Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Το μήνυμα των ξένων

Η αποτυχία της Εθνικής Ελλάδος στο Euro 2008 δεν ξάφνιασε όσους είχαν διαβάσει σωστά τα σημάδια εδώ και καιρό. Το ίδιο ισχύει για τη Σοφοκλέους, με τη διαφορά ότι το δικό της Euro συνεχίζεται και οι θεατές ψηφίζουν.

Σοφοκλέους: Το μήνυμα των ξένων
«Πολλοί πιστεύουν ότι τα χειρότερα έχουν περάσει, άλλοι όμως βρίσκουν στη σημερινή κρίση ομοιότητες με τη δεκαετία του 1970, οπότε μετά το ράλι μπορεί να θυμηθούμε τα περί… ψόφιας γάτας», αναφέραμε στις 7 Απριλίου.

Ο πληθωρισμός όντως ίπταται και οι φωνές που βλέπουν ομοιότητες ανάμεσα στη σημερινή κατάσταση και σ’ εκείνη της δεκαετίας του 1970 έχουν πολλαπλασιαστεί.

Η βουτιά της Παρασκευής και γενικότερα η πτωτική πορεία της Σοφοκλέους το τελευταίο 10ήμερο που την έφερε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών έδειξε ότι είχαν δίκιο όσοι μιλούσαν τότε για «το τίναγμα της ψόφιας γάτας».

Η Coca Cola Τρία Έψιλον μας υπενθύμισε την Παρασκευή ότι ακόμη και εταιρίες σε κλάδους που θεωρούνται αμυντικοί μπορεί να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα λόγω της παγκόσμιας πιστωτικής κρίσης και του ράλι στα εμπορεύματα που συμπιέζει τα περιθώρια κέρδους τους.

Όταν όμως τέτοιες εταιρίες προειδοποιούν για χαμηλότερα κέρδη, τι θα πρέπει να περιμένει κάποιος από άλλες δεικτοβαρείς;

Ο ΟΤΕ βολοδέρνει μεταξύ 16 και 18 ευρώ εδώ και καιρό χωρίς να έχει κάποιο στόρι να επιδείξει.

Επιπλέον, ούτε καλά οικονομικά αποτελέσματα έβγαλε το 1ο τρίμηνο ούτε δημόσια πρόταση για την εξαγορά των μετοχών τους μπορούν να αναμένουν οι μέτοχοι μειοψηφίας από την Deutsche Telekom (D.T.) στα επόμενα 2 τουλάχιστον χρόνια.

Επομένως, δεν προσφέρεται για αγορές στα μάτια αρκετών ξένων θεσμικών σε πολλούς από τους οποίους δεν άρεσε η συμφωνία μετόχων του Δημοσίου με την D.T. κι αυτό φάνηκε στα τερματικά.

Ούτε μπορεί να αναμένει κανείς φως από την τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν που αποτελεί κατά κοινή ομολογία μία από τις λίγες ποιοτικές εταιρίες του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Η κατάσταση στις Πολιτείες του αμερικανικού Νότου όπου δραστηριοποιείται δεν είναι καθόλου καλή και ανάκαμψη δεν διαφαίνεται πριν από το 2ο εξάμηνο του 2009. Επιπλέον, τα νέα εργοστάσια στην Αλβανία κι αλλού δεν αναμένεται να λειτουργήσουν πριν από το 2010.

Επομένως, από τη σκοπιά ενός μεσοπρόθεσμου ξένου θεσμικού επενδυτή, πόσο μάλλον βραχυπρόθεσμου, δεν υπάρχει λόγος να τρέξει κανείς να τοποθετηθεί στη μετοχή από τώρα.

Όσον αφορά στις δεικτοβαρείς μεγάλες τραπεζικές μετοχές, τα πράγματα είναι απλά.

Οι ξένοι θεσμικοί που αμφισβητούν την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να πετύχουν τους φιλόδοξους αναπτυξιακούς στόχους τους οποίους έχουν θέσει φαίνεται να είναι η πλειονότητα.

Οι λόγοι διαφέρουν από τράπεζα σε τράπεζα, όμως η υποβάθμιση του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου από την κοινότητα των αναλυτών τις πιάνει όλες.

Για να μη μακρηγορούμε, που λένε οι Αγγλοσάξονες, η Σοφοκλέους έχει πληγωθεί στο σημείο που ήταν παλαιότερα το πλέον ισχυρό της.

Η Σοφοκλέους δεν έχει στόρι ή στην καλύτερη περίπτωση έχει στόρι με πολλές τρύπες και οι περισσότεροι ξένοι δεν φέρονται διατεθειμένοι να ρισκάρουν για να το αγοράσουν υπό τις σημερινές συνθήκες κρίσης.

Το μήνυμα των περισσότερων ξένων είναι επομένως απλό αλλά και δυσάρεστο.


Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v