Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lehman: Οι επιδόσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών

Τις χειρότερες και τις καλύτερες επιδόσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών από τις αρχές του 2008, αλλά και από τις αρχές Ιουνίου παρουσιάζει σε έκθεσή της η Lehman Brothers. Πώς "τα πήγαν" Εθνική, Alpha Bank και Eurobank.

Lehman: Οι επιδόσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών
Διατηρεί τη θετική στάση της για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο η Lehman Brothers σε έκθεσή της με ημερομηνία 17/6, τονίζοντας ότι ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης υποαπέδωσε κατά 1,44% έναντι της αγοράς στις αρχές Ιουνίου.

Επισημαίνει, δε, ότι με «βαρίδι» τις ανησυχίες σχετικά με μελλοντικές απομειώσεις εν όψει των αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου στις ΗΠΑ και τη σειρά αυξήσεων κεφαλαίων καθώς και τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις, οι βρετανικές και οι ιρλανδικές τράπεζες αποτέλεσαν τον «πιο αδύναμο κρίκο», ενώ ευνοημένες, λόγω ειδήσεων που τις αφορούσαν, ήταν οι KBC και HSBC.

Μεταξύ άλλων στην έκθεσή της η Lehman Brothers παρουσιάζει τις χειρότερες και τις καλύτερες επιδόσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών από τις αρχές του τρέχοντος έτους αλλά και από τις αρχές Ιουνίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει στην έκθεσή της η Lehman Brothers, τις χειρότερες επιδόσεις από τις αρχές του έτους έχουν καταγράψει οι βρετανικές τράπεζες Bradford & Bingley, η μετοχή της οποίας έχει υποχωρήσει κατά 70%, HBoS με πτώση περίπου 57% από την 1η/1/2008 και η Alliance & Leicester, με πτώση περίπου 57%.

Αντιθέτως, από τις αρχές του έτους τις καλύτερες επιδόσεις σημειώνουν η γερμανική Postbank, η οποία εμφανίζει σχεδόν μηδενική υποχώρηση, η βρετανική HSBC που παρουσιάζει πτώση κατά περίπου 3% και η αυστριακή Erste Bank, με απώλειες περίπου 5%.

Όσον αφορά στις επιδόσεις των τραπεζών από τις αρχές του μήνα, τη μεγαλύτερη πτώση εμφανίζει η HBoS, η οποία υποχωρεί σε ποσοστό που ξεπερνά το 20%, ενώ ακολουθούν η Alliance & Leicester με πτώση περίπου 20% και η Anglo Irish με υποχώρηση που πλησιάζει το 20%.

Στον αντίποδα, η βρετανική RBS, η γερμανική Postbank και η πορτογαλική BCP εμφανίζουν μικρή άνοδο.

Όσον αφορά στις ελληνικές τράπεζες, η Εθνική Τράπεζα καταγράφει απώλειες 30% από τις αρχές του έτους και περίπου 10% τον Ιούνιο, η Alpha Bank κινείται 20% χαμηλότερα από την 1η/1/2008, με απώλειες περίπου 10% από τις αρχές Ιουνίου, ενώ η Eurobank καταγράφει απώλειες που ξεπερνούν το 30% από τις αρχές του έτους, ενώ από τις αρχές του μήνα υποχωρεί κατά περίπου 10%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v