Ζητούμενο, σήμερα, η σταθεροποίηση-συσσώρευση

Το ”ναι” των Ιρλανδών, τα εταιρικά αποτελέσματα, η ομιλία του Γκρίνσπαν, θα καθορίσουν βραχυπρόθεσμα την τάση στις αγορές. Κατά πόσο δηλαδή ο επόμενος ανοδικός κύκλος θα σηματοδοτηθεί από την αυριανή κιόλας συνεδρίαση της Wall ή εάν θα μεσολαβήσει μια μικρή διόρθωση του Dow προς τις 8.000 μονάδες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Συνεδρίαση σταθεροποίησης και συσσώρευσης δυνάμεων, θεωρείται η σημερινή για το σύνολο των αγορών, καθώς η τάση θα διαμορφωθεί στις επόμενες ημέρες από το περιεχόμενο της ομιλίας του Γκρίνσπαν.

Κατά συνέπεια αυτό που προέχει για τη Σοφοκλέους είναι η επιβεβαίωση της ”βραχυπρόθεσμης” στήριξης των 1807 μονάδων, των περίπου 905 μονάδων για τον FTS20.

Για να ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να συντηρηθούν τόσο ο τραπεζικός όσο και ο δείκτης τηλεπικοινωνιών στα τρέχοντα επίπεδα τιμών (βάση οι 1.775 μονάδες για τον τραπεζικό και οι 818 για τον τηλεπικοινωνιακό).

Λόγω των αντικρουόμενων αναλύσεων, εκθέσεων, έγκυρων ξένων οίκων, αποκτά εύλογο ενδιαφέρον η συμπεριφορά σήμερα-αύριο των μετοχών για παράδειγμα της Εθνικής, Eurobank, Alpha αλλά και ΟΤΕ.

Ενδεικτικότερη ίσως η απόκλιση τιμής στόχου, που δίνεται από τις HSBC και UBS για την Εθνική. Βραχυπρόθεσμα η τάση στη μετοχή του ΟΤΕ θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των επαφών του προέδρου του οργανισμού στη Ρουμανία, ενώ ωφελημένη θα πρέπει, λογικά, να εμφανιστεί κυρίως η Cosmote και δευτερευόντως η Vodafone.

Εάν ο Δείκτης ισορροπήσει σήμερα στο εύρος 1807-1827, θα πρέπει να αναζητηθεί στις αμέσως επομένως δύο συνεδριάσεις οι…δυνατότητες υπέρβασης των 1850 μονάδων, περιοχή που αποτελεί την ανθεκτικότερη ίσως αντίσταση των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Σημείωση: Αναμφίβολα θετική εξέλιξη η υπερψήφιση της ευρωπαϊκής προοπτικής, από τους Ιρλανδούς, εξέλιξη όμως που έχει διττή για τα ελληνικά συμφέροντα σημασία.

Ναι μεν δεν μετατίθεται για μετά από 12-18 μήνες η ένταξη των 10 κρατών, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, αλλά όμως αποστερείται γρηγορότερα κοινοτικών πόρων η χώρα μας.

Άλλωστε σε ό,τι αφορά στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου, στην αυριανή σύσκεψη θα φανεί πώς ακριβώς εννοούν την ένταξή της οι Ευρωπαίοι και οι ΗΠΑ, καθώς είναι ασφυκτικές οι πιέσεις σε Αθήνα και Λευκωσία, να αποδεχθεί μια κατ’ ουσία διζωνική λύση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v