδεδειγμένα ποσοστά επιβεβαίωσης, ο κ. Carl Futia, θεωρεί κομβική την περιοχή των 1.340 μονάδων για τη βραχυμεσοπρόθεσμη τάση.

Ο εν λόγω αναλυτής (οφείλουμε να ευχαριστήσουμε για τη συνδρομή του τον φίλο και συναγωνιστή Βασίλη) εκτιμά πως ο S&P 500 μπορεί να δώσει μία ανοδική αντίδραση προς τις 1.500 μονάδες, αφού προηγουμένως υποχωρήσει μέχρι τη ζώνη των 1.300 μονάδων.

Κοντός ψαλμός, θα πείτε. Ωστόσο, ας έχουμε στα υπόψη την εκτίμηση του συγκεκριμένου κυρίου.

Στο Χ.Α. η κατάσταση είναι απογοητευτική για το μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό και οι μόνοι που φαίνεται να κερδίζουν από τη συνεχιζόμενη απαξίωση βασικών δεικτών και μετοχών, θα πρέπει να είναι όσοι πόνταραν έγκαιρα σε παράγωγα - σύνθετα προϊόντα στο σενάριο της διόρθωσης.

«Βούτυρο στο ψωμί των πωλητών» αποδεικνύεται ο ΟΤΕ, ενώ και από τις τράπεζες αρνητική είναι η τεχνική απεικόνιση της Eurobank, αλλά και των Εθνικής, Πειραιώς, Αγροτικής.

Το ενδεχόμενο της ανοδικής, καθαρά τεχνικής μορφής αντίδρασης προς τις 3.975 - 4.010 μονάδες μπορεί να δείχνει αισιόδοξο σε αυτήν τη φάση απαξίωσης, ωστόσο μερίδα αναλυτών (μεταξύ αυτών και ο κ. Ν. Κωστόπουλος της Εμπορικής) του δίνουν πόντους.

Σύμφωνη η αγορά, ειδικότερα ο Γ.Δ. εμφανίζεται και παραμένει «υπερπουλημένος», με ορισμένους τεχνικούς δείκτες να παραπέμπουν σε προσπάθεια τεχνικής αντίδρασης.

Η αγορά, όμως, παραμένει σε δοκιμασία, με βασικούς δείκτες - μετοχές αδύναμους και το χαμηλό έτους περίπου 100 μονάδες πιο κάτω στην περιοχή των 3.735 μονάδων να φαντάζει επικίνδυνο.

Μία εξήγηση για τα συμβαίνοντα στην αγορά επιχειρείται από τον  κ. Στέφανο Κοτζαμάνη στο κατατοπιστικό θέμα «Το 13άρι της γκρίνιας».

Επικουρικά αυτής της λογικής κινείται ο κ. Θανάσης Σταυρόπουλος στην αναφορά του περί «υπεραπόδοσης των… αναδυόμενων για το Χ.Α.».

Αυτή η αναφορά περί αναδυόμενων μας κρατά επιφυλακτικούς σε αυτήν τη φάση.

Παρά την απαξίωση, εμφανή στο μεγαλύτερο μέρος του… ταμπλό, δεν θα πρέπει να περνούν απαρατήρητες οι περιπτώσεις - εξαιρέσεις εισηγμένων, όπου αποδεδειγμένα υπάρχει -μέχρι στιγμής- επαρκής στήριξη και φροντίδα για την επιχείρηση, για τη μετοχή.

Η τελευταία αντίδραση της ΕΛΤΕΧ έρχεται να καταδείξει τον κυρίαρχο ρόλο του ομίλου, πέραν του κλάδου των κατασκευών στο κερδοφόρο κομμάτι των παραχωρήσεων και βεβαίως της ενέργειας.

Στον Μυτιληναίο είναι εμφανής η προσπάθεια να «παλευτεί» η αρνητική συγκυρία, ενώ η διοίκηση ανακοίνωσε την εξαγορά αιολικών μονάδων στην Εύβοια.

Ενθαρρυντική, και από χρηματιστηριακής πλευράς, είναι η συμπεριφορά του Σαράντη, αλλά και του σταθερού Βασιλόπουλου (από όπου η αγορά περιμένει επιχειρηματική είδηση), της Λάμψα (και λόγω της συγκέντρωσης της μετοχής), της Μηχανικής (ανακοινώθηκε η έγκριση για τον εγχείρημα στην Οδησσό) και ορισμένων ακόμη περιπτώσεων - εξαιρέσεων, που σε αυτήν τη φάση επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Δύσκολη η σημερινή συνεδρίαση, με την αγορά να έρχεται από ένα πτωτικό σερί 5 αρνητικών συνεδριάσεων και τους παίκτες της αγοράς Παραγώγων να έχουν στραμμένο το βλέμμα στην «τριπλή λήξη» της επόμενης Παρασκευής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v