Eχει ”ρεύμα” η Σοφοκλέους

Η... Philips έδωσε ρεύμα, ισχυροποιώντας την τάση σε Φραγκφούρτη, κάτι που δεν περνά ανεκμετάλλευτο στην Σοφοκλέους με αποτέλεσμα ισχυρές εντολές αγοράς για βαριά χαρτιά να μεταμορφώνουν το κλίμα στη Σοφοκλέους και να δίνουν έναυσμα ισχυρότερης αντίδρασης στα μικρομεσαία.

Του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ισχυρές εντολές για αγορές σε μετοχές εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τις Εθνική και Alpha (όπως αναμένονταν) να οδηγούν υψηλότερα την αγορά και να προσθέτουν νέα συμβόλαια ”αγοραστών” για τον FTSE 20.

Τάση που ακολουθούν οι Εμπορική και Eurobank, ενώ σε ό,τι αφορά την αντίδραση των ΟΤΕ, Cosmote και Vodafone, η πορεία τους ήταν και πριν το ”άνοιγμα” προδιαγεγραμμένη.

Αυτό όμως που αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι πως αντιδρούν μετοχές των οποίων η τρέχουσα τιμή είχε υποχωρήσει χαμηλότερα και της ονομαστικής, για προφανείς λόγους, με χαρακτηριστικότερη ίσως, την περίπτωση της ΕΧΑΕ.

Κάτι ανάλογο παρατηρείται και στην μετοχή της ΕΤΒΑ, όπου η υψηλότερη τιμή κτήσης για την Πειραιώς και τα ΔΛΠ, την έχουν επαναφέρει από την περασμένη Πέμπτη στο προσκήνιο.

Καλή η σημερινή συνεδρίαση, ισχυροποιεί την πρόσκαιρη έστω ανοδική διόρθωση, φέρνοντας τον δείκτη προς τις 1.850 μονάδες. Θα αυξηθούν σταδιακά οι συναλλαγές, όπως και ο τζίρος στα παράγωγα, τόσο του FTSE 20 (κυρίως όμως), όσο και του ΜΚ 40.

Ενδεικτικά σημειώνεται πως από την περασμένη Τετάρτη οπότε και αντέδρασε η αγορά, την κατά 6,7% άνοδο του Δείκτη εκμεταλλεύεται με περίπου 9% αντίδραση ο ΜΚ 40.

ΣΗΜ. Πανηγυρικά παρουσίασε χθες η χρηματιστηριακή αρχή τα ποσοστά συμμετοχής ξένων και ελλήνων σε εισηγμένες μετοχές της Σοφοκλέους.

Αναμφίβολα χρήσιμα τα στοιχεία, μόνο που με δύο μετοχοποιήσεις την συγκεκριμένη περίοδο (ΔΕΗ, ΟΠΑΠ) η όποια έπαρση μοιάζει περισσότερο με την... στρουθοκάμηλο που μόλις έχει βγάλει το κεφαλάκι της από την κινούμενη άμμο.

Ας μην υποτιμούν συνεχώς τη νοημοσύνη μας στην προσπάθειά τους να κάνουν το γκρίζο άσπρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v