ΟΤΕ και επιτόκια διαμορφώνουν την τάση

Η ευνοϊκή κατάληξη του θέματος της RomTelecom ενδεχομένως να δώσει ανάσες τόσο την τιμή της μετοχής του ΟΤΕ όσο και στην αγορά, ενώ σε διεθνές επίπεδο η τάση αναμένεται να καθορισθεί από τις διαθέσεις Γκρίνσπαν για τα επιτόκια.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

ΟΤΕ και επιτόκια διαμορφώνουν την τάση, την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι θετικές εξελίξεις από την Ρουμανία θα αποτελέσουν την, καταλυτικής σημασίας παράμετρο που θα ”επιβεβαιώσει” την χαμηλή τιμή (10,7 ευρώ) για την μετοχή του Οργανισμού και, θα διαμορφώσουν ενδεχομένως τις απαραίτητες προϋποθέσεις αντίδρασης σε πρώτη φάση.

Σε περίπτωση που εκλείπει ο μέχρι την συνεδρίαση της Παρασκευής, αρνητικός παράγων στην αγορά, έχουν διαμορφωθεί συνθήκες και προϋποθέσεις ικανές να ωθήσουν τους βασικούς δείκτες υψηλότερα.

Βέβαια το γεγονός ότι ο Δείκτης έκλεισε χαμηλότερα του εύρους 1.785 – 1.795 αποτελεί μειονέκτημα, από τεχνικής πλευράς. Μια μικρή εκκρεμότητα φαίνεται να υπάρχει και στο αδιάθετο πακέτο του ΟΠΑΠ, που δόθηκε για πώληση την περασμένη Πέμπτη.

Οι ξένες αγορές φαίνεται να ισορροπούν περιμένοντας την διπλή σύσκεψη Τετάρτη - Πέμπτη σε ΗΠΑ, Αγγλία. Πανθομολογείται μείωση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στο 1,25% σύμφωνα και με την τελευταία εκτίμηση του Ian Morris (HSBC)

Τα μάκρο όμως στοιχεία, από την αγορά των ΗΠΑ, δεν πείθουν ότι έχουμε δει την ολοκλήρωση της ύφεσης. Το αν θα μειωθούν τελικά τα αμερικανικά επιτόκια, πρακτικά σημαίνει πως επιδιώκεται να αναζωπυρωθεί η κατανάλωση, υπερδανεισμένων όμως, αγοραστών – καταναλωτών. Αυτή είναι η μια, αρνητική όψη του νομίσματος.

Η άλλη απρόβλεπτη παράμετρος αφορά και πάλι στην ενίσχυση του ευρώ, που οριακά έστω ξεπέρασε την σχέση 1:1, εξέλιξη που αν έχει μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα θα μπορούσε να επηρεάσει στα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου της χρονιάς, κατά το οποίο προβλέπεται βελτίωση των μεγεθών αρκετών εισηγμένων.

Επιμένουμε ότι η Alpha μπορεί να αποτελέσει το πρόκριμα τόσο για τους υπόλοιπους ομίλους όσο και για τον ίδιο τον όμιλο. Τα περσινά κέρδη της Alpha είχαν μειωθεί τόσο που κατά πάσα βεβαιότητα, το φετινό τέταρτο τρίμηνο θα εμφανίζει θεαματικά βελτιωμένη εικόνα.

Ας λήξει το θέμα της... ομηρίας του ΟΤΕ θετικά και η αγορά θα μπορούσε να πάρει μια (από τις τελευταίες για φέτος) ανάσες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v