Ανακύκλωση ρευστότητας στο ΧΑ

Κόντρα στις πτωτικές τάσεις των ευρωπαικών αγορών πήγε σήμερα η Σοφοκλέους με όχημα τον ΟΤΕ (2,13%), η μετοχή του οποίου από την αρχή της συνεδρίασης έδειξε τάσης ανάκαμψης. Σημαντικό ανάχωμα τα 14 ευρώ για την Εθνική, πλην όμως οι πιέσεις στη Eurobank (-1,26%) κράτησαν σε αρνητικό πρόσημο τις τράπεζες (-0,17%). Στις 157 οι ανοδικές μετοχές, στις 123 οι πτωτικές, σε χαμηλά επίπεδα ο τζίρος (56 εκατ. ευρώ).

Με μεγάλο ”ατού” την πορεία του ΟΤΕ και με μια ευχάριστη ”έκπληξη” στο τέλος χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους, καθώς – παραδόξως ίσως κατά πολλούς – η Σοφοκλέους αποφάσισε σήμερα να αντλήσει δυνάμεις από τις εξελίξεις στον ΟΤΕ (2,1%), καθώς επίσης και από τη χθεσινή άνοδο των Ευρωαγορών, αγνοώντας (με μέτρο) τη σημερινή διόρθωση.

Ωστόσο, η περιορισμένη ρευστότητα στο σύστημα, με το τζίρο να παραμένει καθηλωμένος στην ευρύτερη περιοχή των 55 εκ. ευρώ (56 εκ. με 1,6 εκ. σε πακέτα) επιβεβαιώνει με το πλέον σαφή τρόπο πως η Σοφοκλέους αυτή τη στιγμή δεν προσελκύει ”φρέσκο” χρήμα, παρά μόνο έχουμε να κάνουμε με ανάλωση υπάρχουσας ρευστότητας, με τους εμπλεκόμενους να μην επιδεικνύουν τάσεις αυτοκαταστροφής.

Ίσως στα όχι αμέσως διακριτή αλλά παρά ταύτα εξαιρετικά σημαντική είναι η εξέλιξη που έφερε τους έχοντες αποφασίσει να διακρατήσουν τίτλους το τριήμερο, απέχοντας από το μίνι-sell off της Παρασκευής να βγαίνουν μάλλον κερδισμένοι, αφού αφενός βρήκαν καλύτερες τιμές εξόδου σήμερα, αφετέρου, αν συνεχίσουν να διατηρούν θέσεις, αισθάνονται ”δικαιωμένοι” από την επιλογή τους.

Ήτοι, αν θέλουμε να κάνουμε λόγο για τη σταδιακή εδραίωση μιας αγοράς που δεν λειτουργεί με βάση το να βγάζει κανείς το ”χαρτζιλίκι” του σε ημερήσια βάση, δεν υπάρχει καλύτερο και πιο υγιές πράγμα από το να κερδίζει ως έχον διακρατήσει τίτλους. Μόνο έτσι, σταδιακά, μπορεί να μετατοπιστεί ο ”έλεγχος επιρροής” του ΧΑΑ από τους πωλητές στους αγοραστές, εγχείρημα ομολογουμένως δύσκολο.

Το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη στο υψηλό της ημέρας, και δη 1773,69 μονάδες, τεχνικά τουλάχιστον, είναι ικανοποιητικό, αφού ενδεχομένως η αγορά – έχοντας επιστρέψει σε επίπεδα στήριξης (1.760) να επιχειρεί πλέον μια νέα ανοδική διάσπαση των 1.800.

Ωστόσο, πρέπει να αναγνωρίσουμε πως η απουσία πωλητών στους τραπεζικούς τίτλους (-0,17%) ήταν καθοριστική στο να μπορέσει να καταγράψει κέρδη η ευρύτερη αγορά, καθώς η τάση, αν επανεμφανίζονταν άρδην οι πωλητές σε τίτλους όπως η Εθνική και η Εμπορική, ενδεχομένως να ήταν κατά πολύ διαφορετική.

Τέλος, πρέπει να εστιαστούμε στη κίνηση στην αγορά παραγώγων, όπου για δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση το discount δεν ”άνοιξε” σε επίπεδα μεγαλύτερα του 1,5%, τάση που μόνον θετική μπορεί να χαρακτηριστεί τουλάχιστον ως προς τη βραχυχρόνια κίνηση της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Παύση πωλητών; Ας οψόμεθα…

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, οι μετοχές: Βαρβαρέσος, Ευκλείδης, Επιχειρήσεις Αττικής, Δολ, Εμπορική Τράπεζα, Ασπίς Πρόνοια, Forthnet, Mεταλλοπλαστική, Εικόνα – Ήχος και Εurodrip.

Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές: Eurodrip, Δολ, Info – Quest και Εικόνα – Ήχος.

Η συνολική αξία του τζίρου ανήλθε στα 56 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 1,6 εκατ. ευρώ αποτέλεσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 235.000 τεμαχίων της Θεμελιοδομής στην τιμή των 3,06 ευρώ και ένα πακέτο 97.000 τεμαχίων της Sex Form στην τιμή των 9,20 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v