Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιθανό το rebound, σίγουρο το ρίσκο

Έπειτα από 6 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις (με απώλειες 9,31%) δεν μπορεί να αποκλειστεί rebound, έστω και τεχνικού χαρακτήρα. Πλησιάζει το triple witch, αλλά και το τέλος του χρηματιστηριακού εξαμήνου.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου

Ζητείται ελπίς ή αλλιώς πειστική ανοδική αντίδραση, καθώς μετά τις 6 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 9,31%, ο Γ.Δ. έχει επιστρέψει στα επίπεδα Ιουλίου 2006, με τις απώλειες από την αρχή του χρόνου να φτάνουν στο 27,8%.

Ασφαλώς καλύτερη εικόνα για μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς και για αρκετούς επιμέρους τίτλους, τουλάχιστον όπου υπάρχουν «ενδιαφερόμενες δυνάμεις», ενώ από τις 31/12/2007 ο FTSEM καταγράφει απώλειες 25,87% και ο FTSES απώλειες 13,74% σύμφωνα με στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Ασφαλώς και δεν είναι καλύτερη η εικόνα στους επιμέρους δεικτοβαρείς τίτλους.

Έτσι, με στοιχεία της ίδιας ΑΧΕ, η Alpha Bank από την αρχή του χρόνου καταγράφει απώλειες 19,7%, η Coca Cola 27,8%, η Eurobank 32,2%, η MIG 5,1%, η ΜΡΒ 44,8%, η Αγροτική Τράπεζα 36,1%, η Βιοχάλκο 40,2%, η ΔΕΗ 36,4%, η Εθνική 30,2%, η ΕΛΤΕΧ 15,1%, τα ΕΛΠΕ 6,4%, η Intralot 19%, η Τρ. Κύπρου 32,6%, η Motor Oil 15,8%, ο Μυτιληναίος 44,3%, ο ΟΠΑΠ 10,4%, ο ΟΤΕ 34,1%, η Τρ. Πειραιώς 30,7%, το Τ.Τ. 10% και ο Τιτάνας 9,4%.

Είναι εμφανές ότι τα ξένα χαρτοφυλάκια παραμένουν εν δυνάμει πωλητές, επιχειρώντας παρατεταμένο cash out ακόμη και αν αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι σε αυτά τα επίπεδα τιμών η αγορά έχει προεξοφλήσει διψήφια ποσοστιαία μείωση τιμών ανά μετοχή.

Με αυτό το τελευταίο σερί των 6 πτωτικών συνεδριάσεων, ο Γ.Δ. έδωσε χαμηλότερο τρέχοντος έτους και αν δώσει 3 κλεισίματα χαμηλότερα των 3.740 μονάδων, δεν αποκλείεται να συνεχίσει χαμηλότερα προς τις 3.600 και 3.500 μονάδες.

Αντίθετα, οι πρώτες αντιστάσεις είναι στις 3.746, 3.754 και 3.790-3.800 μονάδες.

Με δεδομένο ότι οι ιδιώτες επενδυτές έχουν σχεδόν αποχωρήσει εξ ολοκλήρου από το Χ.Α. και η όποια κινητικότητα συντηρείται από ξένα χαρτοφυλάκια και λίγους εναπομείναντες traders, είναι εμφανέστατη η έλλειψη διάθεσης για ανάληψη επενδυτικού ρίσκου.

Κάτι το οποίο θα συνεχιστεί εάν οι μεγάλες διεθνείς αγορές δεν δώσουν πειστική ανοδική αντίδραση, που θα αναγκάσει τη Σοφοκλέους, έστω και υπό μορφή υποαπόδοσης, να ακολουθήσει.

Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος αναμένεται να παραμείνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με τη Lehman Brothers να ξεκινά χθες τις ανακοινώσεις μεγεθών και να ακολουθούν σήμερα Goldman Sachs και αύριο η Morgan Stanley.

Αν και υπάρχει και η άλλη σχολή σκέψης, η οποία υποστηρίζει ότι λόγω του επικείμενου triple witch αλλά και του επερχόμενου τέλους χρηματιστηριακού εξαμήνου δεν μπορεί να αποκλειστεί κάποια διάθεση - προσπάθεια καλλωπισμού των αποτιμήσεων, δύσκολα οι διαχειριστές θα αναλάβουν κάποιον τέτοιο κίνδυνο, ιδιαίτερα στις θεωρούμενες ρηχές αγορές.

Πάντως, επειδή κατά πολλούς επαγγελματίες του χώρου στη Σοφοκλέους τείνει να υπάρξει αποφυγή απώλειας του μέτρου, οι σταδιακές τοποθετήσεις σε μετοχές εταιριών που έδειξαν ότι αντέχουν στην κρίση και διαθέτουν και άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά μπορούν να αποφέρουν σημαντικότατα κέρδη στους μεσομακροπρόθεσμους επενδυτές.

Αξίζει υποσημείωσης ότι επανέρχονται σε διαπραγμάτευση οι Αλουμύλ, Αττικάτ και Παρνασσός, με τις δύο τελευταίες σε καθεστώς επιτήρησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v