Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Η παράλληλη διάσταση

Ο συγχρονισμός έχει χαθεί και ο βηματισμός δεν είναι ίδιος. Όμως, το Χ.Α. συνεχίζει να εμφανίζει αποδόσεις που δεν απέχουν πολύ από την παράλληλη διάστασή του. Η σύγκλιση ή απόκλιση των αποδόσεων θα κρίνουν την επόμενη μέρα.

Σοφοκλέους: Η παράλληλη διάσταση
Αν υπάρχει μια ανεπτυγμένη ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά με την οποία η Σοφοκλέους έχει τα περισσότερα κοινά χαρακτηριστικά, αυτή είναι η αυστριακή.

Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι αρκετές μεγάλες αυστριακές εταιρίες, όπως και ελληνικές, βρίσκονται αντιμέτωπες με μια μικρή εγχώρια αγορά και γι’ αυτό ακολουθούν επεκτατικές πολιτικές εκτός συνόρων στις αγορές της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η Erste Bank, η Raiffeisen International και η Bank Austria Creditanstalt είναι οι πιο γνωστές αυστριακές τράπεζες. Όμως υπάρχουν κι άλλες γνωστές εταιρίες, όπως η Austria Telekom που εποφθαλμιούσε τον ΟΤΕ κάποια εποχή και η πετρελαϊκή OMV.

Όλες αυτές έχουν προχωρήσει σε εξαγορές ξένων επιχειρήσεων στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να αντλούν ένα ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι των εσόδων και των κερδών τους από εκεί. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή μ’ αυτό που συμβαίνει με την Εθνική, την Alpha, τη Εurobank, την Πειραιώς και τις υπόλοιπες, π.χ. Coca Cola 3E.

Aκόμη και σε επίπεδο φορολογίας των επιχειρηματικών κερδών οι δυο χώρες συνέπλευσαν από το 2004 μέχρι σήμερα, μειώνοντας με διαφορετικές ταχύτητες τον φορολογικό συντελεστή κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Ίσως γι’ αυτό οι αποδόσεις τους σε βάθος χρόνου συγκλίνουν, αν και οι ημερήσιες μεταβολές των κύριων χρηματιστηριακών δεικτών διαφέρουν.

Για παράδειγμα, ο χρηματιστηριακός δείκτης MSCI της Αυστρίας υποχωρεί 23,86% τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης MSCI για την ελληνική αγορά χάνει 22,70%.

Αν όμως έριχνε κανείς μια ματιά στην απόδοση των δύο δεικτών από την αρχή της χρονιάς θα διαπίστωνε ότι ο μεν ελληνικός χάνει πάνω από 27,5%, ενώ ο αυστριακός μόλις 7,90%.

Οι αποδόσεις συγκλίνουν επίσης σε βάθος 3ετίας και 5ετίας, αν και η Βιέννη τα έχει πάει σχετικά καλύτερα από την Αθήνα.

Η μέση ετήσια απόδοση του δείκτη MSCI-Αυστρία ήταν 7% περίπου στην 3ετία και 21,5% στην 5ετία, ενώ η απόδοση του MSCI-Ελλάδα που χρησιμοποιούν για μπούσουλα πολλά ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια ανέρχεται σε 4,5% και 16% περίπου αντίστοιχα.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι η σημαντική απόκλιση των αποδόσεων της Σοφοκλέους από την αυστριακή αγορά στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς θα έπρεπε να χτυπήσει καμπανάκι για το τι έμελλε να γίνει στη φετινή.

Η στήλη είχε αναφερθεί μεν στο «μάθημα της Βιέννης» στις 4 Ιανουαρίου του 2008 με βάση την εμπειρία του 2007, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που ενέχει η επέκταση στις αναδυόμενες αγορές, χωρίς όμως να αναφερθεί στην πιθανότητα οι διεθνείς επενδυτές να φερθούν φέτος στις ελληνικές τράπεζες όπως πέρυσι στις αυστριακές.

Όμως, το ερώτημα είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα.

Αν κρίνει κανείς από τη συμπεριφορά της αυστριακής αγοράς, η απάντηση είναι πορεία χωρίς ξεκάθαρη κατεύθυνση με οδηγό τις αλλαγές της επενδυτικής ψυχολογίας σε παγκόσμια κλίμακα.

Και φυσικά με την ελπίδα να μην υπάρξουν νέες προειδοποιήσεις για χαμηλότερα κέρδη από τις μεγάλες τράπεζες.

Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v