Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Πουτ δε... στοκ ντάουν σλόουλι...

Αυξάνονται οι δεικτοβαρείς τίτλοι με αρνητικό πρόσημο, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα (σε μια συνεδρίαση-επίδειξη αδυναμίας) ο Γενικός Δείκτης να κινείται κάτω και από το ψυχολογικό όριο των 3.700 μονάδων.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Συνεδρίαση που εξελίσσεται σε επίδειξη αδυναμίας, με τη Σοφοκλέους να αδυνατεί να ακολουθήσει τον θετικό βηματισμό των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, δείχνοντας για πολλοστή φορά αιχμάλωτη στην εσωστρέφειά της και στον ξενοκεντρικό χαρακτήρα της.

Όλα ξεκινούν και τελειώνουν στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, όπου αργά αλλά σταθερά, και προς απογοήτευση όσων περίμεναν έστω και στοιχειώδη ανοδική αντίδραση, οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο δείχνουν να αυξάνονται.

Έτσι, στους πρωινούς αρνητικούς πρωταγωνιστές ΔΕΗ, Coca Cola και ΟΠΑΠ προστέθηκαν τα Ελληνικά Πετρέλαια και μάλιστα με απώλειες που ξεπερνούν το 3%, ενώ σε αρνητικό πρόσημο έχουν γυρίσει ΟΤΕ, Τιτάνας, Εθνική και Eurobank.

Από τις υπόλοιπες μετοχές έχει μηδενίσει τα αρχικά κέρδη της η Alpha Bank, ενώ συνεχίζουν να επιμένουν ανοδικά Αγροτική, Κύπρου, ΜΡΒ, MIG, Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Βιοχάλκο, Ελληνική Τεχνοδομική, Intralot, Motor Oil και Μυτιληναίος.

Ο Γενικός Δείκτης 15 λεπτά πριν συμπληρωθούν τέσσερις ώρες συνεδρίασης έχασε το ψυχολογικό όριο των 3.700 μονάδων και βρίσκεται στις 3.693,33 μονάδες, με απώλειες 1,23%, σε μια αγορά με απόλυτα «κρεμασμένη» τεχνικά εικόνα και με την ψυχολογία να βρίσκεται στο ναδίρ, όπως και η διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου.

Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι διαχειριστές έχουν κυριολεκτικά «πετάξει πετσέτα». Τα φαινόμενα σε αρκετές περιπτώσεις έχουν πάρει μορφή υπερβολής, ενώ υπερτονίζονται οι αρνητικές ειδήσεις, διογκώνοντας την προσφορά τίτλων.

Η διαχειριστική ψυχραιμία είναι κραυγαλέα απούσα, ενώ στην παρούσα φάση λείπουν και οι επενδυτές μεσομακροπρόθεσμου ορίζοντα, που θα προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν μετοχές εταιριών με ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Σε περίπτωση κλεισίματος του Δείκτη χαμηλότερα των 3.735 μονάδων, οι επόμενες στηρίξεις στις 3.620 και 3.500 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v