Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στο "επτά κόκκινο" πόνταραν οι πωλητές

Οι πωλητές πόνταραν στο 7 κόκκινο και η 7η πτώση ήλθε σε πείσμα όσων περίμεναν αντίδραση με αθροιστικές απώλειες 10,3%. Πτώση 27,91% για τον  FTSE το 2008. Ποιοι τίτλοι πάνε "κόντρα στο ρεύμα".

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Οι πωλητές “ποντάρησαν” στο επτά κόκκινο (!!!) και κέρδισαν και η έβδομη πτωτική συνεδρίαση ήλθα σε πείσμα όσων περίμεναν κάποια αντίδραση έστω και τεχνικού χαρακτήρα, βλέποντας τις θετικές διαθέσεις των μεγάλων Ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, η τελευταία περίοδος με επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις ορίζεται από τις 18/12 έως τις 30/12/02, όμως τότε οι αθροιστικές απώλειες ήταν 4,10%

Αντίθετα ούτε η επιφοίτηση του Αγ. Πνεύματος δεν φάνηκε να αλλάζει τις διαθέσεις όσων διαμορφώνουν κλίμα στην Σοφοκλέους και έτσι η έβδομη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση με αθροιστικές απώλειες 10,28% και τον Γενικό Δείκτη να κλείνει οριακά χαμηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 3700 μονάδων (ενδοσυνεδριακά βρέθηκε πολύ χαμηλότερα), ήλθε απόλυτα φυσιολογικά.

Καθοριστικό παράγοντα για την περαιτέρω διαμόρφωση της εικόνας στη Σοφοκλέους θα συνεχίζουν να παίζουν τα ξένα κεφάλαια που τον τελευταίο καιρό περιορίζουν αργά αλλά σταθερά τις θέσεις τους και όλα αυτά σε μία Αγορά κυριολεκτικά εκτεθειμένη στις διαθέσεις των εν δυνάμει πωλητών και χωρίς διαθέσεις σχετικής έστω αντίστασης.

Οι περισσότεροι των εμπλεκομένων δείχνουν να έχουν αποδεχθεί την “μοίρα” τους και στωικά περιμένουν να δουν που θα εκτονωθούν οι πιέσεις στους Δεικτοβαρείς τίτλους, καθώς “το πολύ γαρ της πτώσης δημιουργεί τουλάχιστον άνοια”.

Κατά πολλούς επαγγελματίες του χώρου η παρουσία των Ελληνικών εταιρειών σε Βαλκανική και Αν. Ευρώπη από πλεονέκτημα γίνεται αντικείμενο προβληματισμού που εντάθηκε μετά τις πρόσφατες πτωτικές αναθεωρήσεις της Coca-Cola και οι οποίες ήλθαν να επιβεβαιώσουν τους φόβους για κάμψη της αναπτυξιακής δυναμικής και της καταναλωτικής ζήτησης.

Παραμένει σαφώς καλύτερη η εικόνα στην μικρή κεφαλαιοποίηση (λόγω μηδενικής έκθεσης στα ξένα κεφάλαια) και έτσι όσοι τίτλοι δεν “καταδυναστεύονται” από την συναλλακτική απαξίωση (και δυστυχώς δεν είναι πολλοί), προσπαθούν να επιδείξουν κάποια καλύτερη έως και αναρχοαυτόνομη συμπεριφορά.

Είναι ενδεικτικό ότι από την αρχή του έτους και μέχρι σήμερα, ο FTSES κατέγραφε απώλειες 14,14%, έναντι 25,45% του FTSEM και 27,91% του FTSE.

Επίσης από το προηγούμενο χαμηλό τρέχοντος έτους (20/3/08) και μέχρι τις 13/6/08 αρκετές μετοχές προσπάθησαν να “ανεξαρτητοποιηθούν” και μάλιστα αξιοπρόσεκτος αριθμός βρέθηκε να σημειώνει διόλου ευκαταφρόνητα κέρδη όπως: Vivere (+90%), Euroxx (77,9%), Centric (+73%), Nexans (+60,5%), Eurodrip (+58,7%), ΟΛΘ (55,8%), Βιοσώλ κοιν. (+51,2%), Άλφα Γκρίσιν (+46,7%), Κρέκα (+45,2%), Moda Bagno (+43,3%), Νεώριο Σύρου (+41,9%) και ΕΥΑΘ (+40,1%).

Του ιδίου κλίματος και η συνεδρίαση στην Αγορά Παραγώγων, με κυριότερο χαρακτηριστικό την αύξηση των συναλλαγών, λόγω μεταβλητότητας και μετακύλισης θέσεων.

Διττή η εικόνα στους Δεικτοβαρείς τίτλους, όπου συνέχισαν οι πωλητές σε ΔΕΗ (-5,68%) και Coca-Cola (-8,73%), ενώ η πρώτη αρνητική έκπληξη ήλθε από τα Ελ. Πετρέλαια (-4,36%) ο τίτλος των οποίων έκλεισε και στο χαμηλό ημέρας.

Ακόμα μεγαλύτερη η αρνητική έκπληξη από τον ΟΠΑΠ (το επόμενο θεωρητικά αμυντικό χαρτί της Σοφοκλέους μετά την Coca-Cola) που απέκοψε μέρισμα 1,14 ευρώ και έχασε 1,82 ευρώ ή ποσοστό 7,41%, σαφέστατα επηρεασμένος και από την έκθεση της Morgan Stanley που υποβίβασε την σύσταση σε “underweight” και μείωσε την τιμή – στόχο στα 20 ευρώ.

Από εκεί και πέρα αξιοσημείωτες απώλειες για τον Τιτάνα (ενδοσυνεδριακά έδειχνε καλύτερη εικόνα), αρνητική μεταβολή για τον ΟΤΕ και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Alpha Bank, Eurobank.

Αντίθετα με κέρδη μεγαλύτερα του 4% η MPB, του 3% η Motor oil, και του 2% οι Βιοχάλκο, Ελ. Τεχνοδομική, Πειραιώς και Intralot.

Επίσης αξιοσημείωτα κέρδη για Μυτιληναίο, Αγροτική, Κύπρου και MIG και θετικό τελικό πρόσημο για Εθνική (με πολλές αλλαγές προσήμων) και Ταχ. Ταμιευτήριο.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμων, έφθασε μέχρι τις 3745,28 μονάδες, όμως λίγο μετά τις 13.00 οι πωλητές πήραν πρωτοβουλίες, παρατεταμένη πλαγιοκαθοδική κίνηση μέχρι τις 3654,53 μονάδες και τελικό κλείσιμο στις 3699 με απώλειες 1,08% και ο τζίρος ενισχυμένος να φθάνει τα 416 εκατ. από τα οποία τα 25,3 αφορούσαν “πακέτα”.

Κοντά στα υψηλά ημέρας η τελική εικόνα με 120 ανοδικές μετοχές έναντι 100 πτωτικών, όμως σε αρκετές περιπτώσεις το τελικό κλείσιμο διαμορφώθηκε με ελάχιστες συναλλαγές.

Τεχνικά και για όσους ακόμα ασχολούνται, για τον FTSE επόμενες στηρίξεις στις 1977, 1960-56 και 1925 μονάδες και οι πρώτες αντιστάσεις στις 1990, 2004 και 2014 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v