Σε τράπεζες και ΟΤΕ το παιχνίδι

Σε τράπεζες και ΟΤΕ το δικαίωμα του οποίου δέχτηκε πιέσεις, χθες στη Νέα Υόρκη, θα δοθεί το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής μάχης. Θα φανεί από την αρχή άλλωστε, ποια στάση θα τηρήσουν οι χθεσινοί πωλητές του ”κλεισίματος”.

Του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ενδέχεται να το δούμε και αυτό, σήμερα. Να προσπαθούν δηλαδή κάποιοι, ειδικότερα οι πωλητές του τελευταίου πεντάλεπτου χθες να εκμεταλλευτούν την αφορμή διόρθωσης που τους παρέχεται από τις διεθνείς αγορές.

Μένει να φανεί σήμερα ένα η Σοφοκλέους θα ακολουθήσει και σε ποιο βαθμό τη διαδικασία κατοχύρωσης των όποιων βραχυπρόθεσμων κερδών σημειώθηκαν στις τελευταίες 4- 5 συνεδριάσεις σε Νέα Υόρκη και Ευρώπη.

Τάση που κατά μείζονα λόγο θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά συγκεκριμένων τραπεζικών μετοχών, αλλά- ειδικά για σήμερα- από τον ΟΤΕ. Μπορεί η πίεση που δέχτηκε χθες το δικαίωμα του οργανισμού στη Νέα Υόρκη να αποδόθηκε σε ιδιότυπης μορφής arbitrage, το πιθανότερο όμως είναι, πως στα τρέχοντα επίπεδα τιμών θα εμφανιστούν (στη Σοφοκλέους) περισσότεροι πωλητές παρά αγοραστές. Εάν επιβεβαιωθεί μία εκ των δύο (’ή ακόμα και οι δύο, ακόμα χειρότερα) αρνητικές εκτιμήσεις ο FTSE 20 θα πιεστεί χαμηλότερα.

Παρά τις όποιες δικαιολογημένες ενστάσεις εκφράστηκαν για το περιεχόμενο της χθεσινής έκθεσης της UBS, δεν αναιρείται η ουσία του προβλήματος που ταλανίζει τον κλάδο. Μπορεί (και δικαιολογημένα) να διαφωνούν για την τιμή στόχο που θέτει –για παράδειγμα – για την Εμπορική, αλλά το πρόβλημα των μετοχοδανείων, των υποαξιών, των υποαποτιμούμενων χαρτοφυλακίων, των συμμετοχών παραμένει δυσεπίλυτο και υπαρκτό.

Πρακτικά σημαίνει ότι οι εγχώριοι θεσμικοί απρόθυμα θα σπεύσουν να ενισχύσουν τις θέσεις τους σε τραπεζικούς τίτλους παρά τη σημαντική υποχώρηση, οι δε ξένοι, θα συνεχίσουν να κάνουν ”τα παιχνίδια τους” με αφορμή έγκυρες ή ακόμη και αμφισβητούμενες εκθέσεις.

Είθε τα αποτελέσματα τριμήνου των 5 ισχυρότερων τραπεζών της χώρας μας να διαψεύσουν την UBS και τον καθένα που επιμένει να τις υποτιμά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v