Την έκπληξη από Alpha Bank ”παίζει” η αγορά

Το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές και η φημολογία που θέλει την Alpha Bank να ανακοινώνει αύριο καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα εννεαμήνου οδήγησε σε άνοδο 3,04% τη μετοχή, παρέσυρε σε θετικό πρόσημο τον τραπεζικό κλάδο (1,26%), αλλά και την αγορά και επέτρεψε την ενεργοποίηση επενδυτικών σχημάτων στην περιφέρεια. Πιέσεις στον ΟΤΕ και άλλες δεικτοβαρείς μετοχές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές σε συνδυασμό με τις θετικότερες εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα της Alpha Τράπεζα Πίστεως στάθηκαν ικανά για να ενισχύσουν κάπως την αισιοδοξία και στην Σοφοκλέους.

Είναι η δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση με θετικό κλείσιμο, με συνολικό τζίρο που δεν ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ, στοιχείο που επιβεβαιώνει την επιφυλακτικότητα της πλειονότητας των ενεργών παικτών. Αυτό, σε ανάλογες περιόδους απαξίωσης αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα των αγοραστών, καθώς δίνει περιθώρια αντίδρασης με χαμηλό κόστος.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε οριακά (0,5%) κλείνοντας στις 1.782,4 μονάδες. Το ενθαρρυντικό είναι πως προσεγγίζει και πάλι την γνώριμή μας περιοχή - σημείο αναφοράς των 1.785 μονάδων, καθώς απομακρύνεται από το ”κενό” της προηγούμενης ανοδικής αντίδρασης, έχοντας το καλύψει σε ικανοποιητικό ποσοστό.

Η φήμη, που κυκλοφόρησε μεταξύ ισχυρών χρηματιστηριακών γραφείων γύρω στις 13.30΄ για έκπληξη από πλευράς Alpha Bank, έδωσε την θέση της στις πρώτες εντολές αγοράς για την μετοχή της τράπεζας μετά τις 14.15΄ – 14.30΄. Τάση που αποτυπώθηκε τόσο μεταξύ των αγοραστών της Alpha, στην συνέχεια της Εθνικής αλλά και άλλων τραπεζικών ”χαρτιών”, όσο και στα συμβόλαια του FTSE 20.

Πιο συγκεκριμένα η μέση εκτίμηση για τα αποτελέσματα της Alpha τα εμφάνιζε μειωμένα κατά 60,4%, ενώ η φήμη αποδόθηκε σε νεότερες εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για υποχώρηση της τάξεως του 50-52%.

Θα φανεί αύριο εάν ήταν βάσιμη η συγκεκριμένη φήμη που αντέστρεψε την τάση και κατά πόσο μπορεί να αποτελέσει πρόκριμα για τα αποτελέσματα των άλλων τραπεζών.

Άλλωστε από το προσυνεδριακό σχόλιο, σήμερα, επισημαίνονταν η αναφορά του Χαμαιλέοντα στο ενδεχόμενο υπεραξίας από ομόλογα για τον τραπεζικό όμιλο. Από αυτήν την άποψη προβάλλουν πλέον ως αξιόπιστες οι τελευταίες αναλύσεις για τον όμιλο τόσο της Π & Κ όσο και της Marfin Ελληνικής.

Από τους επιμέρους δείκτες ο τραπεζικός έκλεισε με κέρδη, μικτή ήταν η τάση στις υπόλοιπους επιμέρους, ενώ για μια ακόμα συνεδρίαση προβληματίζει ο ΟΤΕ.

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, οι μετοχές: Ιντερσάτ, Alter, Αλυσίδα (κοινές), Τρία Άλφα, Βαρβαρέσος, Χαιδεμένος, Εικόνα – Ήχος, Forthnet, Γρηγόρης και Εγνατία Τράπεζα (κοινές).

Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές: Αlter, Χαιδεμένος, Εικόνα – Ήχος, και Γρηγόρης.

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές: Δυναμική Ζωής και Μπουτάρης (κοινές), καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 0,62%, στα 1,61 ευρώ.

Σε ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση η μετοχή της Δυναμική Ζωής (καταγράφοντας κέρδη της τάξεως του 5,65%, στα 5,24 ευρώ)

Η συνολική αξία του τζίρου ανήλθε στα 56 εκατ. ευρώ (αμετάβλητος σε σχέση με τη σχεσινή συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 2,58 εκατ. ευρώ αποτέλεσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 450 τεμαχίων της Ηλεκτρονική Αθηνών στην τιμή των 2,63 ευρώ και ένα πακέτο 150.000 τεμαχίων της Σύμβουλοι Υψηλής Τεχνολογίας στην τιμή των 6,30 ευρώ.

Πραγματοποιήθηκαν επίσης δύο πακέτα (81.648, 80.000 τεμαχίων) του ΟΠΑΠ στην τιμή των 10.22 και 10.08 ευρώ αντίστοιχα.

ΣΗΜ: Για όγδοη κατά σειρά συνεδρίαση, διαπιστώνεται ότι καλά κρατεί η διελκυνστίδα μεταξύ της διοίκησης του ΟΤΕ και των Ρουμάνων αρμοδίων.

Εύλογα τα ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί από την προπερασμένη Παρασκευή, τίθενται καθημερινά από την ”σελίδα”, καθώς το επενδυτικό κοινό παραμένει ελλιπώς ενημερωμένο και μονομερώς πληροφορημένο.

Διαπιστώνεται άλλωστε πως υπάρχει διάσταση ουσίας στο περιεχόμενο των δηλώσεων των ίδιων ανθρώπων, δηλαδή της διοίκησης του οργανισμού, σε θέματα που αφορούν στο μέλλον και το κόστος της επένδυσης.

Ας το έχουν υπόψη τους οι χρηματιστηριακές αρχές ότι όλη αυτήν την περίοδο από την πρώτη ανακοίνωση μέχρι και σήμερα σχοινοβατούν, με την διοίκηση του οργανισμού, στην ερμηνεία του γράμματος του νόμου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v