Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν είναι ανάγκη να κρυβόμαστε…

Αν και ο μόνος -σε ολόκληρη την αντιπολίτευση- που δείχνει να κατανοεί τα επιχειρήματα της κυβέρνησης σχετικά με την Ευρωσυνθήκη εμφανίζεται να είναι ο Κώστας Σημίτης, εντούτοις ίσως και να υπάρχει ένα θέμα...

Δεν είναι ανάγκη να κρυβόμαστε…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα

Αν και ο μόνος -σε ολόκληρη την αντιπολίτευση- που δείχνει να κατανοεί τα επιχειρήματα της κυβέρνησης σχετικά με την Ευρωσυνθήκη εμφανίζεται να είναι ο Κώστας Σημίτης, εντούτοις ίσως και να υπάρχει ένα θέμα…

Υποστηρίζουν οι πολέμιοι των δημοψηφισμάτων ότι με το «όχι» του ο ιρλανδέζικος λαός, ήτοι το 0,5% του συνόλου των υπηκόων των 27 κρατών της Ε.Ε., στάθηκε εμπόδιο στη βούληση του υπόλοιπου 99,5% να εγκριθεί η Ευρωσυνθήκη.

Σύμφωνοι. Δικαίως. Όμως, επί της ουσίας, το υπόλοιπο 99,5% ρωτήθηκε για το θέμα; Και εάν του είχαν υποβάλει την ερώτηση, πού ξέρουμε τι θα απαντούσε;

Ίσως απαντούσε ναι, ίσως και όχι…

Την τελευταία φορά που άρχισαν τέτοιου είδους ερωτήσεις, βροχή έπεσαν τα «όχι» από τους Γάλλους και τους Ολλανδούς. Τους υπόλοιπους δεν μπήκαν καν στον κόπο να τους ρωτήσουν.

Έπρεπε να περάσουν μερικά χρονάκια για να ξαναβάλουν το όλο θέμα στο τραπέζι.

Ήρεμα και ωραία και δίχως πολλές φιοριτούρες και «επικοινωνιακές» φανφάρες, καθώς το ζήτημα ήταν να εγκριθεί το «χαρτί» από τα εθνικά κοινοβούλια…

Ήσυχα ήσυχα, με ακριβώς τον ίδιο τρόπο που απερρίφθη χθες βράδυ από την ελληνική Βουλή -ενώπιον κενών εδράνων- η πρόταση σύσσωμης της αντιπολίτευσης για τη διενέργεια δημοψηφίσματος… Απουσίαζαν οι περισσότεροι βουλευτές…

Θα μου πείτε (με μία δόση δίκιου): «Μα τι λες τώρα; Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία έχουμε. Κυβέρνηση έχουμε. Βουλή έχουμε. Τι το θέλουμε το δημοψήφισμα για την Ευρώπη;».

Και θα συμφωνήσω. Μαζί σας και εγώ. Αν είχαμε δημοψήφισμα και εγώ «ναι» θα έριχνα, διότι έτσι πιστεύω.

Όμως η συζήτηση δεν αφορά σε αυτό. Αφορά στο ίδιο το πολίτευμά μας. Κατά πόσον δηλαδή έχουμε πράγματι τη δυνατότητα να καταγράφουμε την άποψή μας επί ζητημάτων που κρίνονται «θεμελιώδη».

Τόσος ντόρος έγινε -επί μήνες και χρόνια- από την κυβέρνηση για την αναθεώρηση του ελληνικού Συντάγματος και τελικά «άνθρακες ο θησαυρός». Μόνον τις διατάξεις για το ασυμβίβαστο των βουλευτών ψήφισαν…

Για το σημαντικότερο «χαρτί» στην ιστορία της Ευρώπης τι ξέρουμε;
Αν βγούμε στον δρόμο και ρωτήσουμε δέκα ανθρώπους, τι θα μας απαντήσουν;

Ας μη γελιόμαστε. Στα μεγάλα και στα κρίσιμα είναι ευκολότερο να αποσπάσεις τα 151 - 152 (ή και 153…) κουκιά (ή ακόμη και εκείνα του «άλλου» κόμματος εξουσίας) παρά το 51% της ψήφου ενός λαού… Αυτό, πρέπει να πείσεις για το πάρεις…

Ας το ομολογήσουμε δημόσια όμως. Δεν είναι ανάγκη να κρυβόμαστε…

(Υ.Γ. Τι να λέμε για την αγορά τώρα… Άσ' τα καλύτερα).

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v