Μετατόπιση ενδιαφέροντος στο ΧΑΑ

Η μεσαία κεφαλαιοποίηση (0,75%) είχε σήμερα την τιμητική της στη Σοφοκλέους, καθώς παρατηρήθηκε μετατόπιση του επενδυτικού ενδιαφέροντος από τα ”βαριά χαρτιά” (-0,23%), μέρος του οποίου, ωστόσο, ”εξαερώθηκε” προς το κλείσιμο της συνεδρίασης. Αποκόμιση βραχυχρόνιων κερδών στις τράπεζες (-1,12%), θετική η συμπεριφορά του ΟΤΕ (1,18%).

Μια συνεδρίαση που προσφέρεται ως ενδεικτική τάσεων για όσους πιστεύουν σε περαιτέρω αντίδραση της αγοράς, αλλά και για όσους θεωρούν την αντίδραση των τελευταίων δύο ημερών ”πρόσκαιρη” (με άλλα λόγια αντιφατική), ήταν η σημερινή στην Σοφοκλέους.

Στο άνοιγμα και κατά το πρώτο σαρανταπεντάλεπτο της συνεδρίασης εμφανής υπήρξε η διάθεση περαιτέρω ενίσχυσης θέσεων στην μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση, αλλά και σε τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τάση που διατηρήθηκε προς το κλείσιμο μόνο όσον αφορά στους τίτλους του FTSE Mid 40, αφού το γύρισμα των τραπεζών σε αρνητικό έδαφος μετά τις 13.00 με συνέπεια ο κλάδος να καταγράψει απώλειες 1,12% στο κλείσιμο, σε συνδυασμό με την αποκόμιση κερδών στην περιφέρεια, οδήγησαν αρχικώς τον γενικό δείκτη σε αρνητικό έδαφος και στην συνέχεια την αναλογία ανοδικών προς πτωτικών μετοχών στο να κλίνει υπέρ των δεύτερων.

Η τελική εικόνα της αγοράς με τον γενικό δείκτη να καταγράφει οριακές απώλειες 0,06% δημιουργεί αρνητικές εντυπώσεις ως προς το ότι η αγορά δεν μπόρεσε να έχει ουσιαστικό follow – through από την Παρασκευή.

Στον ίδιο βαθμό όμως, η ενδοσυνεδριακή διόρθωση κάτω από τις 1.800 μονάδες, οδήγησε στην επανεμφάνιση αγοραστών στα blue chip και δη τον ΟΤΕ (+1,2%), καθώς και το ότι η Σοφοκλέους δεν ακολούθησε την έντονη διόρθωση του DAX στην Γερμανία, σίγουρα αποτελούν θετικά δείγματα γραφής.

Όσοι βλέπουν την σημερινή συνεδρίαση θετικά, επισημαίνουν ότι η Σοφοκλέους στον δικό της βαθμό σήμερα, επέδειξε μια εξαιρετικά ώριμη συμπεριφορά, ενώ το ότι ο τζίρος παρέμεινε σε σχετικά υψηλά επίπεδα, διαμορφωμένος στα 77,2 εκατ. ευρώ με 8,8 εκατ. ευρώ σε πακέτα, καταδεικνύει το ότι η ρευστότητα που τοποθετήθηκε το τελευταίο διήμερο ”ανακυκλώνεται” μέσα στην αγορά, εξ ου και οι διαφοροποιήσεις στους επιμέρους κλάδους.

Στον αντίποδα, μερίδα των αναλυτών τονίζει ότι στην Εθνική στην περιοχή των 14,5 ευρώ και στην Alpha πάνω από τα 11,8 ευρώ άνοιξαν εκ νέου κάποιες θέσεις short, χωρίς όμως η εξέλιξη αυτή να θεωρείται ότι συντελέστηκε με υψηλούς όγκους.

Από δω και πέρα καταλυτικά θα επιδράσει η τάση των διεθνών αγορών αφού η Σοφοκλέους εν πολλοίς, κινήθηκε σήμερα με τον ούριο άνεμο της Παρασκευής και πλέον χρειάζονται νέα εναύσματα ώστε όχι μόνο να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα το επενδυτικό ενδιαφέρον αλλά να δούμε και μια ”δεύτερη γενιά” αγοραστών.

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, οι μετοχές: Stabilton (κοινές), Ελληνική Υφαντουργία, Βαρβαρέσος και Λάντεκ Επικοινωνίες.

Η συνολική αξία του τζίρου ανήλθε στα 77 εκατ. ευρώ (μειωμένος κατά 21,43% έναντι της προηγούμενης συνεδρίασης) εκ των οποίων τα 8,85 εκατ. ευρώ αποτέλεσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 504.990 τεμαχίων της Panafon στην τιμή των 4,52 ευρώ και ένα πακέτο 10.600.000 τεμαχίων της Sex Form στην τιμή των 0,62 ευρώ.

Πραγματοποιήθηκε επίσης ένα πακέτο 80 τεμαχίων της Ελληνικής Τεχνοδομικής στην τιμή των 6,10 ευρώ, ένα πακέτο 110 τεμαχίων της Χαϊδεμένος στην τιμή των 2,20 ευρώ και ένα πακέτο 100 τεμαχίων της Βιοτέρ στην τιμή των 1,75 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v