Εστειλαν... μηνύματα μέσω ΟΤΕ και Εμπορικής

Σε αρνητικούς πρωταγωνιστές της συνεδρίασης αναδείχθηκαν σήμερα ο ΟΤΕ (-3,39%) και η Εμπορική (-4,50%), παρασύροντας σε πτώση τόσο τα υπόλοιπα blue chips (-1,45%) όσο και το Γ.Δ. που υποχώρησε κάτω από τις 1.800 μονάδες. Μοναδική εξαίρεση η Εθνική (0,28%), η Πειραιώς (0,33%) και ο Τιτάνας (1,32%), αλλά και η παράλληλη αγορά με 106 μετοχές σε θετικό πρόσημο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ανεπιβεβαίωτες φήμες, ανοιχτές πωλήσεις δανεισμένων μετοχών, αβεβαιότητα για το... ρουμανικό μέλλον του ΟΤΕ, έπληξαν για πολλοστή φορά την ευάλωτη Σοφοκλέους. Χαμηλότερα των 1.800 μονάδων, στις 1.798,7 μονάδες το κλείσιμο του Δείκτη που υποχώρησε κατά 1,14%, με συναλλαγές 78 εκατ. ευρώ.

Στο –1,35% ο τραπεζικός δείκτης, με απώλειες οι ασφαλιστικές, εκδόσεων, μεγαλύτερες για τις τηλεπικοινωνίες και στο –1,22% για τα δυιλιστήρια.

Τι κατάφερε να διασωθεί από την σημερινή συνεδρίαση, πέραν της μέχρι πρότινος συχνότατα λοιδορούμενης υγιούς περιφέρειας. Σχεδόν μετρημένα στα δάκτυλα του ενός χεριού τα blue chips, που με αιχμή την Εθνική επιχείρησαν να σώσουν τα προσχήματα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση.

Εξαίρεση βέβαια και ο Τιτάνας που φαίνεται να συνέρχεται από τις πρόσφατες κερδοσκοπικές πιέσεις που μέχρι και αυτόν έπληξαν. Στα 6,24 ευρώ η μετοχή της Ελληνικής Τεχνοδομική, μικρά τα κέρδη για το Αλουμίνιο, ενώ ”στάθηκε” η Πειραιώς.

Στην αντίπερα όχθη, κυρίως μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση έδωσαν την απαιτούμενη ρευστότητα, εμπορευσιμότητα στο σύστημα, που βεβαίως δεν είναι αρκετή για να συντηρήσει ένα ανεπτυγμένο χρηματιστήριο.

Να δούμε τι θα συζητήσουν αύριο ο πρόεδρος του χρηματιστηρίου και ο γραμματέας του ΥΠΕΘΟ στο Λονδίνο. Πως θα καταφέρουν να πείσουν τους ξένους, να επενδύσουν σε μετοχές των ελληνικών εταιριών (και βεβαίως όχι στην αγορά παραγώγων, σορτάροντας περισσότερο τον Δείκτη).

Τεχνικά, εάν εξαιρεθεί ο ΟΤΕ, για τον οποίο ειλικρινά δεν γνωρίζουμε τι πράγματι (και πραγματικά) συμβαίνει και της Εμπορικής, όπου οφείλονται κάποιες διευκρινήσεις, αποσαφηνίσεις, η αγορά έχει περιθώρια να μην χάσει την βραχυπρόθεσμη ανοδική της φόρα εάν καταφέρει και κρατηθεί υψηλότερα των 1.785 μονάδων.

Το ανοδικό ξέσπασμα που χρωστά, τεχνικά, η Σοφοκλέους δεν έχει ακόμη δοθεί, στοιχείο που μας καθιστά συγκρατημένα αισιόδοξους παρά τα όσα καθημερινά διαδραματίζονται στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές: Εμπορική Τράπεζα, Αλυσίδα (κοινές), Yalco και Γενική Τράπεζα.

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η μετοχή της Βαρβαρέσος (αυξημένη κατά 0,40%, στα 4,98 ευρώ).

Η συνολική αξία του τζίρου ανήλθε στα 77 εκατ. ευρώ (αυξημένος κατά 0,40% έναντι της χθεσινής συνεδρίασης) εκ των οποίων τα 881.099 ευρώ αποτέλεσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 342.480 τεμαχίων της Θεμελιοδομής στην τιμή των 2,57 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v