Αδικαιολόγητη η εισαγόμενη νευρικότητα

Δικαιολογημένη η νευρικότητα, μέχρι στιγμής, στη Φρανκφούρτη, λόγω και του ατυχήματος στην Κολωνία, δεν δικαιολογεί όμως το ”πισωγύρισμα” που σημειώνεται στη Σοφοκλέους με όχημα κυρίως τις τηλεπικοινωνίες. Θετικό κλιμα στις τράπεζες και ειδικότερα σε Εθνική και Alpha.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Προς τις 1.807 μονάδες αναζητείται η βάση στήριξης για το τριήμερο που κλείνει σήμερα. Διόρθωση, κυρίως λόγω κατοχύρωσης κερδών στην Ευρώπη έχει δημιουργήσει μια νευρικότητα που σε κάποιο βαθμό διαπερνά και τη Σοφοκλέους.

Προς τις 902 μονάδες ”κλείνει” σταδιακά ο FTSE 20, συμβάλλοντας στην ομαλή λήξη της σειράς Οκτωβρίου στα παράγωγα. Οι συναλλαγές στη μετοχή της Εθνικής, του ΟΤΕ, της Vodafone και της ΔΕΗ αναδεικνύουν επιμέρους λεπτομέρειες χρήσιμες για το υπόλοιπο της συνεδρίασης.

Στη μετοχή της Εθνικής υπάρχει εκτός από τη στήριξη και βραδύτατη υλοποίηση εντολής αγοράς, που συντηρούν προς τα 14,4 ευρώ τον τίτλο. Στη μετοχή του ΟΤΕ, δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί ενεργοποίηση της χθεσινής απόφασης για αγορά μετοχών, είναι όμως προφανές πως σε κάποιους ξένους τα ”ήξεις – αφήξεις” των Ρουμάνων δεν επαρκούν.

Στη μετοχή της Vodafone σημειώνεται κυρίως κατοχύρωση θέσεων, ενώ στη ΔΕΗ η προσφορά είναι... τυπική. Αντιθέτως συνεχίζεται η ταλαιπωρία για τη μετοχή της 3Ε, καθώς η ανακοίνωση αρνητικών αποτελεσμάτων από τη μητρική έχει διαμορφώσει τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις τάση πωλήσεων στον συγκεκριμένο τίτλο.

Εάν στην συνέχεια της συνεδρίασης, καταφέρει η γερμανική αγορά και ξεπεράσει το αρχικό σοκ, που προκλήθηκε αμέσως μετά το συμβάν της Κολωνίας, δεν αποκλείεται να αντιδράσει και πάλι ο DAX. Μέχρις ότου αποσαφηνιστούν τα πραγματικά αίτια του δυστυχήματος στη Φρανκφούρτη προσφέρονται αφορμές ρευστοποίησης - κατοχύρωσης κερδών.

Εύλογη η επιφυλακτικότητα και το ”κράτημα” των επενδυτικών σχημάτων μέχρις ότου αποσαφηνιστεί, πλήρως, η τάση για σήμερα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παρατηρούνται διερευνητικής φύσεως κινήσεις σε μετοχές εταιριών μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ενδεικτικοί του κλίματος οι τζίροι στις θυγατρικές ασφαλιστικές της Αγροτικής, την Intertec, το Ράδιο Αθήναι, Καρδασιλάρη, Veterin, Σιδενόρ, Δρομέα, Κορδέλλου και ορισμένων αυτής της κατηγορίας.

Σε τελική ανάλυση η Σοφοκλέους δεν έχει και πολλά να κατοχυρώσει σήμερα, που σημαίνει η κίνηση του δείκτη χαμηλότερα των 1.807 - 1817 μονάδων θα είναι αδικαιολόγητη και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v