Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: "Ριψοκίνδυνη η αγορά μετοχών" λέει η Citi

"Tο να αγοράσει κανείς τη μετοχή της ΔΕΗ, μέχρις ότου ξεκαθαριστεί το θέμα των τιμολογίων, είναι πολύ ριψοκίνδυνο", εκτιμά η Citi.

ΔΕΗ: Ριψοκίνδυνη η αγορά μετοχών λέει η Citi
Κατά των όποιων σκέψεων για "πάγωμα" των τιμολογίων της ΔΕΗ τάσονται Έλληνες και ξένοι αναλυτές, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα και θα έπληττε την αξιοπιστία της Επιχείρησης.     

Οι εικασίες για "πάγωμα" των τιμολογίων της ΔΕΗ, εάν επιβεβαιωθούν, θα πλήξουν σοβαρά την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη μετοχή της Επιχείρησης, αναφέρει η Citi σε έκθεσή της στις 13/6.

Ο διεθνής οίκος, ο οποίος διατηρεί την τιμή-στόχο των 29 ευρώ και τη σύσταση "hold" για τον τίτλο της ΔΕΗ, τονίζει ότι εάν η κυβέρνηση δεν διαψεύσει τη φημολογία αυτή, η μετοχή της Επιχείρησης θα μπορούσε να υποχωρήσει ακόμα χαμηλότερα.

Στα τρέχοντα επίπεδα, σημειώνει, το περιθώριο ανόδου το οποίο υποδηλώνεται από την τιμή-στόχο που έχει τεθεί είναι "δελεαστικό", ωστόσο, μέχρις ότου ξεκαθαριστεί το θέμα των τιμολογίων, το να αγοράσει κανείς τη μετοχή είναι πολύ ριψοκίνδυνο.

Από την πλευρά της, αναφερόμενη στις αυξήσεις που θα ισχύσουν από την 1η Ιουλίου, η Alpha Finance επισημαίνει την αναγκαιότητά τους για τη ΔΕΗ, καθώς, όπως τονίζει, αν αυτές δεν πραγματοποιηθούν, η Επιχείρηση θα εμφανίσει απώλειες μεγαλύτερες των 100 εκατ. ευρώ για το 2008. Δεδομένων των πολιτικών συνθηκών στην Ελλάδα, επισημαίνει η χρηματιστηριακή, το πάγωμα των τιμολογίων είναι πιθανό να πέρασε από το μυαλό ορισμένων κυβερνητικών επισήμων.

Ωστόσο, ένα τέτοιο μέτρο θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα για τη ΔΕΗ και για την εγχώρια αγορά ενέργειας, αναφέρει η Alpha Finance.

Την ανάγκη να αρθούν οι τρέχουσες στρεβλώσεις στην αγορά με σημαντικότερη αυτή της ασυμφωνίας ανάμεσα στα τιμολόγια χονδρικής και λιανικής επισήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή", αναφέρει η EFG Eurobank Securities.

Ο ίδιος επανέλαβε το αίτημά του να περιληφθούν όλοι οι εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν τα κόστη στον υπολογισμό των τιμολογίων. Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, η ΔΕΗ κατάφερε να επιβάλει μεγαλύτερες χρεώσεις λόγω της ανόδου στην τιμή των υγρών καυσίμων, αλλά όχι για το CO2 - εξέλιξη που η χρηματιστηριακή θεωρεί απίθανο να συμβεί σε αυτό το στάδιο.

Σε ό,τι αφορά το θέμα που δημιουργήθηκε την Παρασκευή περί εκτιμώμενου "παγώματος" των αυξήσεων, εκτίμηση της EFG Sec. είναι πως, κατόπιν και των δηλώσεων του υπουργού Ανάπτυξης, οι υπεσχημένες αυξήσεις θα επιβληθούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v