Βαρίδι ΟΤΕ και τράπεζες για Σοφοκλέους

Η συνεχής διολίσθηση της μετοχής της Εμπορικής Τράπεζας, της οποίας οι απώλειες στο τρίμηνο πλησιάζουν το 36%, αλλά και η υποχώρηση του ΟΤΕ (απώλειες 20,45% στο τρίμηνο), παρά τη σταθεροποιητική πορεία του οργανισμού στην έναρξη της συνεδρίασης, σηματοδότησαν και σήμερα τις πτωτικές διαθέσεις στη Σοφοκλέους. Στο 1/2 η σχέση αναοδικών προς πτωτικές.

Με την αγορά να κλείνει στο χαμηλότερο σημείο της ημέρας, την Εμπορική να συνεχίζει να ”αδειάζει” και την τάση στην εγχώρια, αλλά και τη διεθνή χρηματιστηριακή αγορά να είναι κακή έως και χείριστη, είναι προφανές πως η Σοφοκλέους σήμερα δεν είχε καμία δυνατότητα να καταφέρει κάτι αξιόλογο.

Αν και κάποια στιγμή στο άνοιγμα φάνηκε πως ίσως η κίνηση του ΟΤΕ να έδινε στην ευρύτερη αγορά κάποια σημάδια αυτονόμησης σε συνδυασμό πάντα με κάποια ενδεχόμενη βελτίωση της εικόνας του τραπεζικού κλάδου.

Ωστόσο το κατ’ εξοχήν προπύργιο του τραπεζικού κλάδου αυτή την εβδομάδα, η μετοχή της Εθνικής, δεν μπόρεσε σήμερα να επιδείξει αντοχές κλείνονται με απώλειες 1,94%, ενώ οι ”συνήθεις ύποπτοι” Εμπορική και ΟΤΕ κατέγραψαν απώλειες 4,28% και 1,23% αντίστοιχα επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση, πως η Εμπορική εκλαμβάνεται στο εξωτερικό ως η χειρότερη τράπεζα μεταξύ των εισηγμένων, άποψη που φυσικά μπορεί να μεταβληθεί μόνο αν τα αποτελέσματα εννεαμήνου που θα ανακοινωθούν είναι καλύτερα των αναμενόμενων, κάτι για το οποίο φυσικά υπάρχουν πολλές αμφιβολίες.

Ωστόσο, η τάση στην ευρύτερη αγορά δεν θα ήταν άδικο να πούμε πως ήταν ”συμπαθητική”, αφού η αναλογία πτωτικών προς ανοδικών μετοχών διαμορφώθηκε στο 2,5 προς 1 υπέρ των πρώτων, σχέση διόλου κακή για τα δεδομένα της ημέρας.

Εντούτοις, τόσο η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα όσο και η έλλειψη ουσιαστικής ζήτησης σε τίτλους της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης καταδεικνύει ενδεχομένως, περισσότερο το γεγονός ότι σήμερα κάποιοι απλά δεν ασχολήθηκαν με την αγορά φεύγοντας πιθανότατα για το διήμερο.

Από την άλλη το ”άδειασμα” χαρτοφυλακίων μόνο εύκολο δεν θα μπορούσε να ήταν δεδομένης της εξαιρετικά χαμηλής ρευστότητας.

Η διαμόρφωση τάσεως στην αγορά παραγώγων υπήρξε σήμερα άκρως ενδιαφέρουσα, αφού τα συμβόλαια επί του δείκτη FTSE 20 έγιναν αντικείμενο πώλησης από το άνοιγμα, παρά το γεγονός ότι στα παράγωγα προϊόντα επί της μετοχής του ΟΤΕ, η εικόνα στο κλείσιμο είναι σαφώς καλύτερη από αυτήν των τελευταίων ημερών.

Εξέλιξη που ενδεχομένως αντικατοπτρίζει τη περαιτέρω διαδικασία διαχωρισμού των τίτλων στην αγορά μεταξύ αυτών που έχουν προοπτικών και αυτών που θεωρούνται ”καμένων”.

Ιδιαίτερα η μεσαία κεφαλαιοποίηση εξακολουθεί να αποδεικνύει πως η αγορά σέβεται όσες εταιρίες αναμένεται να εμφανίσουν βελτιωμένα αποτελέσματα, αγνοώντας στον αντίποδα συστηματικά τις τράπεζες, οι οποίες έχοντας το 1999 και το 2000 αγνοήσει πλήρως το credit risk management, ήτοι τη διαχείριση κινδύνου στις χορηγήσεις, υποφέρουν και θα συνεχίσουν να υποφέρουν υπό το βάρος των επισφαλειών και της μείωσης της αξίας των χρεογράφων.

Υπό αυτή την έννοια, η συνεχιζόμενη διόρθωση της Εμπορικής εξακολουθεί να μην προκαλεί έκπληξη, αφού η πολιτική του δημοσίου και πιο συγκεκριμένα του κυβερνώντος κόμματος να χρησιμοποιεί χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που ελέγχει για να δανειοδοτεί κατά γενική ομολογία προβληματικές και χρεοκοπημένες ΔΕΚΟ (όπως στην περίπτωση της δανειοδότησης της Ολυμπιακής από την Εμπορική), μόνο αισθήματα αποστροφής δημιουργεί στους ξένους επενδυτές, οι οποίοι αρνούνται πεισματικά να συμμετάσχουν και να επιδοκιμάσουν εμμέσως τέτοιες επιλογές.

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, οι μετοχές: Σαράντης, Τζιρακιάν Προφίλ, Ηλεκτρονική Αθηνών, Βιοσώλ (κοινές), Εμπορική Τράπεζα, Πετζετάκις (κοινές), Λανακάμ (κοινές), Χατζηιωάννου (κοινές), Δολ και Forthnet.

Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές: Δολ, Αττικές Εκδόσεις και Ηλεκτρονική Αθηνών.

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η μετοχή της Informatics (καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 11,04%, στα 5,32 ευρώ).

Η συνολική αξία του τζίρου ανήλθε στα 59 εκατ. ευρώ (αυξημένος κατά 13,46% έναντι της χθεσινής συνεδρίασης) εκ των οποίων τα 7,01 εκατ. ευρώ αποτέλεσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 1.000 τεμαχίων της Mevaco στην τιμή των 2,60 ευρώ, ένα πακέτο 1.150.000 τεμαχίων της Μπαλάφας στην τιμή των 2,56 ευρώ και ένα πακέτο 270.000 τεμαχίων της Θεμελιοδομής στην τιμή των 2,90 ευρώ.

Πραγματοποιήθηκε τέλος ένα πακέτο 140.000 τεμαχίων της ΑΒΑΞ στην τιμή των 12,60 ευρώ και ένα πακέτο 250.000 τεμαχίων της Ελληνικής Τεχνοδομικής στην τιμή των 6,08 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v