Δεν είδε... λόγω ΟΠΑΠ τις 1.800 η Σοφοκλέους

Οι ισχυρές πιέσεις στον ΟΠΑΠ (-6,39%) με υψηλό όγκο συναλλαγών και η εμφάνιση πωλητών στον ΟΤΕ (-1,05%) προς το κλείσιμο εμπόδισε το Γ.Δ. να δει και πάλι τις 1.800 μονάδες, παρά την άνοδο κατά 0,75% του FT 20 και 1,18% των τραπεζών. Στο 2,2 προς 1 η σχέση ανοδικών προς πτωτικές.

Ίσως και να μπορούσε να κλείσει πάνω από το επίπεδο των 1.800 μονάδων σήμερα η αγορά, αν δεν υπήρχαν κάποιες απροσδόκητες εξελίξεις, όπως η έκθεση της SSB για τον ΟΠΑΠ.

Και αυτό διότι τόσο η αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας όσο και η συμπεριφορά επιμέρους δεικτοβαρών μετοχών όπως της Εθνικής (+ 1,94%) έδωσαν το στίγμα της δυνατότητας αντίδρασης από τα χαμηλά και κυρίως ενέτειναν την αισιοδοξία σε συγκεκριμένους κύκλους της αγοράς που υποστηρίζουν πως η Σοφοκλέους αργά και σταθερά θα προσφέρει ελκυστικές αποδόσεις, έστω και αν ο Γενικός Δείκτης βραχυχρόνια δεν πάει πουθενά.

Η άποψη αυτή τεκμηριώνεται εξάλλου από το γεγονός ότι η αναλογία ανοδικών προς πτωτικών μετοχών στο εύρος της αγοράς διαμορφώθηκε στο 2,2 προς 1 υπέρ των πρώτων, σχέση που σίγουρα δεν αποτυπώνεται στα κέρδη 0,16% του Γενικού Δείκτη, ο οποίος εν πολλοίς, συγκρατήθηκε από τις απώλειες 6,38% που κατέγραψε ο τίτλος του ΟΠΑΠ, από την αδυναμία της Alpha Bank (-0,17%) αλλά και του τραπεζικού κλάδου γενικότερα (-0,5%), πρωτοστατούντος του ΟΤΕ (-1%), να ακολουθήσουν τα όποια εναύσματα ανόδου από Εθνική και Eurobank.

Δεν πρέπει να αμελήσουμε το γεγονός ότι αυτή την στιγμή η ευρύτερη αγορά επιδεικνύει σαφή απροθυμία του να δοκιμάσει χαμηλότερα επίπεδα τιμών, κάτι που παρά ταύτα δεν αποτυπώνεται καθημερινά σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, ο οποίος ταλανίζεται και ”παιδεύεται” από μια ή περισσότερες ”προβληματικές” μετοχές.

Ωστόσο, το θετικό στην όλη υπόθεση είναι πως ο ΟΠΑΠ δεν μπορεί σε καμία των περιπτώσεων να θεωρηθεί ως ”προβληματική” και σίγουρα δεν επηρεάζεται από τα ίδια δομικά προβλήματα που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν ΟΤΕ και Εμπορική.

Τέλος, θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι σε μια θετική συγκυρία και ο Γενικός Δείκτης θα μπορέσει να αποτυπώσει την ανοδική τάση στο εύρος της αγοράς, εξέλιξη που προοιωνίζει εξάλλου η σημερινή νέα μείωση των short θέσεων στην αγορά παραγώγων.

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές: Stabilton (προνομιούχες), Forthnet, Εικόνα – Ήχος, Βαρβαρέσος και Info – Quest.

Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η μετοχή της Eικόνα- Ήχος.

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές: Δυναμική Ζωής (καταγράφοντας απώλειες 1,15%, στα 5,18 ευρώ) και Λάντεκ Επικοινωνίες (σημειώνοντας κέρδη ύψους 6,23%, στα 7,50 ευρώ).

Σε ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές: Δυναμική Ζωής και Λάντεκ Επικοινωνίες.

Η συνολική αξία του τζίρου ανήλθε στα 80 εκατ. ευρώ (αυξημένος κατά 40,35% σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 1.976 ευρώ αποτέλεσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 380 τεμαχίων της Κεραμεία Αλλατίνη στην τιμή των 5,2 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v