Η ανεργία των ΗΠΑ γύρισε θετικά και το ΧΑ (update)

Η κατακόρυφη πτώση των επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ μετέτρεψε σε ανοδική την τάση των Futures στη Wall και έδωσε νέα ώθηση στις ευρωπαϊκές αγορές με αποτέλεσμα προς το κλείσιμο να γυρίσει θετικά και η Σοφοκλέους. Εμφανής η απροθυμία των εγχώριων επενδυτών να δώσουν στίγμα στην αγορά στο μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης (στα 52 εκατ. ευρώ ο τζίρος), ενώ παραμένουν οι πιέσεις στον ΟΤΕ (-0,87%).

Η κατακόρυφη πτώση των επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ μετέτρεψε σε ανοδική την τάση των Futures στη Wall και έδωσε νέα ώθηση στις ευρωπαικές αγορές με αποτέλεσμα να γυρίσει θετικά και η Σοφοκλέους προς το κλείσιμο.

Ετσι με... μέτρο επανεμφανίστηκαν σήμερα οι αγοραστές στη Σοφοκλέους, καθώς μετά τα τεκταινόμενα της χθεσινής ημέρας και δη την αποχώρηση των επενδυτικών σχημάτων από τη Περιφέρεια, η επαναπροσέλκυση επενδυτών – και δη ρευστότητας – αποτέλεσε το μείζον ζητούμενο, με το τελικό αποτέλεσμα να παραπέμπει περισσότερο σε προθυμία των υποψήφιων πωλητών να αναμένουν καλύτερες αποτιμήσεις προκειμένου να μειώσουν θέσεις, παρά σε πρόθεση των αγοραστών να εκμεταλλευτούν τις χαμηλότερες αποτιμήσεις, όπως αυτές διαμορφώθηκαν στο μέσο της σημερινής ημέρας.

Επιπροσθέτως, οι ”προβληματικές” μετοχές, στις οποίες συγκαταλέγεται πρωτίστως ο ΟΤΕ (-0,9%) δεν μπόρεσαν σε καμία των περιπτώσεων να δώσουν τα πολυπόθητα εναύσματα ανόδου, αντ΄ αυτού οι τράπεζες (0,43%) ήταν αυτές που σήμερα έδωσαν το τόνο της αντίδρασης, με την Εθνική (0,3%), για δεύτερη κατά σειρά ημέρα, να εμφανίζει ιδιαιτέρως ικανοποιητική συμπεριφορά.

Η τελική εικόνα, με το Γενικό Δείκτη να καταγράφει κέρδη 0,21%, στις 1.777,27 μονάδες, και τις ανοδικές μετοχές να υπερτερούν των πτωτικών κατά 48, δεν μπορεί να εκτιμηθεί ότι είναι ”άσχημη” με βάση το ευμετάβλητο διεθνές κλίμα, εν τούτοις για πολλοστή φορά φαίνεται πως η Σοφοκλέους δεν μπορεί ή δεν επιθυμεί να ακολουθήσει τις εξάρσεις των διεθνών χρηματιστηρίων.

Κι αν αυτό δεν είναι απαραιτήτως αρνητικό, εάν δεν ενισχυθεί η ρευστότητα και δεν υπάρξει αντιστροφή της τάσης στη πλέον δεικτοβαρή μετοχή, αυτή του ΟΤΕ, η ευρύτερη αγορά δεν θα μπορέσει να εκλάβει εναύσματα μιας συνολικότερης ανοδικής κίνησης, ικανής να προσελκύσει έστω και τους traders.

Ωστόσο, η κίνηση στην αγορά παραγώγων σίγουρα δημιουργεί θετικές εντυπώσεις, αφού το κλείσιμο short θέσεων στα ΣΜΕ της μεσαίας κεφαλαιοποίησης παραπέμπει σε προσπάθεια αυτονόμησης των εν λόγω τίτλων, και αν μη τι άλλο καταδεικνύει έστω και τη συγκρατημένη αισιοδοξία που διέπει μερίδα των ενεργών χαρτοφυλακίων.

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές: Κέκροψ, Alpha Trust Asset Management, Yalco, Γενική Τράπεζα, Επιχειρήσεις Αττικής, Δολ και Εικόνα – Ήχος.

Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές: Δολ και Εικόνα – Ήχος.

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η μετοχή της Informatics (παρουσιάζοντας άνοδο κατά 13,26%, στα 5,98 ευρώ).

Η συνολική αξία του τζίρου ανήλθε στα 52 εκατ. ευρώ (μειωμένος κατά 29,73% έναντι της χθεσινής συνεδρίασης) εκ των οποίων τα 695.728 ευρώ αποτέλεσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 10 τεμαχίων της Χάλυψ Δομικά (κοινές) στην τιμή των 10,62 ευρώ, ένα πακέτο 255.000 τεμαχίων της Θεμελιοδομής στην τιμή των 2,66 ευρώ, ένα πακέτο 200 τεμαχίων της Alfa Alfa Συμμετοχών στην τιμή των 0,68 ευρώ και ένα πακέτο 460 τεμαχίων του Τιτάνα (κοινές) στην τιμή των 35,60 ευρώ.

Πραγματοποιήθηκε επίσης ένα πακέτο 300 τεμαχίων της ΕΧΑΕ στην τιμή των 2,70 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v